سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
گیاهان دارویی OTC
● آنغوزه
دارای اثر ضد اسپاسم و بادشكن است و در رفع بیماریهای تنفسی و دستگاه گوارش با منشا عصبی استفاده میشود. همچنین به عنوان ادویه در مواد غذایی مصرف دارد.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب سنتی از آنغوزه به عنوان ضد التهاب و در درمان التهاب گلو و رفع گرفتگی صدا استفاده می شده و همچنین برای آن خاصیت بادشکن قایل بوده اند.
● آویشن
گونههای مختلف آویشن به عنوان مطبوعكننده و طعمدهنده، همچنین به عنوان ضدسرفه، خلطآور، ضدنفخ، ضدمیكروب، ضدقارچ، ضداسپاسم، دهانشویه و در فرآوردههای دهانی مورد استفاده دارند و به طور كلی به علت تشابه میزان تركیبات فنلی T.daenensis با T.vulgaris به نظر میرسد بتوان موارد استعمال مشابهی را انتظار داشت. از این گیاه اثرات مثبت در درمان تینیا ورسیكالر و شبادراری كودكان گزارش گردیده است.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته از آویشن یا صعتر (سعتر) به عنوان مدر، ضد کرم، ضدنفخ و اشتهاآور استفاده نموده، جویدن آن را در تسکین درد دندان موثر می دانسته اند.
▪ عوارض جانبی:
تیمول باعث تحریک غشای مخاطی و پوست می گردد. علایم مسمومیت با تیمول شامل سرگیجه، حالت تهوع، درد در دستگاه گوارش، سردرد، اغتشاش ذهنی، اغماء و ایست تنفسی می باشد. از تیمول یا عصاره آویشن که در فرآورده های خمیردندانی استفاده شده، مواردی از التهاب لب و زبان گزارش گردیده است. پرخونی و التهاب مزمن در پوست سر از صابون و شامپوهای حاوی تیمول گزارش گردیده است.
▪ موارد منع مصرف:
در مورد مصرف دراز مدت آن رعایت احتیاط ضروری است و عصاره آن به تنهایی و به صورت رقیق نشده نباید مورد مصرف قرار گیرد. مصرف آن در حاملگی و شیردهی با دوزهای معمولی مشکلی ندارد. مصرف گونه های مختلف آویشن بر نظم قاعدگی موثر دانسته شده و لذا مقادیر زیاد آن نباید مصرف گردد.
● آویشن شیرازی
از آویشن شیرازی به عنوان ضدنفخ استفاده میشود و همچنین به صورت بخور در رفع علایم سرماخوردگی مصرف دارد. از برگهای گیاه به عنوان چاشنی نیز استفاده میشود.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته از آویشن به عنوان تسکین دهنده درد مفاصل، ضدنفخ و در رفع سرماخوردگی ها استفاده می شده است و اثرات ضد اسهال و ضد کرم نیز برای آن قایل بوده اند.
▪ عوارض جانبی:
تیمول، درماتیت ایجاد می کند و چنانچه در خمیردندان ها به کار رود، التهاب زبان و لبها را موجب می شود.
● اروانه
مهمترین آثار گیاه گل اروانه شامل آثار ضدالتهاب، مسكن، ضداسپاسم و ضدنفخ میباشد. از این گیاه همچنین در رفع علایم سرماخوردگی نیز استفاده میشود.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته، گل اروانه به عنوان مدر و در رفع علایم سرماخوردگی معرفی شده و نیز آن را جهت خوشبو کردن دهان و به صورت موضعی جهت خوشبو کردن بدن توصیه کرده اند.
● اسطوخودوس
از اسطوخودوس در مصرف خوراكی در درمان سردرد، میگرن، دردهای معدی ناشی از ناراحتیهای عصبی و حالات هیجانی، همچنین به عنوان آرامبخش و مسكن، ضدنفخ و صفراآور مورد استفاده قرار میگیرد. به صورت موضعی نیز در درمان دردهای روماتیسمی كاربرد دارد. در فرآوردههای آرایشی و بهداشتی به عنوان معطركننده استفاده میشود.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته اسطوخودوس به عنوان داروی آرام بخش، ضدسرفه، ضدنفخ، مدر و ضداسپاسم مورد مصرف قرار می گرفت.
● اسفرزه
از دانه اسفرزه به عنوان ضدسرفه، ضدالتهاب دستگاه گوارش، ملین و در درمان سندرم روده تحریكپذیر استفاده میگردد. از موسیلاژ آن در فرآوردههای آرایشی به عنوان امولسیونكننده و از پوست دانهها به صورت موضعی در رفع تحریك پوست استفاده میگردد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
از اسفرزه در طب گذشته به صورت خوراکی به عنوان ملین و به صورت موضعی به عنوان ضدالتهاب استفاده می شده است.
● انیسون
انیسون به عنوان ضداسپاسم، ضدنفخ، خلطآور و افزایشدهنده شیر مورد مصرف قرار میگیرد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته برای انیسون اثرات ضدنفخ، مسکن، کاهش دهنده علایم سرماخوردگی و خوش بو کننده دهان قایل بوده اند.
● اوكالیپتوس
اوكالیپتوس اثر خلطآور، ضدعفونیكننده و ضداسپاسم داشته در تسكین علایم سرماخوردگی موثر است. از ماده موثره اسانس آن در پمادهای ضدتحریك و خمیردندانها استفاده میشود. به عنوان حشرهكش و دوركننده حشرات نیز به كار میرود. همچنین به صورت پماد و مخلوط با روغنهای پایه در تخفیف التهاب و تسكین دردهای عضلانی از طریق موضعی مصرف میشود.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته ایران هیچ اشاره ای به موارد مصرف اوکالیپتوس نشده است.
▪ عوارض جانبی:
اسانس اکالیپتوس در دوزهای بالا مانند بسیاری اسانسهای دیگر به علت تحریک روده مهلک است. (مصرف خوراکی ۴ تا ۲۴ میلی لیتر اسانس باعث مرگ شده است.) با دوزهای کمتر از ۵/۳ میلی لیتر نیز مرگ گزارش شده است. هر چند در مواردی علی رغم مصرف مقادیر مرگ آور، بهبود نیز گزارش شده است.
علایم مسمومیت شامل سوزش و ت حریک معده و روده، تهوع، استفراغ، اسهال، ضعف، سرگیجه، مشکلات تنفسی، فلج، تشنج و در نهایت مرگ است. ممکن است میوزیس، احساس خفگی و سیانوز نیز روی دهد.
▪ موارد احتیاط:
تماس با مواد حاصل از گیاه و حتی تماس با قسمتهای مختلف گیاه نظیر شاخ و برگ آن در افراد حساس، کهیر ایجاد می کند. محلولهای روغنی آن نباید در فرآورده های بینی به کار روند، زیرا حرکات مژکها را مهار کرده و پنومونی ایجاد می کند. اسانس مورد استفاده در فرآورده های دارویی باید عاری از آلدئیدهای فرار و فلاندرن باشد.
● بابا آدم
از بابا آدم به صورت خوراكی به عنوان ضدالتهاب (بهویژه در آرتروز و دردهای روماتیسمی)، ملین، مدر و در درمان سوءهاضمه مصرف میشود و به صورت موضعی نیز در درمان آكنه، عفونتهای قارچی (نظیر بیماری پای ورزشكاران)، اگزما و خشكی پوست مصرف میگردد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته از بابا آدم به صورت خوراکی و موضعی در درمان مفاصل استفاده می شده است.
▪ عوارض جانبی:
وجود سلولهای کوتیکول ریشه زبر ممکن است در پوست و قرنیه ایجاد تحریک و خارش و درماتیت تماسی نماید.
▪ موارد احتیاط: از مصرف این دارو در ناحیه اطراف چشم و داخل آن خودداری شود.
● بابونه
بابونه دارای اثرات ضدالتهاب، ضداسپاسم و ضدنفخ بوده، در پیشگیری و درمان زخممعده مصرف میگردد. همچنین به عنوان ضدباكتری، ضدقارچ، آرامبخش و ملین استفاده میشود. بابونه در درمان التهابات پوستی، ادرار سوختگی اطفال و تركخوردگی نوك پستان موثر است.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته بابونه به عنوان ضدالتهاب، برطرف کننده زخمهای دهانی و بثورات جلدی مصرف شده، همچنین در درمان علایم سرماخوردگی و رفع سردرد مورد استفاده بوده است.
▪ عوارض جانبی:
عوارض جانبی آن نادر بوده و گاهی به ایجاد واکنشهای آلرژیک بی اهمیت و قابل اغماض منجر می شود.
▪ موارد احتیاط:
از مصرف این دارو در ناحیه اطراف و داخل چشم باید خودداری شود.
● بادرشبو
به صورت خوراكی به عنوان آرامبخش و اشتهاآور و به صورت موضعی در درمان التهابات پوستی مورد استفاده قرار میگیرد. اسانس آن اثر ضدباكتریایی دارد.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته از آن به عنوان داروی آرامبخش و ضدنفخ استفاده می نموده اند.
● بادرنجبویه
بادرنجبویه دارای اثرات آرامبخش، ضداسپاسم، ضدباكتری و ضدویروس میباشد و در درمان اختلالات گوارشی و قلبی با منشاء عصبی و اضطراب مورد استفاده قرار میگیرد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته بادرنجبویه به عنوان آرامبخش، خوشبوکننده دهان، التیام دهنده زخمها و در درمان سوءهاضمه کاربرد داشته است.
● بارهنگ
از بارهنگ در درمان یبوست و بهعنوان ضدالتهاب دستگاه گوارش استفاده میگردد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته بارهنگ را صفراآور و مدر می دانسته اند.
▪ موارد احتیاط:
دانه های بارهنگ را باید با مقدار کافی مایع مصرف نمود تا از متراکم شدن آنها در دستگاه معدی روده ای جلوگیری به عمل آید.
● باریجه
امروزه باریجه كمتر نقش دارویی داشته و بیشتر به عنوان طعمدهنده در محصولات غذایی مانند نوشابههای غیرالكلی و فرآوردههای گوشتی و یا معطركننده و تثبیتكننده عطرها در فرآوردههای آرایشی مورد مصرف قرار میگیرد. از باریجه در گذشته همراه با آنغوزه در ناراحتیهای عصبی استفاده میشده است.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته باریجه در اختلالات تنفسی در درمان تنگی نفس و سرفه مزمن مصرف می شده است.
● برگ بو
برگ بو را به عنوان ادویه و معطركننده در فرآوردههای غذایی و آرایشی بهداشتی به كار میبرند و از آن به صورت خوراكی به عنوان ضدنفخ، صفراآور و مدر و به صورت موضعی در درمان دردهای روماتیسمی استفاده میكنند.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته برگ بو را مدر و ضدسم دانسته، همچنین از آن در درمان دردهای عصبی و سردرد استفاده میکرده اند.
▪ موارد احتیاط:
گزارشهایی مبنی بر ایجاد واکنشهای آلرژیک درماتیت تماسی در اثر تماس با برگ بو اعلام شده است. ضمنا روغن فرار برگ بو نبایستی مستقیما به صورت خوراکی مصرف شود.
● برنجاسف
برنجاسف غالبا به عنوان داروی ضدنفخ، ضداسپاسم، ضددرد، مدر و دهانشویه مورد استفاده قرار میگیرد و در صنایع آرایشی به كار میرود.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته برنجاسف و قیصوم را گاه معادل یکدیگر و گاه دو چیز مختلف می نامیدند. مصرف برنجاسف را به عنوان ضدالتهاب، مدر و تسکین دهنده علایم سرماخوردگی توصیه نموده اند.
● بنفشه سه رنگ
بنفشه سه رنگ به صورت موضعی در درمان برخی از بیماریهای پوستی مانند اگزما و آكنه، بیماریهای سبورهای و شوره پوست سر نوزادان و به صورت خوراكی به عنوان مدر، ضدالتهاب و تسكیندهنده درد به ویژه در بیماریهای روماتیسمی مورد استفاده قرار میگیرد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته بنفشه سه رنگ در درمان التهاب به ویژه التهاب گلو، سرفه و در تسکین سردرد موثر می دانسته اند.
● بومادران
بومادران به صورت خوراكی به عنوان ضدالتهاب، ضداسپاسم، كاهنده فشارخون، كاهنده تب، ضدعفونیكننده مجاری ادراری و به صورت موضعی به عنوان ضدشوره سر و مرطوب كننده پوست مورد استفاده قرار میگیرد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته بومادران به عنوان ضدالتهاب، مدر و قاعده آور مورد مصرف بوده است.
▪ عوارض جانبی:
در دوز مصرفی سرشاخه های گلدار به صورت دم کرده، عوارض جانبی آن نادر بوده است ولی گاهی وجود آیانولید پراکسیدها در گیاه موجب درماتیت می گردد.
▪ موارد احتیاط:
از مصرف این دارو در ناحیه اطراف و داخل چشم خوداری شود.
▪ موارد عدم مصرف:
در زنان باردار و مادران شیرده و کودکان زیر دو سال
● بهارنارنج
از بهارنارنج به عنوان داروی آرامبخش استفاده میشود و همچنین در صنایع غذایی و آرایشی بهداشتی به عنوان ماده معطركننده مورد استفاده قرار میگیرد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته بهارنارنج در تقویت اشتها، درمان اسپاسمهای شکمی و نیز به عنوان آرامبخش و درمان طپش قلب مورد استفاده قرار می گرفته است.
▪ موارد احتیاط:
بهتر است در اطراف و داخل چشم استفاده نشود.
● بهدانه
از به دانه در درمان التهاب مخاط دهان و گلو و تسكین خشونت و گرفتگی صدا، سرفه و یبوست خفیف استفاده میگردد. همچنین در صنایع دارویی به عنوان امولسیونكننده و سوسپانسیون كننده و در صنایع آرایشی بهداشتی در فرآوردههای پوستی، مرطوبكننده و ضدچین و چروك و فرآوردههای مو (حالتدهندهها و نرمكنندهها) مورد استفاده قرار میگیرد.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در پزشکی گذشته از به دانه در درمان گرفتگی صدا، سرفه، خشکی دهان و گلو، همچنین در درمان سوختگی ناشی از آتش استفاده می کرده اند.
▪ موارد احتیاط:
پوست به دانه در صورت مصرف خوراکی و جدا شدن از مغز دانه و در مجاورت با آب، ایجاد اسید سیانیدریک می کند.
● بهلیمو
از بهلیمو در درمان سوءهاضمه، نفخ، سردردهای یكطرفه، دردهای عصبی، سرگیجه و علایم سرماخوردگی استفاده میگردد. همچنین به عنوان ادویه در مصارف خانگی مصرف دارد. اسانس به لیمو دارای خواص باكتریكش و حشرهكش بوده، همچنین در عطرسازی از آن استفاده میشود.
▪ موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته هیچ گونه گزارشی برای به لیمو نشده است.
▪ عوارض جانبی:
از آنجا که اسانسهای فرار غنی از ترکیبات ترپنوئیدی، محرک اند، ممکن است در حین دفع باعث تحریک کلیوی شوند.
▪ موارد احتیاط:
در بیماران دچار نارسایی کلیوی و همچنین طی دوران آبستنی و شیردهی می بایست از مصرف مقادیر زیاد به لیمو اجتناب نمود. استفاده موضعی اسانس به لیمو ممکن است سبب حساسیت پوستی گردد.
نویسنده:منبع: فارماکوپه گیاهی ایران /کمیته تدوین فارماکوپه گیاهی ایران/ معاونت غذا و دارو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست