جمعه, ۱۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 31 January, 2025
مجله ویستا

شیرهای ارگانیک بهداشتی‌ترند


شیرهای ارگانیک بهداشتی‌ترند

شیر ارگانیک، شیری است که بدون دخالت هر نوع ماده خارجی مانند آنتی‌بیوتیک، علوفه حاوی سموم کشاورزی یا آبی حاوی فلزات سنگین تولید شود...
بنابراین بحث ارگانیک‌بودن شیر، بیشتر …

شیر ارگانیک، شیری است که بدون دخالت هر نوع ماده خارجی مانند آنتی‌بیوتیک، علوفه حاوی سموم کشاورزی یا آبی حاوی فلزات سنگین تولید شود...

بنابراین بحث ارگانیک‌بودن شیر، بیشتر به بهداشت آن برمی‌گردد و اگر فرآورده‌های لبنی دیگری از این نوع شیر تهیه شوند دیگر نام ارگانیک را روی آنها نمی‌گذاریم بلکه می‌گوییم آن محصولات از شیر ارگانیک تهیه شده‌اند. شیرهای ارگانیک هم مانند سایر شیرها و محصولات لبنی از بدون چربی شروع می‌شوند و تا پرچرب و حتی خامه‌ای هم پیش می‌روند. طبقه‌بندی میزان چربی محصولات لبنی در کشورمان براساس استاندارد ملی ایران تعریف می‌شود.

از آنجایی که در تولید شیر ارگانیک، اضافه‌ کردن سموم شیمیایی یا مواد خارجی به هر شیوه‌ای حذف می‌شود بنابراین می‌توان گفت که ترکیب‌های طبیعی موجود در شیرهای ارگانیک مانند کلسیم یا پروتئین، تفاوتی با شیرهای معمولی نمی‌کند و فقط شیرهای ارگانیک، بهداشتی‌تر از شیرهای معمولی هستند.

همچنین حرارت دادن یا ندادن چنین شیرهایی باعث بهتر یا بدتر شدن ارزش تغذیه‌ای آنها در مقایسه با شیرهای معمولی نمی‌شود. برخی از افراد اعتقاد دارند که مصرف شیرهای ارگانیک در دوران بارداری یا شیردهی باعث کاهش آلرژی‌های غذایی نوازادانشان می‌شود. در این مورد شاید بتوان گفت که چون شیر ارگانیک از مواد مسمومیت‌زا و آلرژی‌زا خالی است بنابراین این مواد از مادر به فرزند هم انتقال پیدا نمی‌کند و احتمالا مشکلی هم برای کودک پیش نمی‌آید. با تمام این تفاسیر و توضیح‌هایی که در مورد شیر ارگانیک مطرح کردیم، بد نیست بدانید متاسفانه خط تولید چنین شیرهایی به صورت انبوه و برای مصرف عموم مردم در کشور ما هنوز به راه نیفتاده است و تولید اینگونه شیرها در کشورمان بیشتر جنبه تحقیقاتی دارد‌ نه صنعتی!

دکتر سیدامیرمحمد مرتضویان

دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی