پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

آرامش زیر یک سقف محکم


آرامش زیر یک سقف محکم

نگرش سنتی در مراقبت از والدین نیاز به بازنگری دارد شما نمی توانید مادر مادر یا پدر پدر خود باشید پدر و مادر شما هر مشکلی که داشته باشند کودک نیستند

نگرش سنتی در مراقبت از والدین نیاز به بازنگری دارد؛ شما نمی‌توانید مادر مادر یا پدر پدر خود باشید. پدر و مادر شما هر مشکلی که داشته باشند کودک نیستند. آنها اعضای بالغ خانواده هستند که وقتی پا به سن می‌گذارند نیازهای خاصی پیدا می‌کنند. شما هم فرزند بالغی هستید که پیوسته بر سنتان افزوده می‌شود. شما هم نیازهای شخصی و نیز مسئولیت هایی در قبال سایر اشخاص در زندگی خود دارید. برای اینکه بتوانید با والدین سالمند، بیمار یا معلول خود کنار بیایید راه چاره‌های مختلفی دارید. این دستورالعمل‌ها برای رسیدن به موفقیت فوری نیست بلکه اجزایی از یک استراتژی کلی برای مؤثر واقع شدن مراقبت از والدین به شمار می‌آید.

▪ قدم اول: شناسایی مسائل و تعیین اولویت‌ها

ظاهراً ساده به نظر می‌رسد، اما اینطور نیست: تمام جنبه‌های زندگی شخصی و خانوادگی شما احتمالاً تحت تأثیر این مراقبت قرار می‌گیرد و بعید نیست که زیر بار مسئولیت و انجام کارهایی که به نظر مشکل و تمام نشدنی می‌رسد کلافه شوید. ممکن است مسائل را نادیده بگیرید و بخواهید با توسل به روش‌های آشنای خود با مشکل برخورد فوری کنید. شناختن مشکلات و تعیین اولویت به شما امکان می‌دهد تا برای وظیفه‌ای که پیش رو دارید به موفقیت برسید.

▪ قدم دوم: غلبه بر احساس انکار

انکار می‌تواند شکل‌های مختلف بگیرد؛ با انکار می‌توان مسئله را به حداقل رساند یا آن را نادیده گرفت و یا حتی نپذیرفت که می‌توان تفاوتی ایجاد کرد. انکار از شما حمایت می‌کند، به شما فرصتی می‌دهد که پس از یک شوک و یا یک تجربه ناخوشایند بهبود پیدا کنید. اما در اغلب موارد باید با انکار و با احساس، خشم، اندوه، ابهام و اضطراب روبه‌رو شد تا آن را از میان برداشت.

▪ قدم سوم: کنترل احساسات

غلبه بر انکار مبنای حرکت موفق به مرحله سوم یعنی کنترل احساسات است. احساسات بخشی اعجاب‌انگیز از انسان بودن است. افسردگی، اضطراب و خشم نه تنها از شما انسانی مفلوک می‌سازد بلکه در کار مراقبت شما نیز تأثیر نامطلوب می‌گذارد.

▪ قدم چهارم: فراهم آوردن زمینه همکاری و مشارکت

دوستان و فامیل، سایر اعضای خانواده، متخصصان نگهداری از سالمندان، کارکنان مؤسسات درگیر با سالمندان، مشاوران و دیگران رکن مهم ایجاد مشارکت و اطلاع از توانمندی‌ها و شناسایی کمک‌های مورد نیاز شماست. وقتی این منابع را پیدا می‌کنید ممکن است به مهارت‌هایی برای ایجاد همکاری با این اشخاص احتیاج داشته باشید.

▪ قدم پنجم: متعادل ساختن نیازهای والدین و سایر افراد خانواده

این فرآیندی ادامه‌دار است و ممکن است با گذر زمان، دشوارتر شود. به این ترتیب باید شرایطی فراهم آورید تا با تغییر نیازها بتوانید شرایط را به نحو مطلوب تغییر و به نیازهای به وجود آمده پاسخ مناسب دهید. برای این امر باید مطالبات والدین و سایر افراد خانواده شفاف باشد.

▪ قدم ششم: فرا گرفتن مهارت‌های ویژه بحران

در شرایطی هستید که احساس می‌کنید سررشته امور از دست شما خارج شده است. در کار مراقبت از والدین سالمند همیشه بحران‌هایی خودنمایی می‌کنند. در این صورت آنچه اهمیت دارد بازیابی مجدد کنترل و استفاده از کمک‌های بیرونی است. این امر البته می‌تواند فرصتی برای افزایش مهارت‌های‌تان تلقی شود.

▪ قدم هفتم: چشم پوشی کردن و سخت نگرفتن

به زندگی خود ادامه می‌دهید و می‌پذیرید که حداکثر تلاش خود را کرده‌اید. مشکلات برای هر کس و در هر خانواده به گونه‌ای اتفاق می‌افتد، شاید تلاش ما برای رفع پاره‌ای از مشکلات به نتیجه دلخواه نرسد. عوامل زیادی بر این امر تأثیر دارند. بنابراین سخت نگرفتن راهی است که می‌تواند از فشارها بکاهد و برگرداندن اوضاع به حالت عادی را تسریع کند.

▪ قدم هشتم: به آینده بیندیشید

همزمان با پیرشدن والدین، نیازهای آنان نیز افزایش می‌یابد. از این رو لازم است که برای خود برنامه‌ای بلندمدت طرح‌ریزی کنید که تا پایان ادامه یابد و برای انجام سریع آن نیز آمادگی لازم را داشته باشید.

▪ قدم نهم: اوقاتی را به خودتان اختصاص دهید

زمانی را به خودتان اختصاص دهید و به کارهایی بپردازید که از آنها لذت می‌برید: دوچرخه‌سواری، شنا یا هر ورزشی که دوست دارید، قدم زدن، مطالعه یا رفتن به دیدار دیگران ازجمله برنامه‌هایی است که می‌تواند سرزندگی و نشاط را در زندگی شما و خانواده‌تان جاری کند. سعی کنید حتی اگر برایتان سخت باشد، خود را از انزوا خارج کنید.

قدم دهم: با کمک یکدیگر تصمیم بگیرید

تصمیم گیری مشترک می‌تواند بهترین نتایج را به دنبال داشته باشد. والدین شما حتی اگر شما هم با تصمیم آنان موافق نباشید، حق دارند که برای خودشان تصمیم‌گیری کنند. در ضمن به دلایل تصمیمی که گرفته می‌شود توجه کنید تا هم به نفع والدینتان باشد هم موجب راحتی خیالتان شود.

▪ قدم یازدهم: شناخت شرایط اقتصادی

گاهی اوقات به خاطر محدودیت‌های مالی مجبور به اتخاذ تصمیمی می‌شوید. شاید والدینتان مجبور به استفاده از پس‌اندازشان شوند و یا این که اعضای خانواده مجبور شوند هزینه‌ها را از جیب خودشان بپردازند. در اینجاست که شما باید سود و زیان خود و خانواده‌تان را نیز درنظر بگیرید. به خاطر بسپارید که والدین کهنسال از وابستگی و سربار دیگران شدن تنفر دارند.

▪ محبت، کافی نیست

مهر و محبت نیروی قدرتمندی است اما همیشه منجر به مراقبت مؤثر نمی‌شود. برای مراقبت از پدر و مادر نباید لزوماً آنها را دوست داشته باشید. اما لازم است با آنها برخورد مؤثر داشته باشید. رفع نیازهای تمام نشدنی سالمندانی که آنها را دوست دارید در هر شرایط و به ویژه وقتی بیماری و مرگ از راه می‌رسد امکانپذیر نیست. از سوی دیگر احیا در مراقبت و رفع نیازهای کسانی که آنها را دوست ندارید ساده نیست و اغلب دردسرساز می‌شود. نگهداری از پدر و مادر سالمند، وقتی مسئولیتی برای اقدام مؤثر است، به هدف قابل حصولی تبدیل می‌شود.