جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

افسردگی در كمین سالمندان است


نگذارید سالمندان‌ و بزرگترهای خانواده‌تان احساس بیهودگی كنند. این احساس برای آنها بسیار خطرناك است و ممكن است به افسردگی‌شان بینجامد.> دكتر مجید صادقی، روان‌پزشك، ضمن این …

نگذارید سالمندان‌ و بزرگترهای خانواده‌تان احساس بیهودگی كنند. این احساس برای آنها بسیار خطرناك است و ممكن است به افسردگی‌شان بینجامد.> دكتر مجید صادقی، روان‌پزشك، ضمن این توصیه می‌گوید: <درمان‌های روان‌شناختی و اجتماعی در بیماری افسردگی از اهمیت خاصی برخوردارند. سالمند باید بداند كه مورد‌‌ ‌توجه خانواده و اطرافیان است و باید احساس كند كه از تجربه‌اش استفاده می‌شود. همچنین خانواده ها نیز‌ ‌می‌توانند وظایفی را به سالمندان محول كنند تا آنها احساس بیهودگی نداشته باشند. باید توجه داشت كه سالمندان سرعتشان كم و دقتشان زیاد است و می‌توان كارهایی كه‌ ‌نیاز به سرعت بالا ندارد را به آنها واگذار كرد.

روان‌پزشكان می‌گویند سالمندان بعد از نوجوانان، دومین گروهی هستند كه در معرض افسردگی قرار‌‌ ‌می‌گیرند. دكتر مجید صادقی، روان‌پزشك، معتقد است كه: <یكی‌ ‌از عوامل موثر در افسردگی سالمندان، عوامل بیولوژیك بدن و عواملی نظیر تغییرات پیری در‌ ‌مغز است. ضمن اینكه سالمندان به طور متوسط روزی ۶ نوع دارو مصرف می‌كنند كه تداخل و تا‡ثیرات این داروها هم می‌تواند فرد سالمند را به افسردگی‌ ‌دچار كند.> او می‌گوید: <احساس پیر بودن و احساس ناكارآمد بودن نیز‌ ‌می‌تواند ایجاد افسردگی كند. همچنین سالمندان در معرض از دست دادن افراد متعددی از‌ ‌دوستان و آشنایانشان قرار دارند كه این خود باعث افسردگی می‌شود.> نگرش جامعه به سالمندان نیز در‌ ‌بروز افسردگی آنان بی‌تاثیر نیست. مثلا‌ ‌میزان احترام و درجه پذیرش سالمندان از سوی اعضای خانواده و افراد جامعه می‌تواند عامل مهمی در بروز یا عدم بروز افسردگی در آنان باشد. در نتیجه‌ ‌تمامی عوامل بیولوژیك، روانی و اجتماعی می‌تواند فرد سالمند را مستعد بروز افسردگی‌ ‌كند. دكتر صادقی در خصوص علایم افسردگی در سالمندان می‌گوید: <یك سری علائم افسردگی از‌ ‌قبیل احساس اندوه، لذت نبردن از مسائل روزمره، اشتغال ذهنی به مرگ و اختلالات خواب‌ ‌و اشتها (چه به صورت افزایش و چه در جهت كاهش خواب و اشتها) علائمی هستند كه در‌ ‌تمام افسردگی‌ها مشتركند. اما آنچه كه مشخصا در سالمندان بروز می‌كند،‌ ‌اختلالات حافظه و عدم شناخت اطرافیان و عدم تمركز است. سالمندان افسرده معمولا به محیط اطرافشان بی‌علاقه و بی‌توجه شده و فراموشكار می‌شوند.

اما همانطور كه ایجاد افسردگی علل مختلفی دارد، درمان‌هایش نیز‌ ‌مختلف است. به عنوان مثال، اگر فردی دچار مشكلات جسمی باشد و از داروهای‌ ‌مختلف استفاده كند، ابتدا باید مشكلات جسمی‌اش را حل كرد. تا‡ثیراتی كه بسیاری از داروها در بدن می‌گذارند می‌تواند باعث ایجاد افسردگی شود. از‌ ‌روش‌های دیگر درمانی، درمان‌های دارویی است. از درمان با الكتروشوك هم معمولا در مواردی استفاده می‌شود كه افسردگی بسیار شدید و پیشرفته باشد به نحوی كه، سالمند به سوء تغذیه‌‌ ‌دچار شود و یا افكار خودكشی پیدا كند.