دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

گیاهان ـ کشف ـ محصولات زراعی


دانشمندان بر این باورند که گیاهان شامل بیش از یک میلیون گونه‌اند ازین تعداد تنها حدود ۳۰۰۰ گونه فهرست‌بندی شده و عدد ۳۰۰ گیاه برای استفاده به‌ویژه در مصارف غذائی توسط انسان …

دانشمندان بر این باورند که گیاهان شامل بیش از یک میلیون گونه‌اند ازین تعداد تنها حدود ۳۰۰۰ گونه فهرست‌بندی شده و عدد ۳۰۰ گیاه برای استفاده به‌ویژه در مصارف غذائی توسط انسان بومی شد‌ەاند گیاهانی راکه به‌منظور، مصرف در سطح وسیعی کشت می‌شوند، محصولات زراعی گویند. ده محصول دانه‌ای یکساله (جو، لوبیا روغنی، ذرت، ارزن، بادام زمینی، برنج، چاودار، ذرت خوشه‌ای و گندم) حدود ۸۰% مواد گیاهی مصرفی انسان را تشکیل می‌دهند.

در صورتی که ترکیب شیمیائی برخی از گیاهان ثبت شده، روشن شده بود ارمغان قابل توجهی را به بشر عرضه می‌کرد.

طبقه‌بندی و تجزیه شیمیائی مواد گیاهی از سال ۱۹۷۵ تا اوایل دهه هشتاد به انجام رسید. درین راستا حدود ۸۰ گونه گیاهی مختلف به‌منظور تعیین ترکیبات علاوه بر پی بردن به خواص ویژه ترکیبات گیاهی نشاسته، پروتئین، روغن، الیاف، صمغ و ترکیبات داروئی موجود در آنها را بررسی کردند. در میان دیگر نتایج، حدود ۱۰۰ جزء روغنی جدید در دانه‌های گیاهی شناسائی شد. این امر به سادگی گواه این مطلب است که طبیعت، کارخانه‌های زنده تجدید شدنی و قابل اطمینانی از گیاهان را برای تولید مجموعه‌ای باور نکردنی از مواد شیمیائی در خود دارد.

مواد موجود در گیاهان

هر منبع توده زنده عملاً دارای چندین نوع ماده است به‌عنوان نمونه، ذرت دارای نشاسته، روغن، زئین و سایر پروتئین‌ها عمدتاً از سلولز، همی سلولز و لیگنین تشکیل شده است. سلولز و همی سلولز به ترتیب پلیمرهائی از قندهای پنج و شش کربنی هستند. لیگنین نیز پلیمر پیچیده‌ای با ساختمن بنیاد فنل است. گلوکز ولیگنین به‌عنوان لیگنو سلولز فراوان‌ترین منبع آلی شیمیائی در روی زمین هستند [۱۷].

۱۷ ـ دائرهٔ‌المعارف کشاورزی ـ دکتر احمد علوی