چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دندان های شیری؛ دوستان خوب فرزندان ما


اگر امسال برای نخستین بار فرزندتان پا به مدرسه گذاشت حتما با مراحلی که برای ثبت نام وجود دارد، آشنا می شوید. یکی از این مراحل انجام معاینه های بهداشتی است و یکی از مهمترین این …

اگر امسال برای نخستین بار فرزندتان پا به مدرسه گذاشت حتما با مراحلی که برای ثبت نام وجود دارد، آشنا می شوید. یکی از این مراحل انجام معاینه های بهداشتی است و یکی از مهمترین این معاینه ها، بررسی وضعیت دندان های کودکان است. همین امر نشان می دهد که سلامت دندان تا چه حد در سلامت کودک و رشد قوای جسمانی و ذهنی او موثر است. اغلب پدرها و مادران در این مرحله با واقعیتی جدی مواجه می شوند؛ فرزند آنها دارای چندین دندان پوسیده است. گاه تعداد این دندان ها می تواند تا ۵-۶ دندان و حتی بیشتر را نیز شامل شود. یکی از مهمترین توصیه ها در هنگام ثبت نام این است که نسبت به درمان این دندان های پوسیده اقدام کنند. توجه به این امر بسیار اهمیت دارد که دندان های شیری تا آخرین روزهایی که در دهان بچه ها وجود دارند، موثر هستند و باید به فکر سلامت آنها بود.

از ۵ تا ۶ ماهگی دندان های شیری کودکان شروع به رشد می کند و تا حدود ۱۲ سالگی یا حتی دیرتر در دهان باقی می مانند. دندان های شیری کودکان مثل دندان افراد بزرگسال نقش مهمی در سلامت بدن دارد. کودک از همان اوایل برای جویدن غذا، تلفظ کلمات و حفظ زیبایی صورت و سلامت لثه ها به دندان احتیاج دارد. دندان های شیری خیلی زود ممکن است دچار پوسیدگی شود به خصوص در کودکان زیر ۳ سال که به صورت مکرر از شیشه شیر یا لیوان های نی دار یا شیر مادر قبل از خواب استفاده می کنند. در هنگام خواب چون محیط دهان کودک بسیار خشک است به شدت آماده پوسیدگی است.

مادران باید به این نکته توجه کنند که از همان ماه های اولیه تمیز کردن دهان و زبان را آغازکنند. برای این کار بعد از هر بار تغذیه کودک دهان او را با آب ولرم و گاز استریل بشویند. علاوه بر این می توان از مسواک های کوچک که روی انگشت سوار می شوند و پرزهای بسیار کوتاه دارد برای تمیز کردن دندان ها استفاده کرد. از حدود ۲ سالگی می توان مقدار کمی خمیر دندان هم به آن اضافه کرد. از دادن شیر یا هر نوع نوشابه به جز آب به طور مداوم خودداری کنید. حداقل ۲ ساعت بعد از هر غذا بر دندان ها استراحت دهید و استفاده از مواد نشاسته و قندی به جز در مواقع غذاهای اصلی مثل صبحانه، ناهار و شام تا حد امکان پرهیز کنید. می توانید برای تغذیه بهتر کودک خود در زمان های بین غذا از سبزیجات و میوه های تازه، پسته، بادام، پنیر و گردو استفاده کنید و در آخر برای اطمینان بیشتر از سلامتی کودک خود او را از حدود یک سالگی به نزد دندانپزشک اطفال ببرید و برای بهداشت دندان ها کمک بگیرید و در حفظ سلامت آنها کوشا باشید.