دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

با مردم مهربان باش حتی اگر هم کیش تو نباشند


با مردم مهربان باش حتی اگر هم کیش تو نباشند

حضرت علی(ع) در ادامه عهدنامه مالک اشتر، و بعد از تأکید بر اهمیت نظر افکار عمومی در باب صلاحیت و شایستگی والیان و حاکمان به نصیحت مالک پرداخته و به وی تذکر می دهد که: ای مالک! مهربانی، …

حضرت علی(ع) در ادامه عهدنامه مالک اشتر، و بعد از تأکید بر اهمیت نظر افکار عمومی در باب صلاحیت و شایستگی والیان و حاکمان به نصیحت مالک پرداخته و به وی تذکر می دهد که: ای مالک! مهربانی، محبت و لطف بر مردم و رعیت را شعار و امر قلبی خود قرار بده و برای آنها(رعیت) همچون درنده ای نباش که به شکار عادت کرده باشد و خوردن گوشت آنها را غنیمت بشماری. در این بیان زیبا، امام(ع)، با تعابیر مختلفی همچون رحمت، محبت و لطف، از مالک می خواهد که با مردم این گونه رفتار کرده و از همه مهم تر، اینها را شعار و امر قلبی خود قرار داده و صرف حرف قرار ندهد، بلکه در عمل با مردم مهربان باشد و آنها را مورد لطف و عنایت خود قرار دهد.

مولا سپس مالک را سفارش می کند که نباید مردم را ابزار دست خود قرار داده و همچون درنده ای با آنها رفتار کنی؛ زیرا مردم دو دسته اند: یک دسته، برادران دینی تو هستند و دسته دیگر، مانند تو انسان هستند؛ هر چند در دین با تو یکی نباشند.حضرت علی(ع)، وظیفه مالک اشتر به عنوان یک استاندار، والی، مسؤول و حاکم یکی از شهرها و ولایات حکومت اسلامی، را در قبال خطاها و اشتباهات مردم و رعیت، این گونه بیان می فرماید که: تو باید از اشتباهات آنها چشمپوشی کنی و از لغزشهای مردم بگذری؛ همان طور که تو دوست داری که خدا از گناهانت چشمپوشی کرده و گذشت کند و اگر می خواهی خدا تو را ببخشد، تو هم باید مردم زیر دستت را ببخشی و این نکته بسیار مهم است که اگر تو بر مردم به خاطر پست و مقامت برتری داری، بالاتر از تو هم مقام و مسؤول دیگری هست و از همه مهم تر، خدایی وجود دارد که او از رهبر و مسؤول بالاتر تو هم برتر و والاتر است: وا... فوق من ولاک

سید جواد میرخلیلی