چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

عملیات روانی آل سعود در برابر الحاق غیر قانونی بحرین و کشتار بی گناهان این کشور


عملیات روانی آل سعود در برابر الحاق غیر قانونی بحرین و کشتار بی گناهان این کشور

در حالیکه ماده ۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر بر حق زندگی آزادی و امنیت شخصی شهروندان تاکید دارد, نقض این اصول از سوی نظام پادشاهی بحرین و بی توجهی جامعه جهانی و بخصوص اتحادیه اروپا به آن به رویه ای معمول در این کشور مبدل شده است

سرویس بیداری اسلامی رویداد ، بر اساس بند ۲ ماده یک منشور ملل متحد مصوب ۱۹۴۵ میلادی در بیان مقاصد و اصول ملل متحد، بر خودمختاری ملل در انجام امور داخلی تأکید شده است؛ همچنین طبق بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد نیز به عدم استفاده از زور، تهدید و… علیه تمامیت عرضی هر کشور دیگر اشاره شده است. در نتیجه هرگونه دخالت نظامی دولت عربستان در مساله داخلی بحرین مخالف نص منشور ملل متحد بوده و نقض آشکار عرف بین الملل به شمار می آید.

جدای از بحث مداخله خودسرانه ی عربستان در قضیه ی داخلی بحرین که یک اقدام غیر قانونی و ضد حقوق بشری به شمار می آید؛ هرگونه کشتار، سرکوب، بازداشت، شکنجه، تبعید، تجاوز به حریم خصوصی افراد، توهین به مقدسات مذهبی اشخاص، تخریب اماکن مذهبی، منع برگزاری آیین های مذهبی و دینی و همچنین نقض آزادی اراده مردم در تعیین نوع و مدل حکومت بر اساس اعلامیه جهانی حقوق بشر و منشور ملل متحد ممنوع و مصداق آشکار نقض حقوق بشر است.

عربستان سعودی در منطقه خاورمیانه به عنوان کشوری شناخته می‏ شود که از سیاست میانه ‏روی پیروی می‏ کند. رهبران این کشور تحت تاثیر این سیاست ترجیح می ‏دادند که از تغییرات و تحولات ناگهانی در سطح منطقه حمایت نکنند و خود را در معرض خطرات و تهدیدات سیاسی و نظامی قرار ندهند. با این حال روندهای موجود به خصوص سیاست متناقض و مداخله ‏گرایانه عربستان سعودی در قبال تحولات جهان عرب به ویژه در قبال بحرین نشان‏ گر آن است که در شرایط کنونی رهبران سعودی، تداوم چنین سیاستی را در راستای منافع استراتژیک خود ارزیابی نمی ‏کنند.

بررسی سیاست عربستان سعودی در قبال کشورهایی که به شکلی با تحولات و انقلاب های عربی مواجه شدند، به خوبی این تغییر را نشان می ‏دهد. به عنوان نمونه عربستان سعودی در بحرین برخلاف رویه خود به شکل رسمی و آشکار از سیاست حفظ وضع موجود با توسل به هر ابزاری استفاده کرده است. ارسال نیروهای نظامی و امنیتی به بحرین برای سرکوب نیروهای مردمی تحت عنوان نیروهای سپر جزیره به خوبی مؤید همین موضوع است. عربستان سعودی به هیچ عنوان نمی‏ تواند سقوط یکی دیگر از حکومت‏ های سنی در سطح منطقه را تحمل کند. در نتیجه برخلاف سیاست سنتی و میانه‏ رو خود، از تمامی ابزارهای موجود حتی توسل به نیروهای امنیتی و نظامی استفاده می‏ کند تا مانع از تغییر بیشتر شرایط به ضرر خود شود.

در راستای بهار عربی و بازتاب‌های آن بر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به راحتی می‌توان دریافت که چرا عربستان سعودی درصدد تشکیل چنین اتحادی است، به‌ویژه حوادثی که از فوریه ۲۰۱۱ میلادی تا کنون در بحرین شاهد آن هستیم، به‌ویژه آنکه عربستان به طور مستمر ایران را به دست داشتن در انقلاب مردم بحرین متهم می‌کند که اکثریت آن را شیعیان تشکیل می‌دهند و از این بیم دارد، مبادا قیام اکثریت شیعی مردم بحرین به سرایت آن به عربستان سعودی بینجامد؛ این درحالی است که تاکنون هیچ مدرکی دال بر دخالت ایران در ناآرامی‌های داخلی بحرین به دست نیامده و این نکته‌ای است که در گزارش کمیته حقیقت‌یاب بحرین نیز بر آن تأکید شد.

واقعیت امر این است که ایده تشکیل اتحادی بین عربستان سعودی و بحرین مقدمه الحاق شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس و تشکیل کنفدراسیونی عربی است و برای ترویج این اتحاد بود که عربستان سعودی مارس گذشته نیروهای نظامی خود را به بحرین اعزام کرد تا از یک‌سو زمینه استقرار نیروهای دائمی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بحرین را تقویت کند و از سوی دیگر نفوذ خود در شورای همکاری را افزایش دهد.

پذیرفتن ایده پیوستن به عربستان سعودی توسط آل‌خلیفه در واقع بیانگر بیم و هراس‌های فزاینده این رژیم بود،‌ چون بحرین دارای منابع قابل توجه نفت و گاز نیست و مشکلات عمیق اجتماعی و اقتصادی که با آن مواجه است و ریشه در مشکلات سیاسی آن دارد، بر بیم و هراس‌های آل‌خلیفه بیش از پیش می‌افزاید ولی باید به این نکته هم توجه داشت،‌ این مشکلات موجب می‌شود تا در بلندمدت بحرین موجودیت و استقلال اقتصادی خود را از دست بدهد.

با این حال عربستان سعودی تلاش می‌کند که به نحوی ایده اتحادیه اروپا در بُعد سیاست خارجی به اجرا بگذارد تا اعراب را در برابر ایران متحد و مانع نفوذ بیش از پیش این کشور در منطقه شود.

هر چند رژیمهای حاکم بر عربستان و بحرین به شدت برای عملی کردن طرح اتحاد که ابعاد و جزئیات آن هنوز فاش نشده است، تلاش می کنند و البته در نشست دوشنبه بیست و پنجم اردیبهشت در ریاض به سبب اختلافات شدید ناکام ماندند، با این حال گروهها و جناح های مخالف در بحرین در راستای خنثی سازی توطئه جدید تاکید کرده اند هرگونه اتحاد بین بحرین و عربستان را نمی پذیرند.

گروهها و جناح های مخالف در بحرین به رژیم آل خلیفه درباره هرگونه تشدید اقداماتش علیه جنبش مردمی مسالمت آمیز این کشور هشدار دادند.آنها همچنین بر خطرناک بودن هرگونه ادغام شدن بحرین با عربستان تحت هر عنوانی تاکید کردند و ضرورت برآورده شدن خواسته های مردم و اهداف انقلاب را خواستار شدند.

در این بین حسن عبدالنبی عضو انجمن حقوق بشر بحرین اشاره می کند که رژیم عربستان با طرح دروغین اتحاد درصدد تحمیل سلطه خود بر بحرین و مردم منطقه است.

این فعال بحرینی با تاکید بر مخالفت بسیاری از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای ادامه تسلط عربستان بر منطقه افزود: در پرتو بیداری ملتها در کشورهای عربی و مطالبه آزادی و دموکراسی، مردم دیگر نمی پذیرند این دعوتها را که به آنها تحمیل شده است، قبول کنند. مقامات بحرینی ، رهبران مخالف را بازداشت می کنند و در برهه اخیر نیز با توسل به توطئه اتحاد در صدد غلبه بر جنبش اعتراضی بحرین هستند.

نیروهای امنیتی بحرین با حمله به تظاهرات کنندگان در سراسر این کشور ده ها نفر را با گلوله های ساچمه ای زخمی کردند.

معترضین با سر دادن شعار، آزادی فوری "نبیل رجب" رئیس مرکز حقوق بشر بحرین و "عبدالهادی الخواجه" از فعالان سیاسی این کشور و دیگر زندانیان سیاسی را خواستار شدند.

تظاهرات کنندگان با تاکید بر اینکه به اعتراضات خود تا زمان دستیابی به اهدافشان ادامه خواهند داد از جامعه جهانی خواستند که برای توقف جنایات آل خلیفه که با پشتیبانی عربستان سعودی انجام می شود دست به کار شود.

نیروهای امنیتی بحرین برای متوقف کردن معترضین از گلوله های ساچمه ای استفاده کردند که این امر باعث زخمی شدن ده ها نفر از تظاهرات کنندگان شد.

در این زمینه روزنامه القدس العربی بررسی می کند که اتحاد عربستان و بحرین زمینه ساز بحران بیشتر در منطقه می شود.

این روزنامه با اشاره به نشست سران شورای همکاری خلیج فارس که محور اصلی آن اعلان اتحاد میان بحرین و عربستان است این موضوع را زمینه ساز پیچیده تر شدن بحران در منطقه دانسته است.

روزنامه فوق می افزاید: عربستان سعودی که بیش از هزار نظامی به بحرین برای مقابله با اعتراضات مردمی این کشور و حمایت از رژیم حاکم بر آن اعزام کرده است احساس می کند که رژیم کنونی از سوی اکثریت شیعه تهدید می شود بنابراین هدف طرح وحدت حمایت از خاندان حاکم در منامه است.

یکی دیگر از اهداف سعودی ها برای اتحاد با بحرین نگرانی ریاض از سرایت خواسته های مردم بحرین (شامل ایجاد اصلاحات ریشه ای،برابری و ایجاد نظام مشروطه )به مناطق شرقی عربستان که شیعیان در آن اکثریت را دارا هستند است.

شکی نیست که خاندان حاکم در بحرین به ویژه خلیفه بن سلمان آل خلیفه نخست وزیر بحرین از طرح اتحاد با سعودی ها به عنوان راهکاری برای خروج از بحران استقبال می کنند اما مخالفت اکثریت با آن به اعتراضات مردمی دامن می زند و زمینه را برای دخالتهای خارجی نامطلوب فراهم می آورد.

روح الله پورطالب

http://www.roydadonline.com/NSite/FullStory/News/?Serv=۵&Id=۸۲۰۶