جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا

طراحی فضاهای کوچک


طراحی فضاهای کوچک

بسیاری از ما به دلیل هزینه مسکن, ناچاریم رویاهایمان را به اندازه توان مالی مان کوچک کنیم اما در نظر داشته باشید که بزرگی یا کوچکی خانه به مترمربع مورد نیاز برای هر نفر, نوع خانه و مبلمان بستگی دارد

بسیاری از ما به دلیل هزینه مسکن، ناچاریم رویاهایمان را به اندازه توان مالی‌مان کوچک کنیم اما در نظر داشته باشید که بزرگی یا کوچکی خانه به مترمربع مورد نیاز برای هر نفر، نوع خانه و مبلمان بستگی دارد. در دنیای امروز نیاز به انرژی کمتر برای روشنایی، هزینه کمتر و گرمایش و نظافت کمتر، فضاهای کوچک را دلخواه بیشتر مردم می‌کند. پس اگر آپارتمان کوچکی دارید یا به دنبال ایده‌های کاربردی برای فضای کوچک خود می‌گردید با ما همراه شوید تا ایده‌های‌مان را با شما درمیان گذاریم:

● گام‌های نخست

قابلیت انعطاف و تطبیق‌پذیری دو ترکیب مهم در طراحی فضاهای کوچک است. طراحی دقیق فضای داخلی ماشین، کشتی و هواپیما را تصور کرده و با توجه به آن، فضای داخلی خانه کوچک خود را طراحی کنید. توانایی فعالیت و کار در یک فضای کوچک دلیل خوبی است تا آن فضا به عنوان یک فضای کاربردی و موثر، حس کوچکی کمتری را القا کند. روی نکته‌های مثبت فضای کوچک خود تمرکز کنید. ویژگی‌هایی که در فضاهای کوچک یافت می‌شوند مانند احساس امنیت، دنج بودن، صمیمیت، جذابیت و کاربردی بودن را در نظر بگیرید. به فضاهای غیرکاربردی مانند فضای زیر سقف یا تورفتگی‌های بین دو ستون توجه کنید و راهی برای استفاده از این گنجینه‌های کوچک بیابید. کشیدن پلان در طراحی داخلی موضوع مهمی است اما در طراحی فضاهای کوچک این امر مهم‌تر است. با یک مداد و کاغذ بنشینید و پس از کشیدن پلان اتاق، فهرستی از نیازهای فضای مورد نظرتان را تهیه کنید. امکانات بالقوه اتاق، مبلمانی که نیاز دارید، فضای ذخیره‌سازی مورد نیاز، علاقه شخصی و بودجه‌تان را نیز در نظر داشته باشید.

اگر هزینه‌ها با بودجه شما هماهنگ باشد، تغییرات ساختمانی ساده، فضای کوچک شما را به یک فضای بزرگ و کارآمد تبدیل می‌کند. گاهی تنها با تعبیه پنجره‌ای در دیوار داخلی بین اتاق‌ها یا برداشتن یک دیوار می‌توان بر گشودگی و بزرگی یک فضا افزود. به یاد داشته باشید پیش از هر نوع تغییر ساختمانی، با یک کارشناس گفتگو کنید.

● عناصر توکار

عناصر توکار بهترین گزینه برای افزایش کارآیی فضاهای کوچک است. این عناصر باعث می‌شوند تا سطح کمتری از فضا اشغال شود. برای نمونه اگر پنجره اتاق در فرورفتگی دیوار قرار گرفته باشد، می‌توانید صندوقی چوبی به ابعاد متناسب با عرض و طول فرورفتگی دیوار بسازید که از جلو یا بالا باز شود و از آن برای جای دادن لوازم ریز و درشت استفاده کنید. می‌توانید با قراردادن چند تشکچه کوچک و چند کوسن، از آن به عنوان فضایی برای نشستن نیز بهره برید. این صندوقچه‌های چندکاره نقش یک انباری کوچک پنهان را دارند و می‌توانند کاربردهای دیگری نیز داشته باشند؛ مانند میز وسط اتاق یا میزهای کنار مبل. سطح روی آن نیز می‌تواند فضایی برای قرار دادن آباژور، چیدن کتاب یا لوازم تزئینی باشد.

● درها

جابه‌جا کردن درها می‌تواند نور و جریان هوا را در اتاق‌های کوچک افزایش دهد، برای مثال می‌توانید درهایی را که از جهت‌های گوناگون باز می‌شوند جایگزین درهای یک طرف بازشو کنید. به جای درهای لولایی از درهای کشویی یا پنجره‌ای استفاده کنید. برای کمدها از درهای کشویی استفاده کنید تا زمان باز شدن فضای کمتری را اشغال کنند و بتوان از فضای جلوی کمد استفاده بیشتری کرد.

● فضای کمدهای خود را افزایش دهید

می‌توان به طور موثر از فضای کمدها برای جای دادن خرت و پرت‌ها استفاده کرد. جای دادن وسایل اضافه در کمدها مانع از شلوغی و تنگی فضای خانه می‌شود

● دیوارهای متحرک

می‌توانید با ایجاد یک دیوار کشویی، بخشی از اتاق نشیمن‌تان را به اتاق میهمان یا اتاق کار تبدیل کنید. با این کار می‌توانید تعادلی میان فضای خصوصی مورد نیاز و فضای غیرخصوصی خود ایجاد کنید.

● توجه به فضای زیر سقف

سقف در اتاق یک کف غیرکاربردی است. با قفسه‌بندی و ایجاد کابینت‌هایی در سطح زیر سقف، می‌توان از این فضا استفاده کرد.

● روشنایی و هوای مطبوع

با ایجاد روشنایی و جریان هوا می‌توانید به افزایش حس گشودگی و باز بودن فضا کمک کنید. تغییرات ساده و متناسب می‌تواند تاثیر شگرفی بر افزایش روشنایی فضا داشته باشد. فلز، شیشه، چوب صیقل خورده و چرم باعث انعکاس نور می‌شوند و به روشنایی فضا کمک می‌کنند. با ایجاد پنجره‌های بزرگ، فضای خارج را به داخل بیاورید و به وسعت فضا کمک کنید.

آینه‌ها با انعکاس نور باعث بزرگ و روشن شدن فضا می‌شوند، آینه‌های بزرگ را روبه‌روی پنجره قرار دهید تا فضای خارج در دیوار روبه‌روی پنجره یا قاب آینه منعکس شود. از ایجاد یک منبع نوری متمرکز بر روی سقف بپرهیزید. نور مرکزی دیوارها را به سمت داخل می‌کشد و فضا را کوچکتر نشان می‌دهد. بنابراین تعداد منابع نوری را افزایش دهید و آنها را در نزدیکی دیوارها جانمایی کنید تا نور بر روی دیوار منعکس شود و به روشنی فضا کمک کند.

برای پرهیز از درخشش بیش از اندازه منابع نوری در فضاهای کوچک، منابع نوری را با کلاهک‌هایی بپوشانید. تابش نور را هدایت کنید و تا جایی که می‌توانید نورها را در فرورفتگی قرار دهید.

● مبلمان و قفسه‌ها

هنگام طراحی فضاهای کوچک، مبلمان را کاملا فشرده و متمرکز قرار دهید. اندازه مبلمان و قفسه‌ها باید با اندازه فضای مورد نظرتان در تعادل باشد. هنگام انتخاب مبلمان به کارآیی آن توجه کنید. تا حد امکان از مبلمان چندکاربردی برای این فضاها بهره بگیرید. برای نمونه کاناپه‌های تخت‌خواب‌شو می‌تواند گزینه مناسبی برای این فضاها باشد. با قراردادن چند کوسن بر روی تخت‌خواب یک نفره‌ای که در کنار دیوار قرار دارد، از آن به عنوان کاناپه نیز استفاده کنید. از فرورفتگی‌ها و ویژگی‌های معماری اتاق نیز سود ببرید.

نصب طبقه‌ها در فرورفتگی دیوار می‌تواند فضای مفیدی را در اختیار شما قرار دهد که برای جای دادن تلویزیون، دیگر لوازم صوتی یا حتی کامپیوتر مناسب است. این طبقه‌ها برای چیدن کتاب یا لوازم دکوری نیز مناسب هستند.

چنانچه امکان داشته باشد می‌توان با نصب درهای لولایی یا کشویی یا حتی یک پرده پارچه‌ای متناسب با طرح و رنگ دکوراسیون اتاق، این فضا را محصور و از نظرها پنهان کرد.

فرورفتگی دیوار یا وجود یک ستون که بخشی از دیوار را جدا می‌کند هرقدر کم عرض باشد، قابل استفاده است و نباید از آن چشم‌پوشی کرد.

یک کمد دیواری حتی می‌تواند به یک اتاق کار کوچک برای شما تبدیل شود.

خرید مبل‌هایی که فضای داخل قسمت نشیمن آنها خالی است و به صورت کشویی یا لولایی باز می‌شوند نیز می‌تواند کمک بزرگی به افزایش فضای انباری در اتاق‌های کوچک باشد. آماده‌سازی فضاهایی در اتاق‌های کوچک برای پنهان کردن خرده‌ریزهای روزانه یک هنر است.

برای فضای نهارخوری به جای صندلی از نیمکت‌های تو خالی استفاده کنید تا علاوه بر قرار دادن وسایل اضافی داخل آنها فضای بیشتری نیز برای نشستن فراهم شود.

● وسایل تزئینی

هنگام تزئین فضاهای کوچک بر روی سادگی تمرکز کنید. وحدت و یکپارچگی میان وسایل تزئینی، مانع از شلوغی و آشفتگی فضاهای کوچک می‌شود. در فضاهای کوچک، جزئیات و مبلمان و دکوراسیون باید ساده، هماهنگ و یکپارچه باشند.

نقاشی روی دیوار می‌تواند هم کاربردی باشد و هم تزئینی. گاهی نقاشی یک منظره‌ یا چشم‌انداز می‌تواند چشم را بفریبد و احساس گشودگی و ادامه داشتن فضا را بیافریند. برای این کار از طرح‌های هندسی و خط‌ها نیز می‌توان سود جست.

● چند نکته‌ دیگر

▪ برای سطوح از رنگ‌های صیقلی، روشن و شفاف استفاده کنید تا با بازتاب نور به روشنایی و بزرگی فضا کمک کنند.

▪ یکی از دیوارها را با رنگ‌های تیره و پرمایه و دیگر دیوارها را با رنگ‌های خنثی رنگ‌آمیزی کنید.

▪ برای رنگ‌آمیزی قسمت‌های اضافه شده مانند دیوارهای برآمده، پشت قفسه کتاب و میان قفسه‌ها از رنگ‌های تیره و پرمایه استفاده کنید، تا با انحراف نگاه از مرکز اتاق، حس وسعت را در فضا تقویت کند.

▪ پالت رنگی فضاهای کوچک، تا جایی که می‌شود باید خنثی باشد تا بزرگی را به فضا القا کند، رنگ‌های تیره و پرمایه را برای تاکید و اهمیت دادن به بخشی از دیوار استفاده کنید.

منزل

باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir