دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

شیعه سراسر امید


شیعه سراسر امید

هرچند مقوله منجی و مصلح کل به نحوی تقریبا در همه ادیان آمده است، اما غلبه دیدگاه‌‌های مادی بر جهان، آینده بشر را آینده‌ای تاریک و وحشتناک توصیف می‌کند و هرازچندگاهی آثار این نگاه تاریک را می‌توان در اظهارنظری یا فیلمی هالیوودی مشاهده کرد.

هرچند مقوله منجی و مصلح کل به نحوی تقریبا در همه ادیان آمده است، اما غلبه دیدگاه‌‌های مادی بر جهان، آینده بشر را آینده‌ای تاریک و وحشتناک توصیف می‌کند و هرازچندگاهی آثار این نگاه تاریک را می‌توان در اظهارنظری یا فیلمی هالیوودی مشاهده کرد.

البته سرانجام دنیایی که صرفا با محاسبات مادی گرایانه سنجیده شود و بر انبارهایی از سلاح های اتمی، شیمیایی و میکروبی ساخته شده باشد و کلید آنها در دست انسان هایی قدرت طلب و درگیر شهوات باشد، نمی تواند هم سرانجام روشن و نویدبخشی باشد.

در این میان فقط مکتب تشیع است که نگاهش به آینده جهان و چشم انداز هستی، مثبت و امیدبخش است؛ نگاه مثبت و توام با امیدی که از اعتقاد به مهدویت برمی خیزد.

مهدویت در شیعه، اعتقادی شفاف و خالی از ابهام است؛ به این معنی که براساس آموزه های این مکتب، فرزند امام حسن عسکری(ع) ملقب به «مهدی» در سال ۲۵۵ یا ۲۵۶ هجری قمری در سامرا متولد شد و از آنجا که دشمنان حضرت در پی دستیابی به ایشان بوده و هستند تا ایشان را به شهادت برسانند، اراده الهی نیز به حفظ و سلامت ایشان تعلق گرفته است تا زنده بمانند و در زمانی که فقط خداوند از آن آگاه است، ظهور کنند و ماموریت بزرگ الهی را به انجام برسانند.

تا الان ۱۱۷۹ سال از عمر ایشان می گذرد و حضرت پس از یک دوره شصت و نه ساله غیبت صغری که ارتباط مردم با ایشان از طریق چهار نایب خاص صورت می گرفت، بیش از ۱۱۰۰ سال است که در غیبت کبری به سر می برند.

به فرموده خود حضرت، مردم در این دوران باید از فقهایی پیروی کنند که حافظ دین و اهل صیانت و مراقبت از نفس خود باشند و درگیر هواهای نفسانی نباشند که این مفهوم در تفکر مبتنی بر ولایت فقیه ابعاد خاصی پیدا می کند.

براساس تفکر شیعی، گرچه زمان ظهور نامعلوم است، اما هر روز که از عمر جهان می گذرد، یک روز به آن زمان نزدیک تر می شویم و اگر از عمر جهان فقط یک روز باقی بماند، آن روز آنقدر طولانی خواهد شد تا امام زمان(عج) ظهور فرمایند و ماموریت الهی خود را به انجام برسانند.

در نگاه شیعه، آینده جهان نه تنها تاریک و همراه خطرات سهمگین و وحشتناک نیست؛ بلکه آینده ای روشن و فرح بخش و نشاط آفرین، فراروی جهان خواهد بود، نه فقط برای شیعیان یا حتی مسلمانان بلکه برای همه بشریت و این همه امید، ناشی از اعتقاد به ظهور آن مصلح کل است.

براساس تعالیم دینی ما «هنگامی که حضرت قائم(عج) قیام کند، در آن روز به عدالت حکم شود و ستم برای همیشه رخت بربندد، راه ها امن گردد، زمین برکات و استعدادهای خود را ظاهر گرداند و حداکثر استفاده از منابع و خیرات زمین صورت گیرد.

فقیری پیدا نشود که مردم صدقات و زکوات خود را به او بدهند و این است معنی سخن خدا: عاقبت از آن متقیان است.»(بحار ـ ج ۵۲).

با ظهور انقلاب اسلامی، امید شیعیان به این آینده روشن، آنها را گرچه در اقلیتند به جامعه ای باانگیزه، بانشاط، اثرگذار و الهام بخش تبدیل نموده است که همان مفهوم انتظار صحیح است.

اللهم انّا نَرغَبُ اِلَیکَ فی دولَهِٔ کَریمَهٍٔ ...

مهدی فضائلی