دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

نوجوانی دوران تجربه اندوزی


نوجوانی دوران تجربه اندوزی

دوران نوجوانی دوران تجربه اندوزی و مخاطره کردن است در واقع نوجوانان از جهانی «خانواده محور» به جهان بزرگ تری پا می گذارند و در آنجا به دنبال هویت می گردند

دوران نوجوانی دوران تجربه اندوزی و مخاطره کردن است. در واقع نوجوانان از جهانی «خانواده محور» به جهان بزرگ تری پا می گذارند و در آنجا به دنبال هویت می گردند. آنها ممکن است دوستانی را انتخاب کنند که والدین شان نمی پسندند، به موادمخدر روی آورند و یا لباس های عجیب بپوشند.

نوجوانان معمولا زندگی والدین خود را با سایر مردم مقایسه می کنند و یا به نقض قوانین خانواده و جامعه می پردازند.

آنها با انجام این کارها قوانین را به چالش می کشند و شخصیت خود را به گونه ای می سازند که تصور می کنند می توانند بدون راهنمایی والدین به زندگی ادامه دهند.

طبیعی است والدین از برخی از رفتارهای نوجوانان ناراضی باشند.

آنها در ضمن نگران سلامتی فرزند خود هستند. هرچند نمی توان هیچ برنامه مشخصی را به والدین پیشنهاد کرد ولی به کار بستن توصیه های زیر به آنها کمک می کند: برای رشد فرزندتان خود را آماده کنید. شما باید درباره رفتارهایی که باید انتظار آنها را داشته باشید اطلاعاتی کسب کنید و در ضمن تأثیرات رشد جسمانی و راه های کمک به فرزندتان را بدانید.

دوران نوجوانی خود را به یاد آورید و سپس در مورد رفتار فرزندتان قضاوت کنید.

دراین باره که چگونه می توانید والدین خوبی باشید فکر کنید. پرورش درست فرزند مهارتی اکتسابی است و کسب آن حتی برای والدین با تجربه نیز مفید خواهد بود. بیشتر از آنکه حرف بزنید، گوش دهید. نوجوانان در دهه اخیر بیشتر نقش شنونده را بازی کرده اند تا گوینده. آنها اکنون می خواهند و نیاز دارند احساسات و عقاید خود را با بزرگ ترها درمیان بگذارند.

با نوجوانان خود در مورد فرازو نشیب زندگی صحبت کنید و به او یاد دهید که چگونه به مقابله با مشکلات بپردازد. باور افسانه هایی مبنی بر اینکه «زندگی همیشه شیرین است» باعث ناامیدی نوجوانی می شود که پابه دنیای واقعیت می گذارد.

برای رفتارهای مثبت نوجوان پاداش هایی درنظر بگیرید. تأثیر این کار بسیار بیشتر از تنبیه است.

کلمات تحقیرآمیز اعتماد به نفس نوجوانان را کاهش می دهد.

موثرترین ابزارهای پرورش نوجوانان، عشق، محبت، دلسوزی، آگاهی، تمجید، درک متقابل و ارتباط سازنده هستند. به فرزند خود بیاموزید که حق و مسئولیت شانه به شانه هم حرکت می کنند و مسئولیت های بیشتری برعهده او بگذارید.

برای فرزندتان موقعیت هایی درجهت سهیم شدن در تصمیم گیری های خانوادگی فراهم کنید و برای این کار توانایی های او را درنظر داشته باشید.

کاری کنید فرزندتان با نظارت بزرگ ترها تصمیم گیری کند. دراین صورت او به عواقب تصمیمات خود بیشتر پی می برد.

به نوجوان خود در راه رسیدن به استقلال کمک کنید. استقلال خواهی در نوجوانان به شیوه ها و در زمان های مختلف بروز می کند.

اگر در این زمینه بانوجوان خود هماهنگ باشید بهتر می توانید وی را راهنمایی کنید.

به علت نگرانی نسبت به سلامتی نوجوان، برای والدین سخت است که دست از کنترل او بردارند ولی یادتان باشد اگر در چالش های پیش رو از فرزندتان حمایت کنید او بهتر می تواند با مشکلات روبه رو شود.

برای فرزند خود فرصت هایی در جهت مشارکت در امور اجتماعی فراهم کنید. تمام نوجوانان دوست دارند جایگاه خود را در دنیا پیدا کنند. با مشارکت دادن فرزندتان در جامعه او احساس توانایی و ارزش بیشتری خواهد کرد.

به حدکافی برای فرزند خود وقت بگذارید. نوجوانان به تدریج از خانه فاصله می گیرند و وقت بیشتری را با دوستان خود می گذرانند.

با این حال نظارت والدین نقش مهمی در رشد اجتماعی و احساسی آنها ایفا می کند. قدر زمانی را که فرزندتان در خانه است بدانید و در این مدت رابطه خود را با او بهبود بخشید. در علائق فرزند خود سهیم باشید. با این کار هم حمایت خود را از وی نشان می دهید و هم در جریان فعالیت های او قرار می گیرید.

سایر بزرگسالان مثل دوستان و خویشاوندان را برای رفت و آمد با فرزندتان تشویق کنید. همسایگان نیز می توانند فرزند شما را راهنمایی کنند.

این مسئله را بپذیرید که شما هم احساس دارید و ممکن است دچار ناامیدی، خشم، دلسردی و اندوه شوید.

خوب بودن به مفهوم «کامل بودن» نیست. در صورت نیاز از عذرخواهی نهراسید. دراین صورت فرزندتان یاد می گیرد که انسان موجودی جائزالخطاست و بابت اشتباهات خود عذرخواهی خواهد کرد.

از دیگران کمک بگیرید. در مورد علائم بحران نوجوانی اطلاعاتی کسب کنید و در این باره با سایر والدین و متخصصان حرف بزنید. با این کار بهتر می توانید رفتارهای طبیعی و غیرطبیعی را از هم تشخیص دهید.

یادتان باشد که بیشتر نوجوانان در برهه ای از زمان دچار مشکل می شوند. والدین گاهی احساس استیصال می کنند ولی آنها باید بدانند مسئول تمام رفتارهای ناهنجار فرزندان شان نیستند.

همیشه به دنبال یافتن راه حل مشکلات فرزندتان نباشید. گاهی آنها فقط به زمان و حمایت شما نیاز دارند.

همواره برای فرزندتان فرصت های رشد فراهم کنید.

از یاد نبرید که برای فرزندتان چه می خواهید: سلامتی، شادی و حرکت به سوی آینده ای روشن.

فرصت هایی فراهم کنید که فرزندتان به تشویق مهارت های خود بپردازد و احساس ارزشمندی، لیاقت و تعلق خاطر کند.

ترجمه از آذرشایان