چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
چقـدر بـا شیـریـن کننـده ها آشنـایـی داریـد
«گالاکتوز»، «ساخارین»، «گلوکوز» و «دکستروز»؛ آیا میدانید کدامیک از این قندها، قند طبیعی نیستند؟ درست حدس زدید؛ ساخارین! نوعی قند مصنوعی است که برخی تولیدکنندگان محصولات غذایی برای شیرینکردن و طعمدادن به محصولاتشان از آن استفاده و ادعا میکنند کالای آنها در مقایسه با کالاهای دیگر قند کمتر و سالمتری دارد...
بد نیست بدانید که این ادعا درست است چون ساخارین در مقایسه با قندهای طبیعی، کالری ندارد و باعث بالا رفتن قندخون نمیشود. پاسخدادن به پرسشهای این آزمون، اطلاعات بیشتری در مورد قند و سایر شیرینکنندهها به شما بدهد.
● پـرسـشهـا
۱) کدامیک از این قندها، قند مصنوعی نیست؟
الف. ساکرالوز ب. نیوترالوز ج. نئوتیم
۲) یک گرم شکری که روی بستهبندی موادغذایی درج شده، معادل چند قاشق است؟
الف. یکچهارم قاشق چایخوری
ب. یکدوم قاشق چایخوری ج. یکسوم قاشق چایخوری
۳) چه نوع شیرینکنندهای در طول فرآیند تولید به خوراکیها و آشامیدنیها افزوده میشود؟
الف. شکر قهوهای ب. عسل ج. ملاس د. تمام موارد
۴) بزرگترین منبع دریافت قند در رژیم روزانه شما چیست؟
الف. نان و غلات ب. نوشیدنیهای شیرین
ج. خوراکیهای حاضری فریزشده د. کیک و شیرینی
۵) ذائقه تمام افراد از همان دوران کودکی به سمت خوراکیهای شیرین، کشش دارد.
الف. درست ب. غلط
۶) بدن ما کربوهیدرات موردنیاز خود را از طریق مواد قندی، چربیها و فیبرها دریافت میکند.
الف. درست ب. غلط
۷) نام علمی قندهای طبیعیای که مصرف میکنیم و روی برچسب برخی از خوراکیها نوشته شده است، چیست؟
الف. گلوکوز ب. فروکتوز ج. ساکاروز د. ساکرالوز
۸) قند مصنوعی «ساخارین»، ۳۰۰ تا ۵۰۰ برابر بیشتر از قند طبیعی «ساکاروز» شیرینی دارد.
الف. درست ب. غلط
۹) شکر سفید از چه چیزی تشکیل میشود؟
الف. چغندر قند و نیشکر ب. نیشکر و ملاس
ج. ملاس و عسل
● پـاسـخهــا
۱) نیوترالوز: براساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا، عرضه شیرینکنندههایی که در آنها از ۴ قند مصنوعی آسپارتیم، ساکرالوز، ساخارین و نئوتیم استفاده شده باشد، در فروشگاههای مواد غذایی، مجاز است.
۲) یکچهارم قاشق چایخوری: هر گرم شکر، تقریبا برابر با یکچهارم قاشق چایخوری شکر است. هر یک قاشق چایخوری شکر هم برابر با ۴ گرم شکر است. هر یک وعده نوشیدنی یا خوراکی شیرین، ۱۶ گرم یعنی ۴ قاشق چایخوری، شکر دارد بنابراین بهتر است با یک برنامهریزی درست و توجه به مقدار شکری که روی برچسب کالاها نوشته شده است، سلامت خودتان را با خوردن بیش از حد خوراکیهای شیرین به خطر نیندازید.
۳) تمام موارد: افزودنیهایی مانند شکر سفید یا قهوهای، عسل و ملاس که برای شیرین شدن خوراکیها به آنها افزوده میشوند، جز بالا بردن کالری، هیچ فایدهای دیگری ندارند. انجمن قلب آمریکا اعلام کرده است مصرف خوراکیهایی که شیرینکنندهها هم جزو مواد تشکیلدهندهشان است، روزانه ۱۰۰ کالری بیشتر وارد بدن خانمها و ۱۵۰ کالری بیشتر هم وارد بدن آقایان میکند که این موضوع میتواند به مرور زمان باعث اضافهوزن آنها و ابتلا به بیماریهای قلبی شود.
۴) نوشیدنیهای شیرین: نوشیدنیهای شیرین مانند انواع آبمیوهها، نوشابههای گازدار و شیرهای طعمدار، از مهمترین و بزرگترین منابع دریافت قند هستند. بنابراین سعی کنید با مصرف آب، شیر ساده و دوغ کمنمک به جای انواع نوشیدنیهای شیرین، میزان قند و کالری دریافتیتان را در طول روز کاهش دهید.
۵) درست: همه ما از بدو تولد علاقه زیادی به شیرینی داریم و به خوردن خوراکیهای شیرین علاقه زیادی نشان میدهیم. کنترل این ذائقه در درجه اول به عهده والدین و بعدها هم به عهده خود افراد است. بهتر است والدین طعم شیرین را هر چه دیرتر به فرزندان خود بچشانند و بزرگترها هم تا جایی که میتوانند، قندهای طبیعی مانند توت، خرما و کشمش را جایگزین قند و شکر کنند.
۶) غلط: کربوهیدراتها شامل مواد قندی، نشاستهای و فیبرها میشوند و ربطی به چربیها ندارند. مواد نشاستهای و قندی میتوانند سوخت مغز (گلوکوز)، اعصاب مرکزی و گلبولهای قرمز خون را تامین کنند، به همین دلیل به همه افراد توصیه میشود تا حد امکان از قندهای طبیعی به جای قندهای مصنوعی استفاده کنند تا گلوکوز خونشان به اندازه کافی تامین شود.
۷) ساکاروز: قند طبیعی یا همان ساکاروز، نوعی کربوهیدرات است که با مصرف انواع میوهها و سبزیها به بدنمان میرسد. این نوع قند در نیشکر و چغندر قند هم وجود دارد.
۸) درست: هرچند شیرینکننده مصنوعی «ساخارین»، کالری و قند ندارد، اما شیرینی آن ۳۰۰ تا ۵۰۰ برابر بیشتر از قندهای طبیعی است و اگر ذائقه شما به خوردن آن عادت کند، دیگر خوراکیهای شیرین معمولی هم برایتان بیمزه میشوند. پس بهتر است که خودتان را به مصرف این قند مصنوعی عادت ندهید.
۹) چغندرقند و نیشکر: انواع نانها، غلات، ماستها، گوشتهای فرآوریشده، سوپهای حاضری و چاشنیهای موجود در فروشگاههای موادغذایی، با شکر سفید، شکر قهوهای، ملاس، عسل یا شهد ذرت شیرین میشوند. بد نیست بدانید که شکر سفید هم از چغندر قند یا نیشکر که حاوی ساکاروز هستند، به دست میآید.
منبع: WebMD
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست