چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

بازی ,كار كودك است


بازی نقش اساسی در رشد كودكان و نوجوانان دارد تحقیقات نشان می دهد كه ۷۵درصد رشد مغز, پس از تولد رخ می دهد
فعالیت و جنب و جوش كودكان موجب تحریك سلول های عصبی آنان می شود

اینگونه فعالیت ها محركی است قوی برای رشد مهارت های فردی و اجتماعی كودكان مثل زبان، توانمندی در یادگیری، خلاقیت و توانایی حل مسأله. كودك در حین بازی های گوناگون می تواند عناصر مختلفی از زندگی واقعی، مثل زبان و گویش، كاربرد اعداد و مفاهیم ریاضی و همچنین روابط اجتماعی را تجربه كند. تجربه هایی كه برای تركیب و رشد مغزی او مهم است.

بازی در عین حال كه باعث پیوند میان مراكز حس حركتی، شناختی و عاطفی در كودك می شود (كه به نوبه خود در رشد مغزی مؤثر هستند)، امكان تمرین نقش های مهم زندگی مثل نقش رهبری را نیز برای او فراهم می كند.

انواع بازی

بازی های فیزیكی و حركتی

بازی های فیزیكی علاوه بر رشد جسمی و تقویت قدرت عضلانی، پیوندی میان كار عضلات، رشته های عصبی و مغز، ایجاد می كنند. تحقیقات نشان داده اند میان فعالیت ها و بازی های مهیج و رشد مغزی ارتباط وجود دارد. از این رو كودكان كوچك تر باید امكان بیشتری برای رشد و پرورش قوای فیزیكی خود داشته باشند. حركت و بازی های پرتحرك می توانند در این جهت به كودكان كوچكتر كمك كنند.

بازی های اجتماعی

تشویق كودكان به بازی های اجتماعی بهترین شیوه برای رشد اجتماعی كودك در مراحل گوناگون زندگی است. كودك با انجام این نوع بازی ها بسیاری از نقش های اجتماعی از جمله: بده بستان، كنش و واكنش و مشاركت را می آموزد. او ضمن چنین بازی هایی به رشد و بلوغ اخلاقی و ارزشی نیز دست می یابد. برای این كه كودكان بتوانند در دنیای بزرگسالی به خوبی از عهده نقش های اجتماعی شان بر آیند، باید در بسیاری از بازی های اجتماعی شركت كنند.

بازی های ساختنی

بازی های ساختنی، بازی با قطعات ساختمان سازی و شهرسازی، بازی با ماسه و ساختن تپه های شنی، كشیدن شكل های مختلف روی دیوار و یا خط و خطوطی روی پیاده رو را شامل می شود.

بازی های ساختنی این امكان را به كودك می دهند تا به كمك اشیاء واقعی دست به تجربه بزند همچنین به او كمك می كند تا دریابد چه چیزهایی را باید با هم تركیب كند تا چیز به درد بخوری به وجود آید، همچنین مسایلی را در مورد مراحل چگونگی ساخت یك بنا، نقش یك تصویر و حتی چگونگی خلق یك قطعه موسیقی به كمك نت ها را به كودك می آموزد.

این بازی ها همچنین در كودك حس تكامل و قدرت كنترل محیط را ایجاد می كنند. در ضمن كودكانی كه به راحتی و با جسارت وسایل و اشیاء را دستكاری می كنند و در این كار مهارت دارند، به خوبی می توانند با واژگان، مفاهیم و ایده ها نیز چنین كنند و خلاقیت خود را در این زمینه ها پرورش دهند.

بازی های تخیلی

با این نوع بازی ها، بچه ها مفاهیم انتزاعی و كوشش برای اجرای نقش هایی كه در ذهنشان پرورانده اند را یاد می گیرند. همچنین انجام عمل در شرایط مختلف، استفاده از قوه زبان و عواطف را می آزمایند و تجربه می كنند.

با بازی های تخیلی، كودكان در محیطی عاری از خطر، دست به تجربه می زنند، انعطاف پذیری فكر تركیب واژگان، عمل به هنگام، خلق واژگان تازه ،كاربرد اعداد، بیان نظرات و مفاهیم و داستان گویی را یاد می گیرند. همراه با پیشرفت تكنولوژی در جامعه استفاده بسیار بیشتری از این نوع بازی ها و تمرین ها، با تمام فرم های انتزاعی آن، از جمله، زمان مكان، مقدار، نمادها، واژگان، ایده ها و... ضروری به نظر می رسد.

بازی های قاعده مند

بازی های قاعده مند، بسیاری از كودكان را كه به صورت خود مركز بزرگ شده اند به سمت اجتماعی شدن و پذیرش قواعد و درك قراردادهای اجتماعی سوق می دهند.

این نوع مسایل را كودك می تواند در بازی های گروهی مثل فوتبال و یا هر بازی گروهی دیگر كه بدون جمع و پیروی از قواعد قابل اجرا نباشد، بیاموزد.

بازی های با قاعده، یك مفهوم مهم و اساسی را به كودكان آموزش می دهند، این كه بازی زندگی نیز قواعدی دارد كه همان قوانین هستند و همه ما باید از آنها پیروی كنیم تا آن قوانین نقش سودمندانه خود را به تمامی به اجرا در آورند.