دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا

بینی‌ الکترونیکی


بینی‌ الکترونیکی

فناوری بینی‌های الکترونیکی در سال‌های اخیر از پیشرفت قابل توجهی برخوردار بوده است. بتازگی یک شرکت انگلیسی از دستیابی به فرمول ماده‌ای خبر داده است که نسبت به «فشار» بسیار حساس …

فناوری بینی‌های الکترونیکی در سال‌های اخیر از پیشرفت قابل توجهی برخوردار بوده است. بتازگی یک شرکت انگلیسی از دستیابی به فرمول ماده‌ای خبر داده است که نسبت به «فشار» بسیار حساس بوده و از این رو می‌توان از آن در تلفیق بینی‌های الکترونیکی با کاغذ یا حتی لباس استفاده کرد.

حسگر جدیدی که در شرکتPeratech طراحی و ساخته شده است به سرعت ترکیبات ارگانیکی فرار موسوم به VOC را شناسایی می‌کند.

این نوع گازها در محیط اطراف وجود دارد و معمولا از مواد مختلفی نظیر رنگ‌ها و حتی پوست انسان تولید می‌شود. با این حال بسیاری از این گازها بویی ندارد و از این رو می‌تواند خطراتی برای افراد حاضر در محل به همراه داشته باشد.

محققانی که در زمینه بینی‌های الکترونیکی کار می‌کنند، معتقدند این حسگرهای الکترونیکی می‌تواند وجود چنین ترکیبات بی‌رنگ و بی‌بو اما خطرناک در محیط را تشخیص دهد.

نگرشی که شرکت Peratech در ساخت این بینی الکترونیکی دنبال کرده است در ادامه همان تلاش‌هایی است که از چند دهه گذشته و با هدف طراحی و ساخت بینی‌های الکترونیکی حساس و البته قابل حمل آغاز شده است.

اما مدیران این شرکت مدعی‌اند پروژه جدیدشان به خلق بینی الکترونیکی سریع‌تر و در عین حال حساس‌تری منتهی شده است که قدرت سیگنال‌دهی به مراتب بالاتری در مقایسه با نمونه‌های قبلی دارد.

گذشته از آن، این بینی جدید تنها چند میکرون ضخامت داشته و همین نکته استفاده از آن را در طیف گسترده‌ای از امور از جمله لباس‌ها امکان‌پذیر می‌کند.

دیوید لاسی از مدیران ارشد شرکت Peratech می‌گوید: این بینی الکترونیکی جدید دست محققان را در طراحی سیستم‌های متنوع و بسیار فشرده باز می‌گذارد. به عنوان مثال، این بینی جدید قابلیت تلفیق شدن با لباس کارشناسانی را دارد که به عنوان نخستین افراد در محل وقوع حادثه نشت گازهای سمی و نظایر آن حاضر می‌شوند.

همچنین می‌توان از این حسگرها در پوشش روزمره افراد استفاده کرد تا به این ترتیب میزان گازهای فراری که بدن به طور طبیعی تولید می‌کند اندازه‌گیری شود.

از اطلاعاتی که به این روش به دست می‌آید می‌توان سطح سلامت افراد مختلف را مورد بررسی قرار داد. محققان این شرکت از تکنیکی موسوم به QTC در ساخت حسگرهای جدید استفاده کرده‌اند.

این همان تکنیکی است که پیش از این در ساخت نمایشگرهــای لمسی به کار گرفته می‌شده است.

منبع: technologyreview

مترجم: مهدی پیرگزی