شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

آمارهای غیرواقعی امنیت روانی جامعه را تهدید می کند


گم شدن در ازدحام روزمرگی , دغدغه به کف آوردن لقمه ای نان برای گذران زندگی , تلاش برای فراهم آوردن حداقل امکانات رفاهی و همه و همه از یک سو و هر روز شنیدن آمارهای نگران کننده از وضعیت آسیبهای اجتماعی و ته دل آدمی خالی شدن از دیگر سو , گاه عرصه را به اندازه ای تنگ می کند که نفس کشیدن هم سخت می شود

دلهره مانند خوره به جان آدمی می افتد که وضعیت جامعه به کجا می رود؟ این همه آمارهای متناقض و آزاردهنده با چه هدفی و چرا ارائه می شود؟ متولی ارائه آمارهای واقعی براساس قانون کدام نهاد و سازمان است و چرا چنین سازمانی در جامعه کنونی ما حضور چشمگیری ندارد. مهمتر از همه ، این پرسش که چگونه می توان برای یک پدیده آسیب شناختی که آمار واقعی از آن در دست نیست برنامه ریزی کرد و آن را به سامان رساند ، دغدغه خانواده ها را دوچندان کرده است.امروزه اعلام غیرمسوولانه و اشتباه آمار در کشورمان به یک جریان طبیعی بدل شده است.هر روز که چشم می گشاییم شاهد آمارهای غیرواقعی در رسانه ها هستیم که با انگیزه های متفاوت ارائه می شود ، سازمانی می خواهد سهم بیشتری از بودجه عمومی بگیرد ، کارشناسی گمنام می خواهد با آمار هیجان انگیز ، خود را به جامعه بشناساند ، روزنامه ای به دنبال تیراژ و مخاطب می گردد ، نهادی با ارائه آمار غیرواقعی می خواهد ناهماهنگی خود را با دیگر سازمان ها توجیه کند و خلاصه این گونه می شود که موجی از نگرانی و اضطراب فضای جامعه را آلوده می کند و امنیت روانی خانواده ها به مخاطره می افتد ؛ اما هیچ نهاد و مسوولی نمی داند و نمی گوید که براستی مرز سیاه نمایی ها کجاست؟ برای روشن شدن موضوع ، آمارهای ارائه شده درباره چند آسیب اجتماعی را که طی ۲ سال اخیر در جراید منتشر شده است ، مرور می کنیم.

آمار بیکاری

رئیس سازمان ملی جوانان اعلام می کند ، ۶ میلیون بیکار در کشور داریم و در همین حال مرکز آمار ایران می گوید: ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بیکار در کشور وجود دارد. وزیر کار تعداد بیکاران کشور را از مرز ۳ میلیون نفر بیشتر می داند و آخرین یافته های موجود یکی از خبرگزاری ها نشان می دهد نیمی از بیکاران کشور تحصیل کرده اند و کارشناسی دیگر که با همین روش مشهور شده است پیش بینی می کند ۱۵ میلیون بیکار در کشور از راه برسند!.

آمار زندانیان

رئیس پیشین سازمان زندان ها می گوید: از هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت کشور ۲۳۸ نفر زندانی می شوند. مدیرکل سازمان زندان های قزوین معتقد است : زندانیان کشور نسبت به قبل از انقلاب ۳۲ برابر شده اند. یک مسوول در نیروی انتظامی از کاهش جرم در جامعه خبر می دهد ، براساس آمار یک خبرگزاری هر سال ۴۰۰ هزار جوان وارد زندان می شوند ، رئیس سازمان ملی جوانان می گوید: ۵۰ درصد مجرمان زیر ۲۱ سال هستند و رئیس سازمان زندان ها در جایی دیگر از کاهش آمار ورودی زندانیان خبر می دهد.

معتادان به مواد مخدر

راه چمنی ، رئیس سازمان بهزیستی از آمار ۳ درصدی جمعیت کشور که به مصرف مواد مخدر معتادند خبر می دهد ، دبیر ستاد مبارزه با موادمخدر ، میزان معتادان کشور را ۲ میلیون نفر اعلام می کند و از اعتیاد ۱۴ هزار دانش آموز و دانشجو خبر می دهد. مسوول دیگری آمار معتادان را ۴ میلیون نفر اعلام می کند و یک مسوول در آموزش و پرورش آمار ۶۰۰ هزار دانش آموز در معرض اعتیاد را مطرح می کند و رئیس انجمن مددکاری ایران می گوید ، ۸ میلیون کودک ایرانی با اعتیاد درگیرند و دبیر پیشین کمیته مبارزه با ایدز اعلام می کند: ۲۵۰ هزار دانش آموز ، ۱۰۰ هزار دانشجو و ۱۰۰ هزار کارگر در کشور معتادند.

فرار مغزها

روزنامه ها به نقل از صندوق بین المللی پول می نویسند: سالانه ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار تحصیلکرده از ایران خارج می شوند. یکی از خبرگزاری ها ، براساس آمار موجود که منبع آن را ذکر نمی کند می نویسد ، ۹۲ درصد المپیادی ها به خارج می روند و مسوولی در باشگاه دانش پژوهان جوان این آمار را رد می کند. از نمونه آمارهای ارائه شده درباره طلاق ، ازدواج ، ایدز ، کودکان و زنان خیابانی ، خودکشی ، بیماران روانی و دهها پدیده آسیب شناختی دیگر صرف نظر می کنیم ، اما براستی دستگاه متولی ارائه آمارهای واقعی در جامعه کیست و دادن آمارهای متناقض چه تاثیری در امنیت روانی جامعه دارد؟.

مرکز آمار ایران وظیفه ای ندارد

معاون طرحهای آماری مرکز آمار ایران در این باره می گوید: بحث آسیبهای اجتماعی کلی است و مرکز آمار ایران در این باره تاکنون وارد نشده است ، چرا که این مرکز موظف است نیازهای آماری و برنامه های توسعه اقتصادی کشور را تامین کند. دکتر خلیل سعیدی به خبرنگار «جام جم» تاکید می کند: براساس قانون فقط به آمارهای مرکز آمار باید استناد کرد چرا که فرآیند مشخص قانونی برای تولید آن طی شده است ، اما می گوید: در هیچ جای دنیا درباره آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد ، ایدز و... آمار دقیقی وجود ندارد. وی در پاسخ به این پرسش که آیا مرکز آمار ایران در این باره وظیفه قانونی ندارد ، به طور شفاف پاسخ نمی دهد ، اما تلویحا می گوید: اگر دستگاه ها سفارش این کار را بدهند ، برایشان انجام می دهیم.

دولت هم مصوبه خود را اجرا نمی کند

دکتر سعیدی اظهار می کند: مشکل اینجاست که مرکز آمار ایران قدرت اجرایی کافی ندارد. گرچه براساس مصوبه دولت فقط آمار مرکز آمار ایران قابل استفاده است ، اما اکنون هر دستگاه گردن کلفتی آمار خودش را ارائه می کند و هیچ کس هم به او کاری ندارد و خود دولت هم مصوبه خود را اجرا نمی کند. وی می افزاید: چنانچه دستگاهی احساس کند در صورتی که آمار پرت و پلایی بدهد و در جهت توجیه عملکرد خود به ارائه آمارهای نادرست مبادرت ورزد ، مواخذه می شود ، چنین کاری نمی کند. معاون طرحهای آمار مرکز آمار ایران می گوید: آمارهای مرکز آمار با روشهای علمی محاسبه می شود، اما ارائه آمارهای نادرست که پایه علمی ندارد ، موجب سردرگمی برنامه ریزان و کاربران آمار می شود و زیانهای ناشی از آن به جامعه آسیب می رساند.