پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

میوه های واکس خورده


میوه های واکس خورده

کارشناسان توصیه می کنند از خرید میوه های چرب و براق به دلیل سرطان زا بودن پرهیز کنید

این روزها بیشتر تولیدکنندگان داخلی برای فروش شب عید، میوه‌های خود را به بازار روانه کرده‌اند. سیب، پرتقال، نارنگی، موز، کیوی، خیار و... از جمله میوه‌هایی است که می‌توان انواع ارگانیک، انباری و گلخانه‌ای آنها را یافت، اما نکته قابل توجه، میوه‌های براق و خوش‌آب و رنگی است که گاهی در میان این میوه‌ها به چشم می‌خورد. شاید با خود پرسیده باشید که این میوه‌ها چرا ظاهری براق و حالتی چرب دارند؟ آیا مصرف آنها می‌تواند برای سلامت مخاطره‌آمیز باشد؟

● میوه‌های واکس‌خورده را خوب بشویید

انواع سیب قرمز و سبز، پرتقال، نارنگی، موز و انار از جمله میوه‌هایی است که در داخل و خارج کشور به منظور ایجاد ظاهری شفاف و درخشان برای جلب توجه مشتری و همچنین بالا بردن ماندگاری میوه در سردخانه‌ها (حداقل به مدت یک‌سال) به آنها واکس‌ می‌زنند. این نوع میوه‌ها پس از شستشو و پیش از سایزبندی و بسته‌بندی در حوضچه‌های مخصوصی که حاوی آب و واکس محلول است قرار گرفته و لایه‌ای از واکس براق و مومی ‌شکل روی سطح پوست آنها را می‌پوشاند. این واکس‌ها از تبخیر تدریجی آب و رطوبت محصول جلوگیری کرده و ظاهری تازه و شاداب به میوه می‌دهد.

اما نکته قابل توجه آن‌که برخی از این واکس‌ها از مواد شیمیایی مضری تهیه‌شده که سرطان‌زا و مسمومیت‌زاست. احتمال نفوذ این مواد به داخل بافت میوه بخصوص میوه‌های ترک‌دار و ضرب خورده زیاد است و از طرفی اگرعمراین واکس‌ها به پایان برسد، میوه از داخل دچار گندیدگی، پوکی و در صورت سرمازدگی تلخ خواهد شد.

بنابراین توصیه می‌شود تا حد امکان از خرید میوه‌های براق و چرب خودداری کنید. در صورت خرید نیز میوه را با ابر زبر یا اسکاچ به همراه مایع ظرفشویی خوب شستشو دهید. در زمان صرف سیب یا خیار واکس‌خورده هم حتما پوست آن را جدا کنید. اگر سطح پوست میوه‌های واکس‌خورده را با چاقو یا کاردک به آرامی ‌بتراشید، تراشه‌های چرب و مومی‌شکلی از آن جدا می‌شود که نشان‌دهنده واکس‌خوردگی محصول است.

● میوه‌های گلخانه‌ای و غیرفصلی نخرید

میوه‌های غیرفصلی نیز به دلیل آن‌که در فصل معین خود رشد نکرده، غیرطبیعی و ناسالمند.

اکثر تولیدکنندگان طی پرورش این میوه‌ها برای تسریع دوره رشد محصول، از کودهای شیمیایی و هورمون‌های رشد به وفور استفاده می‌کنند. این میوه‌ها ممکن است ظاهری درشت و طبیعی داشته باشد، اما به دلیل نبود فرصت کافی برای ساخت ریزمغذی‌ها، فاقد بسیاری از ویتامین‌ها واملاح معدنی‌ است. این میوه‌ها اغلب عطر و طعم دلپذیری نداشته و در مقایسه با میوه‌های فصلی، ماندگاری بسیار پایینی دارد. بنابراین برای میوه شب عید به انواع میوه‌های فصلی بسنده کنید و این را بدانید که مصرف طولانی‌مدت میوه‌های غیرفصلی به واسطه هورمون‌ها و کودهای شیمیایی به کار رفته، خطر بروز بیماری‌های خونی، گوارشی، کبدی و همچنین اختلالات هورمونی، ناباروری و جهش‌های نامطلوب ژنتیکی را افزایش خواهد داد.

● میوه ارگانیک بخرید

میوه‌های ارگانیک، تمام مراحل رشد را به صورت طبیعی طی کرده و برای پرورش آنها از سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی استفاده نشده و تنها به وسیله کمپوست گیاهی تقویت شده‌اند. در ترکیب این نوع میوه‌ها هیچ‌گونه اصلاح ژنتیکی صورت نگرفته و از گازها برای رشد زودرس آنها استفاده نمی‌شود. از همه مهم‌تر آن‌که در این نوع محصولات به دلیل کاهش آلودگی خاک به کودها و سموم شیمیایی، عناصر مفیدی چون کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و انواعی از ویتامین‌ها در میوه باقی خواهد ماند.

● محصول ارگانیک را چگونه بشناسیم ؟

بارزترین ملاک تشخیص میوه‌های ارگانیک از غیرارگانیک طعم و بوی طبیعی آنهاست. پوست آنها متناسب با میوه بوده و ضخیم نیست. بافت آنها نیز مناسب بوده و خیلی نرم یا سفت نیست. اندازه میوه‌ها نیز طبیعی و متعادل است.

از آنجا که تشخیص میوه‌های ارگانیک مشکل است توصیه می‌شود این نوع محصولات را از اماکن معتبری چون میادین میوه و تره‌بار که تحت نظارت است، خریداری کنید.

فاخره بهبهانی