شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

اوتیسمی‌ها بیشتر پلک می‌زنند


اوتیسمی‌ها بیشتر پلک می‌زنند

ردیابی حرکات چشم، دانشمندان را قادر می‌سازد تا مواردی که فرد به آن توجه می‌کند، بیابند. در آزمایش‌های ردیابی حرکات چشم، از افراد شرکت‌کننده خواسته می‌شود صحنه‌ای خاص را …

ردیابی حرکات چشم، دانشمندان را قادر می‌سازد تا مواردی که فرد به آن توجه می‌کند، بیابند. در آزمایش‌های ردیابی حرکات چشم، از افراد شرکت‌کننده خواسته می‌شود صحنه‌ای خاص را تماشا کنند و در همین حال، حرکات مختلف چشم آنان بررسی می‌شود.

هرچند در این میان، افراد شرکت‌کننده پلک هم می‌زنند، اما این چند میلی ثانیه پلک زدن معمولا مهم انگاشته نمی‌شود. بتازگی پژوهشی نشان داد که پلک زدن هم می‌تواند اطلاعات مهمی در خود داشته‌ باشد. در واقع، هر چه بیشتر پلک بزنیم، روی صحنه‌ای که می‌بینیم تمرکز کمتری داریم. به همین دلیل هم گفته می‌شود در کودکان مبتلا به اوتیسم، الگوی پلک زدن می‌تواند سرنخ‌هایی را در مورد چگونگی تعامل با دنیای اطراف در خود داشته باشد.

وارن جونز، پزشک متخصص اطفال در دانشگاه پزشکی اِموری، در طول آزمایش ردیابی حرکات چشم در کودکان نوپا، به این نتیجه رسید که این کودکان در صحنه‌هایی خاص، کمتر پلک می‌زدند. آنها هنگام تماشای یک فیلم، در صحنه‌هایی که بیشتر جذبشان می‌کرد، جلوی پلک زدن خود را می‌گرفتند. به‌طور کلی، زمانبندی پلک زدن به چگونگی درگیری ما با صحنه‌ای که به آن می‌نگریم بستگی دارد. این پژوهشگر هم‌اکنون از این نکته به عنوان ابزاری برای مطالعه میزان تمرکز در کودکان اوتیسمی استفاده می‌کند. وی تفاوت‌ها در الگوی پلک زدن کودکان اوتیسمی و کودکان معمولی را مقایسه کرد. هر دو گروه این کودکان، فیلمی را که حاوی صحنه‌هایی عاطفی و نیز صحنه‌هایی پرتحرک بود مشاهده کردند. همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد کودکان معمولی صحبت‌های راوی فیلم را دنبال می‌کردند و می‌توانستند نتیجه را پیش‌بینی کنند و در لحظات اوج عاطفی جلوی پلک زدن خود را می‌‌گرفتند و در نتیجه کمتر پلک می‌زدند. اما کودکان اوتیسمی در این صحنه‌ها همچنان به شکل عادی پلک می‌زدند و این به آن معناست که قسمت‌های عاطفی فیلم را چندان دنبال نمی‌کردند. اما در عین حال، در مواقعی که در فیلم چیزی سریع جابه‌جا می‌شد بسرعت پاسخ می‌دادند. نتیجه این پژوهش، تاییدی است بر مشاهدات معتبر قبلی که کودکان اوتیسمی، بیشتر از پدیده‌های عاطفی، به پدیده‌های پرتحرک علاقه‌مند. همچنین این مطالعه نشان داد پلک زدن می‌تواند به عنوان ابزاری مناسب مورد استفاده قرار گیرد. این روش نوین بویژه می‌تواند برای بررسی ذهن کودکان و نیز یافتن دسته‌بندی‌های مختلف اوتیسم به کار رود.

مترجم: صالح سپهری‌فر

منبع: ScientificAmerican