چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
از احــترام تا ارتـباط
همه ما روزانه ارتباطهای مختلفی را با افراد برقرار میکنیم. ارتباط با همکار، همسر، فرزند، پدر و مادر و... دیگران.
سؤال اینجاست: چه نوع ارتباطی صحیح است و آیا کلیدی برای داشتن یک ارتباط موثر که باعث شود ما را دوست داشتنیتر کند و به علاوه عشق به خود را در ما تقویت کند، وجود دارد؟ افراد در دوران نوجوانی به همراه بودن با همسالان نیاز فراوانی دارند و حال آنکه بسیارند نوجوانانی که در برقراری ارتباطی صمیمی و سالم ناتوانند و احساس شکست میکنند.
برای ایجاد یک ارتباط سالم و تاثیرگذار عوامل بسیاری دخیلند، لازم است که در گفتار خود از کلمههای واضح و روان استفاده کنیم. کلام ما بار عاطفی مثبت داشته باشد، زبان بدن را با کلام خود هماهنگ کنیم و در بهبود انتقال پیام از آن بیشتر بهرهمند شویم.
همچنین در مواقع نیاز به اطلاعات از مخاطب خود، بهتر آن است که از جملات خبری به جای پرسشی استفاده کنیم. به عنوان مثال به جای جمله «دیروز چه ساعتی به منزل آمدی» بگوییم «فکر میکنم پیش از آنکه بیایی رفته بودم».
افراد باجرأت معتقدند که هم خود و هم دیگران موجوداتی ارزشمندند و به امور از موضع برنده- برنده نگاه میکنند.
اما در کنار همه این عوامل باید بدانید که نفوذ در دلها آموختنی است. کسی که نتواند در جهان ارتباطات، ارتباط موثر برقرار کند راز نفوذ در دلها را از دست داده است.
رکن اصلی هر ارتباط موفق، ارتباط با خود است. وقتی ما درون خود و در خلوت و تنهایی خویش، وجودمان را بیثمر بدانیم خود را زیبا ندانیم، خود را گوشهگیر و بیهنر فرض کنیم آیا میتوانیم در عالم بیرون از ذهن با افراد دیگر ارتباط مفیدی داشته باشیم؟
فکر میکنید برای آنکه فرضیهها و تصورهای مثبت و سالمیرا در ذهن خود بسازید به چه ابزاری نیازمندید؟ احترام به خود و البته احترام به حریم شخصی دیگران. اما پاسخ به این سؤال که تا چه حد شما موظفید این دو حریم را حفظ کنید و هر یک را در زمانی خاص قربانی دیگری کنید، میتوانید نوعی سبک ارتباطی به نام سبک ارتباطی جرأتمند پیدا کنید. آیا باید از تمامی حقوق خود بگذریم و نیازمان را نادیده بگیریم. تا مبادا حقی از فردی ضایع شود؟
در پاسخ به این سوال با سه گروه از جوانان مواجهیم. عدهای که خودخواه به نظر میرسند، و به حقوق دیگران بیتوجه و در قبال عقاید دیگران بسیار غیرقابل انعطاف هستند و رفتارهای پرخاشگرانه دارند.
نقطه مقابل این گروه، افرادی هستند که برای خود احترام پایینی قائلند. عقاید خود را بیان کردنی نمیدانند و بیش از حدلازم عذرخواهی میکنند.
اما گروهی نیز هستند که ما آنها را جرأتمند میخوانیم. موفقترین شیوه ارتباطی این روش است. این افراد علاوه بر احترام خاص برای خود، برای دیگران هم ارزش و حقوقی را در نظر دارند. مسئولیتپذیرند توانایی خود را باور دارند. در زمان مناسب افکار و نظرهای خود را بیان میکنند. به دلایلی مثل «اگر ناراحت بشه چی؟ و یا اگر بگم ممکنه با من مخالفت بشه» از اظهار عقاید خود باز نمیمانند.
در عین قاطع و ملایم بودن نیاز دیگران را نیز درک میکنند و در قبال درخواستهای غیرمنطقی آنها از تکنیک: «ای کاش میتوانستم ...، اما ... ، متاسفم» استفاده میکنند.
ـ آیا شما احساسات و ترجیحات خود را به روشنی به دیگران بیان میکنید؟
ـ آیا شما درصورت نیاز ازدیگران کمک درخواست میکنید؟
ـ آیا شما خشم و عصبانیت را به نحو مناسب ابراز میدارید؟
ـ آیا وقتی متفاوت ازدیگران فکر و احساس میکنید، عقاید خود را داوطلبانه بیان میدارید؟
ـ آیا شما وقتی نمیخواهید کاری انجام دهید، میتوانید «نه» بگوئید؟
در نظر داشته باشید که اگر روابط خود را سرشار از عواطف مثبت کنید در مواقع لزوم میتوانید بدون ترس از رنجش دیگران به نیازهای منطقی خود دست یابید.
فهیمه کهتری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست