پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
ایدز ؛ روند بیماری
همانگونه که در مباحث قبل گفته شد ویروس اچآیوی با ورود به سلولهای دفاعی بدن و تخریب آنها سیستم ایمنی فرد مبتلا را دچار ضعف پیشرونده کرده و او را مستعد ابتلا به بیماریهای فرصتطلب میکند.
برخی از این بیماریها مثل سینوزیت ، اسهال ، زونا ، ذاتالریه و سل در افراد معمولی هم دیده میشوند، ولی در مبتلایان به ایدز شیوع بسیار بالاتری داشته و به درمانهای معمول پاسخ نمیدهند.
دسته دوم بیماریهایی هستند که در افراد عادی وجود ندارند و ضعف ایمنی شدیدی که به واسطه ویروس ایدز ایجاد شده است، منجر به این گونه بیماریها میشود. این دسته از بیماریها شدیدتر بوده و مرگ و میر زیادتری دارند.
سینوزیت چرکی بیماری آشنایی است و علائم آن خروج چرک از بینی و درد قسمت بالایی صورت و گاهی تورم و قرمزی پوست صورت است.
این بیماری در مبتلایان به ایدز بسیار شایع و بد قلق است. عفونت چرکی ریهها یا پنومونی به واسطه ورود انواع میکروبها به بدن بیماران مبتلا به ایدز ایجاد میشود.
علائم پنومونی در بیماران مبتلا به ایدز مثل افراد عادی شامل سرفه، تب، درد سینه و خلط است، ولی بسختی درمان میشود.
نوعی از پنومونی فقط در بیماران دچار ضعف شدید ایمنی به واسطه انگلی به نام پنوموسیستیس ایجاد میشود. این بیماران ابتدا دارای سرفه و تنگی نفس کمی هستند، ولی بیمار روز به روز بدحالتر میشود و داروهای معمولی تاثیری روی بیماریشان ندارد.
بتدریج بیمار دچار کاهش وزن و تنگی نفس شدید شده و اگر بیماری بموقع تشخیص داده نشود باعث مرگ بیمار میشود.
میکروب سل از دسته میکروبهایی است که در افراد سالم و دارای ایمنی قوی نمیتواند فعالیت کند. این بیماری در مناطقی که مردم دچار سوءتغذیه و سلامتی عمومی پایینی هستند شیوع دارد. سل در کشورهای پیشرفته طی نیمه دوم قرن بیستم بخوبی مهار شده بود، اما با گسترش بیماری ایدز در این جوامع بار دیگر بیماری سل همچون غول خفتهای بیدار شده است.
علائم بیماری سل شامل سرفه، خلط چرکی، خلط خونی، کاهش وزن و ضعف عمومیاست. این بیماری یکی از دلایل اصلی از بین رفتن بیماران ایدزی است و در این بیماران صد برابر افراد معمولی شایع است.
ضایعات دهانی شامل برفک و آفت در ایدزیها بسیار زیاد است. آفتها که ضایعات دردناک دهانی هستند، به وفور در افراد معمولی هم دیده میشود و مختص بیماران ایدزی نیستند.
برفک دهانی که عامل آن قارچی به نام کاندیدا میباشد و ضایعات سفید رنگی در دهان خصوصا قسمت پشتی زبان و حلق ایجاد میکند، در افراد بالغ بسیار نادر است و وجود آن احتمال ضعف ایمنی را مطرح میکند.
زخمهای مری که باعث میشود بیمار موقع قورت دادن غذا درد زیادی در قسمت بالای جناق احساس کند نیز از دسته بیماریهای مربوط به ایدز هستند. با آندوسکوپی میتوان این گونه زخمها را تشخیص داد و نمونهبرداری کرد.
چند نوع انگل فرصتطلب وجود دارند که در روده بزرگ بیماران مبتلا به ایدز لانه گزینی کرده و ایجاد اسهالهای شدید، طولانی و مقاوم به درمان میکند.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست