جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

با دل درد چه کنیم


با دل درد چه کنیم

اگر خوردن یک غذای تند معده تان را به درد آورده است, تعجب نکنید چیز مهمی نیست, احتمالا دچار دل به هم خوردگی شده اید و حداکثر بعد از چند روز حال تان خوب می شود

اگر خوردن یک غذای تند معده‌تان را به درد آورده است، تعجب نکنید. چیز مهمی نیست، احتمالا دچار دل به هم خوردگی شده‌اید و حداکثر بعد از چند روز حال‌تان خوب می‌شود. اما اگر با خوردن غذاهای معمولی مثل برنج و غلات و مراقبت از معده هنوز هم ناراحتید و درد معده دارید، احتمالا دچار زخم گوارشی شده‌اید. این زخم‌ها که درون لوله گوارش ایجاد می‌شوند، ‌به هر شکل و اندازه و در هر جا ممکن است پدیدار شوند. در واقع، دردی که با خوردن غذا کمی آرام بگیرد ممکن است علامت زخم معده یا دوازدهه باشد. ‌گرچه هنوز علت دقیق زخم گوارشی نامعلوم است (تحقیقات اخیر باکتری‌هایی را که نام هلیکوباکترپیلوری دارند، مسوول ایجاد این زخم‌ها می‌داند)، اما مشخص است که خوردن چیزهایی مثل آسپیرین و قهوه زخم را بدتر می‌کند. برخی داروها، مثل آسپیرین مانع توانایی معده برای التیام خود می‌شود.

اما گاهی زخمی در کار نیست و درد معده دارید. در این حالت ممکن است دچار سوءهاضمه شده باشید، یعنی پوشش درونی معده هر غذایی را تحمل نمی‌کند که شایع‌ترین آنها غذاهای پرادویه است. بیماری کولون تحریک‌پذیر هم دستگاه گوارش را به تنگ می‌آورد. در اینجا روده در به جلو راندن غذا دچار اشکال شده است. علامت مشخصه کولون تحریک‌پذیر درد شکم همراه با اسهال یا یبوست و نفخ است. درد این بیماری با اجابت مزاج تسکین می‌یابد، ولی باز هم برمی‌گردد. مسمومیت غذایی هم درد معده می‌آورد. نفخ ناشی از بلع هوا در هنگام جویدن یا تولید گاز متان در هنگام هضم غلات هم ممکن است در لوله گوارش گیر کرده و تا خارج شدن آن ایجاد درد کند. ‌تعداد بیماری‌های گوارشی که می‌توانند ایجاد درد ناگهانی شکم کنند زیاد است، از جمله التهاب زخمی کولون، بیماری کرون، بیماری کیسه صفرا، ‌التهاب آپاندیس، التهاب دیورتیکولی و التهاب لوزالمعده.

● درمان درد معده

برای تشخیص علت هر درد شدید و حاد شکم نزد پزشک بروید. چون این دردها معمولا نیاز به درمان هر چه سریع‌تر طبی دارند. اما برای رفع درد و ناراحتی جزیی شکم کارهایی می‌توانید بکنید.

۱) چای بخورید: اسید تانیک موجود در یک فنجان چای دم‌کرده ظاهرا به دفع برخی باکتری‌ها و مواد شیمیایی عامل درد معده کمک می‌کند، مخصوصا اگر بیرون‌روی هم داشته باشید. ظرف یک ساعت پس از خوردن چای درد باید تسکین یابد.

۲) ضد اسید بخورید: تمام داروهای ضد اسید ماده‌ای دارند که زیادی اسید معده را خنثی می‌کند.

● درمان درد زخم گوارشی

گرچه علت دقیق و قطعی زخم گوارشی معلوم نیست، ولی راه‌های درمانی و ‌تسکین‌بخشی برای آن هست.

۱) دارو بخورید: انواعی از داروها با تاثیر بر گیرنده‌های معده H۲ توان معده را برای تولید یا ترشح اسید مهار می‌کنند. تحقیقات نشان داده است که در ۹۵ تا ۹۸درصد موارد با استفاده از این داروهای قوی زخم التیام یافته است. بیشتر پزشکان معتقدند که این دارو باید جزو اصلی درمان باشد.

۲) سایمیتیدین بخورید: داروهایی مثل سایمیتیدین و رانیتیدین تولید اسید معده را که باعث زخم می‌شود متوقف می‌کنند.

۳) آنتی‌بیوتیک بخورید: اگر درد پایدار شکم و اسهال دارید، احتمالا برای از بین بردن باکتری‌های جای‌گرفته در معده باید تحت نظر پزشک آنتی‌بیوتیک بخورید.

۴) شیر بخورید: خوردن یک لیوان شیر بدون چربی در حمله درد زخم معده، تسکین سریع آن را به دنبال دارد. شیر مانند یک ضد اسید عمل می‌کند و با خنثی کردن اسید درد را هم از بین می‌برد اما مواظب باشید، برخی از کسانی که برای تسکین درد معده شیر خورده‌اند، بعد از مدت کوتاهی دچار درد شدیدتر شده‌‌اند.

۵) قهوه نخورید: دلیلی وجود ندارد که نشان دهد خوردن قهوه زخم معده می‌آورد، ولی کافئین قهوه زخم را تحریک می‌کند. به هر حال، هیچ وقت بیش از دو یا سه فنجان قهوه در روز نخورید.

۶) زیاد آسپیرین نخورید: تحقیقات نشان داده است که مصرف زیاد آسپیرین به پوشش معده آسیب می‌رساند و باعث خونریزی آن می‌شود. اگر برای رفع سرماخوردگی یا سردرد دو سه روز آسپیرین می‌خورید، ‌اشکالی ندارد، ولی اگر بیش از سه ماه آسپرین خورده‌اید، ممکن است دچار گرفتاری شوید. در این مورد، پزشک می‌تواند داروی دیگری جایگزین آن کند.