شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
دیگر بوی کاهگل به مشام نمیرسد
در شبهای داغ تابستانی کویر، وقتی فارغ از کار روزانه میشدی تا ساعاتی را به سکوت و آرامش درونی خود برسی، روی بام «کاهگلی» در پشهبندی که دور و ور آن را آب میپاشیدند تا بوی کاهگلش نفس را جلا دهد استراحت میکردی انصافا، با بوی کاهگل و صمیمیت خانواده سختی کار روزانه از دوش برداشته میشد.
در شهرهای کویری که تمام خانهها یکدست کاهگلی بود، لطف، صفا، صمیمیت و مهربونی نیز بیشتر از همیشه به چشم میخورد، گویی، خانههای کاهگلی با خاکی بودنش مرام صاحبش را به رخ میکشید و اهل خانهاش را معرفی میکرد.
اما اکنون کمتر خانهای میبینیم که کاهگلی باشد و شاید هم تنها در یک بافت قدیمی یا در جایی که چشم را از دید خود پنهان میکند مشاهده میکنیم.کاشانیها و به طور کل ساکنان شهرها و روستاهای کویر مرکزی ایران قبل از شروع بارندگیها یعنی اوایل پاییز همزمان با پایان موسم برداشت گندم به فکر اندود کردن دیوارها و بامهای خود میافتادند.
خانههای خشت و گلی کویر هم با ملات کاهگل اندود میشد. این ملات را با کاه و خاک رس و آب میساختند. کشاورزها پس از برداشت گندم، کاه خرمنهای خود را در جوال بستهبندی میکردند و برای فروش به شهر میفرستادند و کسانی که بنای بام اندود داشتند آن را با خاک رس میخریدند.
باربران با گاری، بار خاک رس و کاه سفارش صاحبخانه را پشت در خانهها تخلیه میکردند و کارگران اندودکار بلافاصله مشغول ساخت کاهگل میشدند.
ابتدا خاک چسبنده رس را با کاه مخلوط میکردند، الیاف کاه باعث مقاومت این ملات میشد و افزودن آن به خاک باید دقیق صورت میگرفت.سپس انباشت کاه و خاک را به صورت تپهای درمیآوردند، پس از آن میان تپه را گود میکردند و به آرامی به داخل آن آب اضافه میکردند.
بعد از آن مخلوط خاک و کاه دامنه تپه را با بیل به آب میریختند و آن را با هم میآمیختند. پس از جذب کامل آب در خاک رس، کارگران با پاهای خود آن را لگد میکردند که به آن پامال میگفتند.
کارگران، کاهگل را آنقدر پامال میکردند تا آن ملات بخوبی ورز داده شود و به شکل خمیر درآید. سپس ملات کاهگل را در ظروفی میریختند و با نردبام به پشتبام منتقل میکردند و استادکار با ماله، لایهای از آن را روی بام پهن و تسطیح میکرد.
کاهگل عایق رطوبتی، حرارتی، صوتی و نوری خانههای قدیمی بود. سرما و گرما از آن عبور نمیکرد، در مقابل برف و باران نفوذناپذیر بود، همهمه و سروصدای داخل اتاق را خارج نمیکرد و رنگ آن نور خیرهکننده آفتاب را برای کویرنشینان مطبوع میکرد.
از همه مهمتر بوی دلانگیز کاهگل خیس خورده را مگر میتوان از خاطرات مردم این دیار پاک کرد.
در عصرهای بهار و تابستان، خیلی از کدبانوهای کاشانی وقتی حیاط خانه را آب و جارو میکردند وقتی کمی آب به دیوارهای کاهگلی میپاشیدند بوی آن همه را مدهوش میکرد. به قول سهراب سپهری «شبهای داغ تابستان وقتی که خودآگاهی آدم ذوب میشد، روی بام (کاهگلی) میخوابیدیم در پشهبند، دور و ور آب میپاشیدیم، بوی کاهگل تا ته خوابهایم میدوید.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست