سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

گانگستر آمریکایی(۲۰۰۷)


گانگستر آمریکایی(۲۰۰۷)

ـ نام فیلم: گانگستر آمریکایی(۲۰۰۷)
ـ عنوان اصلی: American Gangster
ـ مدت فیلم: نود دقیقه
ـ کارگردان: ریدلی اسکات
ـ نویسنده: ایرل اوفاری
«گانگستر آمریکایی» را باید یک اثر خارق‌العاده، چشم گیر …

ـ نام فیلم: گانگستر آمریکایی(۲۰۰۷)

ـ عنوان اصلی: American Gangster

ـ مدت فیلم: نود دقیقه

ـ کارگردان: ریدلی اسکات

ـ نویسنده: ایرل اوفاری

«گانگستر آمریکایی» را باید یک اثر خارق‌العاده، چشم گیر و برجسته سینمایی امروز به شمار آوریم. در این فیلم پرمخاطب، ما شاهد طرح یکی از مسایل دیرپای اجتماعی یعنی معضل مواد مخدر و قاچاق آن از سوی گروه‌های زیر زمینی هستیم. از نگاه من، در گانگستر آمریکایی، دو صحنه قابل توجه وجود داشت که توجه‌ها را به خود جلب می‌کرد: اولی در سکانس‌های پایانی فیلم و در گفت و گوی ریسه رابرتز (با بازی راسل کرو) با رئیس مافیا فرانک لوکاس (با بازی دنزل واشنگتن) در اتاق بازجویی مخوف پلیس روی می‌دهد. رابرتز همانند یک سخنران پرشور برای لوکاس شروع به صحبت می‌کند و برای او از عواقب تجارت مواد مخدر که به مرگ صدها انسان انجامیده، می‌گوید.

دومین سکانس به یک معامله خونین هرویین در بانکوک تایلند باز می‌گردد. یکی از گانگسترها دستگیر می‌شود و قصد پرداخت رشوه به مأموران را دارد. نکته قابل توجه اینکه، تقریباً همه همدستانش، سیاه پوست هستند.

واشنگتن سیه‌ چرده در این فیلم نقش یک قاچاقچی بزرگ و حرفه‌ای را بازی می‌کند که برای رسیدن به اهدافش از هیچ جنایتی روی گردان نیست. در این فیلم نیز، لوکاس با همه ذکاوت خود، نماینده چنین افرادی به شمار می‌رود. به هرحال، لوکاس با نقش‌آفرینی به عنوان رئیس بزرگ، خود را به عنوان یک قاچاقچی بزرگ بین‌المللی در منطقه سیاه پوست ‌نشین «هارلم» به ما معرفی می‌کند که هدایت یک شبکه بزرگ گسترده از ویتنام تا نیویورک را بر عهده دارد. گویی ما خود را در برابر آینه‌ای می‌بینیم که همه شکست‌ها و ناکامی‌های مبارزه دولت آمریکا با معضل مواد مخدر را به تصویر می‌کشد. آیا ساخت چنین فیلم‌هایی موجب دستگیری، به زندان افتادن و محکومیت‌های حبس طولانی‌تر برای شهروندان سیه‌ چرده نخواهد شد؟ به نظر من، ساخت این فیلم نیز به تغییر این اوهام و تصورات نادرست، هیچ کمکی نخواهد کرد.

منبع:ماهنامه سیاحت غرب ،شماره ۶۴

مترجم:محسن داوری

Earl Ofari Hutchinson ، نویسنده و تحلیل‌گر مسایل سیاسی. آخرین کتاب وی «چالش لاتین برای آمریکای سیاه؛ به سوی گفت و گو میان سیاه پوستان و دو رگه‌ها» (انتشارات میدل پسیج) نام دارد.