دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

یک طعم متفاوت در تلویزیون


یک طعم متفاوت در تلویزیون

به بهانه پخش برنامه معارفی «اینک بهار»

با نگاهی به برنامه های معارفی تلویزیون به ویژه در یک تا دو سال اخیر می توان متوجه تحول در این حوزه شد. چرا که مخاطبان هر روز شاهد بهره بردن برنامه سازان از ساختارهای جدید در ساخت برنامه های معارفی هستند.

بینندگان تلویزیون سال هاست در کنار ساختارهای مختلف برنامه سازی شاهد برنامه هایی در حوزه معارف هستند. گرچه در سال های دور بیشتر برنامه های معارفی به گفت وگوهای مجری و کارشناس ختم می شد و اکثر شبکه ها در ساخت برنامه های معارفی یک روش ثابت را بدون هیچ گونه خلاقیتی دنبال می کردند.

این درحالی بود که بینندگان در بقیه حوزه ها شاهد ساختارهای مختلف در امر برنامه سازی بودند. تا اینکه به مرور زمان این روش ثابت تا حدودی تغییر کرد، اما تغییرات آن قدر گسترده نبود که باز هم بتواند میل و رغبت بیشتری برای بینندگان فراهم کند تا آنها برای دیدن برنامه های حوزه معارفی ترغیب شوند. درواقع برنامه های خشک بدون آن که روحی در آن دمیده شود در این حوزه تولید و پخش می شد.

مسلما یکی از مواردی که باعث می شود مخاطب جذب یک برنامه شود، خلاقیت در ساخت برنامه مربوطه است و در این باره هر چقدر سازنده اثر روی ایده برنامه کار کند، موفق تر خواهد شد، چرا که بیننده متوجه می شود برای شعور او احترام قائل بودند و برنامه ای برایش تهیه کردند تا مورد توجه او قرار بگیرد.

گرچه ساخت برنامه در حوزه معارف کمی دشوار است، اما برنامه سازانی بودند و هستند که ثابت کردند که می توان در این حوزه نقش آفرینی کنند و با ساخت یک برنامه جذاب نگاه بسیاری از بینندگان را جذب کنند.

در این باره می توان به برنامه های مختلفی از جمله «شب های روشن» اشاره کرد که با بهره بردن از یک فرم متفاوت توانست بینندگان زیادی را در ماه رمضان پای جعبه جادویی بنشاند.

«اینک بهار» نیز یکی دیگر از برنامه های جذاب در حوزه معارف است که از تولیدات شورای معارف معاونت سیما محسوب می شود. این برنامه ایام نوروز و در زمان های مختلف از تلویزیون پخش شد که توانست نظر بسیاری از بینندگان را از آن خود کند.

از آنجایی که امروز زندگی به شدت ماشینی شده و مردم کمتر می توانند اوقات فراغت خودشان را به برنامه های تلویزیون اختصاص بدهند، بنابراین طبق نظر کارشناسان باید پیام ها را در کوتاه ترین زمان بیان کرد تا برای بیننده یا شنونده بیشترین تأثیر را داشته باشند. درواقع می توان گفت یکی از امتیازات برنامه «اینک بهار» موجز بودن آن است.

این برنامه که در آیتم های سه تا چهار دقیقه پخش می شود، مفیدترین پیام هایی که برای روح زندگی ما انسان ها مناسب است، ارائه می کند، در این برنامه کارشناسان تلاش می کنند درباره مفاهیم مختلف که ارتباط با بهار و نو شدن دارد را با زبانی ساده و شیرین و در کوتاه ترین زمان بیان کنند.

«اینک بهار» با وجود آن که به ظاهر ساده است، اما از محتوایی خیلی غنی برخوردار است و بینندگان می توانند با اختصاص دادن زمان کمی اما یک روایت جذاب را بشنوند که می تواند در جایی از زندگی شان گره گشا باشد.

گرچه در سال های دور این ضرورت حس می شد که برنامه های دینی باید در قالب برنامه های مفصل به بینندگان منتقل شود، اما امروز دیگر این روش جواب نمی دهد و باید از ساختارهای متنوع برای ساخت برنامه های دینی استفاده کرد تا برای بینندگان کلیشه نباشد.

این اتفاق هم در برنامه «اینک بهار» افتاده است و در این برنامه شاهد حرف های تکراری از سوی کارشناسان برنامه نیستیم و صحبت های آنها برایشان طعم متفاوت و رنگ و لعاب خاصی دارد که در این باره باید به مسئولان سیما خسته نباشید گفت که توانستند این گونه باعث متحول شدن حوزه برنامه های معارفی شوند.

ساخت برنامه در این حوزه سختی های خودش را دارد و راحت نمی توان این کار را کرد، چرا که هم باید برای مخاطب عام جنبه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی داشته باشد و هم برای مخاطبان خاص شیرین باشد. بنابراین نوع روایت در ساخت برنامه های معارفی از اهمیت زیادی برخوردار است.

برنامه «اینک بهار» هم با بهره بردن از یک روایت شیرین و دلچسب توانسته ارتباط خوبی با مخاطبان برقرار کند و آنها را در زمان های مختلف همراهی کند. مسلما مسئولان سیما نباید فقط به این نوع برنامه ها اکتفا کنند و باید سعی کنند باز هم تغییرات گسترده ای در این حوزه ایجاد کنند و همگام با مخاطبان حرکت کنند تا بتوانند پاسخگوی نیازها و دغدغه های آنها در حوزه معارف باشند.

امروز جوانان نیاز دارند تا شبهات آنها در حوزه معارف پاسخ داده شود، بنابراین بهتر است در این باره مسئولان به دنبال ساخت برنامه های متنوع و موجز باشند تا بتوانند با بهره بردن از یک محتوای غنی و ساختار مناسب پاسخگوی دغدغه های مردم باشند.

صالح فراهانی