شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
بررسی وضعیت زنان مدافع حقوق بشر
زنان در سراسر جهان به عنوان ترویجدهندگان، کارگران اجتماعی، پرستاران، مشاورین، عامهی مردم، فعالان، ژورنالیست ها، معلمان، و وکلا در حال ترویج حقوق بشر هستند.
فعالیت آنها حیاتی است چرا که آنها با مبارزه با نابرابری و سرکوب بطور موثری حقوق تمام مردم را پیش می برند. آنها به عنوان زنانی که نقش هدایت کننده را در پیشبرد حقوق بشر بر عهده دارند نقش های سنتی جنسیتی را در جامعه پدر سالار زیر سوال می برند.
در نتیجه زنان مدافع حقوق بشر معمولا نسبت به همکاران مردشان در برابر خصومت ها و انتقام جویی ها آسیب پذیرترند.
آنها به خاطر جنسیت شان و به خاطر کار بر روی حقوق زنان توسط ماموران دولت، عاملان غیر دولتی نظیر باندهای تبهکاری سازمان یافته، گروههای مذهبی افراط گرا، و گروههای شبه نظامی، افراد جامعه شامل رهبران مذهبی، و اعضای خانواده هدف قرار می گیرند. آنها اغلب با بیان عقاید خود در مخالفت با سوء استفاده از حقوق زنان، باورهای عجین شده فرهنگی را درباره نقش زن در جوامع شان به چالش می کشند.
به دلیل اینکه اغلب تغییر نقش زنان در جامعه به شدت مورد اعتراض قرار می گیرد، وقتی زنان برای دفاع از حقوق شان اقدام می کنند، ممکن است به عنوان تهدیدی برای ثبات اجتماعی و وضع موجود به نظر بیایند. در نتیجه، زنان مدافع حقوق بشر هدف تهدیدات و حملات ویژه ی جنسیتی واقع می شوند که شامل موارد زیر است:
ـ آزار جنسی و خشونت، از جمله تجاوز - نوع خاصی از شکنجه مانند روان درمانی اجباری - خشونت فیزیکی از جمله زدن، از شکل انداختن و قتل - تهدید به طلاق و عاق شدن - تبعیض حتی توسط مدافعان مرد حقوق بشر - خشونت کلامی مانند استفاده از واژه ی "فمنیست" در معنای تحقیر کننده - آزار و اذیت های جنسیتی نظیر حمله به اشتهار زنان مدافع حقوق بشر با بکار بردن بدترین برچسب های موجود از جمله "لزبین" یا "فاحشه" خشونت کلامی در مورد زنان مدافع حقوق بشر بسیار رایج است و شدیدا می تواند از توانایی زنان برای ادامه کارشان جلوگیری کند.
آزار و اذیتهای کلامی که اغلب مدرک داشتن و اثبات کردن شان سخت تر است، معمولا گزارش نشده و تحقیق و مجازاتی هم روی آنها صورت نمی گیرد.
اما تاثیر ویرانگر خشونت کلامی و تهدیدات را نباید دست کم گرفت. نوع دیگر ارعاب ویژه جنسیتی شامل هدف گرفتن فرزندان و خانواده های فعالان زن به عنوان راهی برای اعمال فشار بیشتر به منظور متوقف کردن کارهای حقوق بشری آنها است.
به عنوان مثال "سورایا گوتیررز آرگه یو" مدافع کلمبیایی حقوق بشر بسته ای دریافت کرد شامل یک عروسک سربریده که بدنش به چهار قسمت تقسیم شده بود و در چندین نقطه سوخته شده بود، و در لاک قرمز رنگی پوشیده شده بود برای اینکه خون آلود به نظر بیاید.
یک یادداشت هم ضمیمه آن شده بود: "تو یک خانواده ی دوست داشتنی داری. از آنها مراقبت کن. قربانی شان نکن." فعالان حقوق لزبین ها و گی ها ممکن است به طور خاص با برخوردهای ناگوارتر و خشن تری مواجه شوند. در سپتامبر ۲۰۰۴ "فانیان ادی" یک فعال حقوق لزبین ها در سیرالئون به طور وحشیانه ای در دفتر کارش مورد تجاوز قرار گرفته و به قتل می رسد، پلیس این حمله را به عنوان جنایتی از روی تنفر تشخیص نداد.
در برخی کشورها حقوق بشر و جنبش زنان به سختی فعالان لزبین را می پذیرند، و آنها بطور آسیب پذیری در مقابل حملات رها می شوند.
به علاوه زنان مدافع حقوق بشر از تهدیداتی که همکاران مردشان با آنها مواجه هستند نیز مصون نیستند و حتی تاثیر این تهدیدات می تواند برای زنان مدافع حقوق بشر بسیار بیشتر باشد. به عنوان مثال پس از دریافت تهدید به مرگ، زنان مدافع حقوق بشر برای جابجا شدن به یک محیط امن تر به واسطه ی مسئولیتهای خانوادگی، مشکلات بیشتری داشته اند.
چه می توان کرد؟ حقوق بشر و سازمانهای توسعه در سراسر جهان هم اکنون گامهای مهمی را برای به رسمیت شناختن و حمایت از زنان مدافع حقوق بشر برمی دارند. یک کمپین جهانی با نام دفاع از زنان مدافع حقوق بشر در سال ۲۰۰۳ آغاز به کار کرد و در مشاوره بین المللی درباره زنان مدافع حقوق بشر که اواخر سال ۲۰۰۵ در کُلُمبو سریلانکا برگزار شد، به نقطه اوج خود رسید.
درباره مشاوره و کمپین در اینجا بیشتر بخوانید.
سازمان «حقوق بشر اول» به این کمپین پیوسته است و خواهان موارد زیر است:
▪ به رسمیت شناختن زنان مدافع حقوق بشر برای کار منتقدانه ای که آنها برای پیش بردن حقوق بشر انجام می دهند و رفتار با آنها مانند همراهان و رهبران هم شان در دفاع و پیش بردن حقوق بشر.
▪ اذعان و درک نگرانی های خاص جنسیتی زنان مدافع حقوق بشر.
▪ حمایت از تمام زنان مدافع حقوق بشر بر حسب بیانیه ۱۹۸۸ سازمان ملل در مورد زنان مدافع حقوق بشر و سایر اسناد و قراردادهای بین المللی.
برگردان: مریم مصلی maryam.mosala@gmail.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست