شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

خاقانی شروانی


افضل الدین ابراهیم بن علی خاقانی حقایقی یكی از بزرگترین شاعران ایران است كه رقیب انوری در قصیده سرایی می باشد پدرش به شغل درودگری مشغول بود كه خاقانی بارها در اشعار خود به درودگری پدرش اشاره كرده است و مادرش از مسیحیانی بوده كه اسلام آورده و مسلمان شده است

زندگی نامه

افضل الدین ابراهیم بن علی خاقانی حقایقی یكی از بزرگترین شاعران ایران است كه رقیب انوری در قصیده سرایی می باشد . پدرش به شغل درودگری مشغول بود كه خاقانی بارها در اشعار خود به درودگری پدرش اشاره كرده است و مادرش از مسیحیانی بوده كه اسلام آورده و مسلمان شده است . عموی او كافی الدین عمر بن عثمان مردی طبیب و فیلسوف بود كه خاقانی تا سن ۲۵ سالگی تحت نظر او بود كه بارها او از عمویش به نیكی یاد كرده است . بعد از اینكه او علوم ادبی و حكمی را نزد عمویش فرا گرفت به خدمت ابوالعلاء گنجوی كه در زمان خود شاعر بزرگی بود رسید و به فراگیری فنون شاعری پرداخت . ابو العلاء گنجوی شاعر دربار شروان شاه بود كه بعدها او به احترام درخواست استاد خود ابوالعلاء و همچنین به احترام خاقان یا حكمران شیروان تخلص حقایقی را به خاقانی تبدیل كرد . بعد از وارد شدن به خدمت خاقان فخر الدین فریدون شروانشاه خاقانی از شاعران دربار شروانشاهان شد و هدایا و صله های گرانبها و بسیاری دریافت كرد . ولی بعد از مدتی از خدمت در دربار خسته شد و به امید دیدار با استادان خراسان و دربارهای دیگر آرزوی سفر به عراق و خراسان را كرد ولی شروانشاه اجازه نداد كه او به این سفر برود و همین تصمیم باعث ناراحتی شاعر شد و او پنهانی به سمت عراق حركت كرد اما در نزدیكی ری بیمار شد و نتوانست به سفر خود ادامه بدهد به ناچار بازگشت و مدتی را در حبس گذراند . پس از آزاد شدن به قصد حج و زیارت خانه خدا از شروانشاه اجازه خواست و پس از كسب اجازه سفر خود را آغاز نمود و در این سفر بود كه ایوان مداین را در نزدیكی بغداد دید و آن قصیده معروف خود را در این باره سرود . هنگامی كه خاقانی از سفر حج بازگشت و به دربار شروانشاه آمد بنابر دلایل نامعلومی بین او و شروانشاه تیرگی و كدورتی به وجود آمد كه باعث به حبس كشیدن این شاعر شد و بعد از مدتی با اصرار عزالدوله نجات یافت كه حبس خاقانی باعث سرودن چند قصیده حبسیه زیبا شد كه بسیار معروف است . بعد از آزاد شدن خاقانی به سفر حج رفت و در هنگام بازگشت به شروان او پسرش را كه جوانی به نام رشیدالدین بود از دست داد و بعد از مدتی عمسرش را نیز از دست داد كه این حوادث باعث شد كه خاقانی از دربار كناره بگیرد و گوشه گیر شود و در اواخر عمر در تبریز زندگی می كرد و در همان شهر در سال ۵۹۵ ۶۵۲۵۹; . ق دارفانی را وداع گفت و در مقبره الشعراء در محله سرخاب تبریز مدفون شد . در مورد خاقانی گفته شده كه بین او و استادش ابوالعلاء گنجوی كه او را به دربار كشاند و باعث پیشرفت او شد در سالهای بعد دشمنی پیش آمد كه تاریخ نویسان گفته اند به علت پیشرفتها و معروفیتی كه خاقانی در زمینه شعر و شاعری پیدا كرد استاد او یعنی ابوالعلاء نسبت به او حسادت می ورزید و بارها شاعر جوان را مورد استهزاء قرار داد و شاعر جوان هم نسبت به او نیز هجونامه ای سروده است . خاقانی در طول حیات خود نه تنها به مدح شروانشاه پرداخته بلكه امرای دیگر را نیز مدح گفته مانند خواررزمشاهیان . از شاعران معاصر خود با چند تن روابطی دوستانه و یا دشمنی داشته و همچنین با نظامی و رشیدالدین و طواط نیز هم دوره بوده است . او با نظامی رابطه دوستانه و محكمی داشته ولی با رشیدالدین ابتدا روابطی خوب داشته ولی بعد به دشمنی تبدیل شد . كمتر شاعری مانند خاقانی می باشد كه در زمان خود با عده ایی از شاعران و عالمان زمان خود روابط نزدیك داشته و به آن درجه از معروفیت رسیده باشد .

ویژگی سخن

خاقانی از جمله بزرگترین شاعران قصیده گوی ایران و یكی از بزرگان ادب فارسی است . قصیده های او و سایر اشعارش از شیوایی و فصاحت و تعبیرات و كنایه های بسیار ظریف و مشكل برخوردار است كه برای فهم آن مانند اشعار انوری به تفسیر مشروح نیازمند است . خاقانی به علت اینكه در اغلب علوم و اطلاعات زمان خود احاطه داشته توانسته است مضامین علمی خاصی در شعر ایجاد كند كه قبل از او این روش در شعر سابقه نداشته و هم چنین او در شعر فارسی از كلمات و لغات عربی بسیاری استفاده كرد كه تمام اینها سبب شده كه در ظاهر فهم اشعارش مشكل شود . او شاعری بسیار حساس و زود رنج بوده كه حوادث و وقایع روزگار وی را سخت تحت تاثیر قرار می داد تا آنجا كه در تمام قصایدش از بیوفایی مردم و بد روزگار شكوه می كند چون او هم رنج زندان و هم ماتم از دست دادن عزیزان خود را دیده و همین امر باعث شده كه او مراثی را بسراید كه اشعار مراثی او واقعا" ساده و از دل برآمده و نشان دهنده احساسات درونی او می باشد .

معرفی آثار

او دارای دیوان اشعاری است كه شامل قصاید و مقطعات و ترجیعات و غزل ها و رباعیات است و یك مثنوی نامه به نام تحفه العراقین دارد كه به نام جمال الدین ابو جعفر محمد بن علی اصفهانی وزیر و از رجال معروف قرن ششم بوده سروده است كه این منظومه را خاقانی در شرح نخستین مسافرت خود به مكه و عراقین (عراق عرب و عراق عجم) سروده و در ذكر هر شهر از رجال و معاریف آن یاد كرده و در آخر هر كدام ابیاتی را به مناسبت موضوع آورده است كه این مثنوی نامه علاوه بر مشخصات ذكر شده دارای مضامین عارفانه نیز است .

* * *


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.