جمعه, ۱۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 31 January, 2025
مجله ویستا

چند توصیه آبی


چند توصیه آبی

شعار آب مایه حیات است، به راستی شعار درستی است و همه می‌دانیم که بدون آب، حیات معنا و مفهومی نخواهد داشت اما باید بدانیم که منظور از مایه حیات، آبی است که سالم و بدون آلودگی باشد …

شعار آب مایه حیات است، به راستی شعار درستی است و همه می‌دانیم که بدون آب، حیات معنا و مفهومی نخواهد داشت اما باید بدانیم که منظور از مایه حیات، آبی است که سالم و بدون آلودگی باشد در غیر این صورت می‌تواند مایه ممات شود...

میکروب‌ها و بیماری‌های مختلفی از راه آب آلوده انتقال پیدا می‌کنند که می‌توان از جمله مهم‌ترین آنها به بیماری‌های روده‌ای نظیر وبا، اسهال خونی، حصبه و بیماری‌های انگلی که ممکن است انسان را تا سرحد مرگ پیش ببرند، اشاره کرد.

آب می‌تواند به فلزات سنگینی مانند سرب، کادمیوم و جیوه آلوده شود بنابراین رعایت جدی بهداشت آب و فاصله‌گذاری مناسب بین چاه‌های فاضلاب و مسیرهای پسماندهای صنعتی با آب آشامیدنی نقشی کلیدی در سلامت آب دارد. اطمینان از سلامت آب در سلامت جامعه نقش کلیدی دارد. آب سالم، کاملا زلال و شفاف است و به میزان کافی هوا در آن وجود دارد. البته کیفیت ظاهری آب نمی‌تواند ملاک سالم‌بودن آن باشد.

البته میزان املاح در آب آشامیدنی نباید به بیش از ۵۰۰ قسمت در میلیون برسد. از نظر میکروبی هم باید سلامت آب مورد تایید آزمایشگاه‌های ذی‌صلاح قرار گیرد. یکی از معیارهای نسبتا آسان برای پی بردن به سختی آب آن است که صابون در آن به خوبی کف کند و سبزی‌ها درونش به راحتی پخته شوند.

اگر از سلامت آب اطمینان ندارید، می‌توانید آن را در منزل بجوشانید تا میکروب‌های آن از بین بروند. البته اگر آب به فلزات سنگین آلوده باشد، طبیعتا با جوشاندن پاک نخواهد شد. در ضمن، برای اینکه طعم جوشیدگی آب از بین برود، بهتر است ظرف آب را تا نیمه پر کنیم و بگذاریم مدتی به همان صورت باقی بماند.

از صافی‌های خانگی نیز می‌توان برای تصفیه آب استفاده کرد ولی باید دقت شود که این دستگاه‌ها استاندارد و مورد تایید باشند. از محلول‌های کلردار نیز می‌توان برای ضدعفونی‌کردن آب استفاده کرد. کلر باید حداقل ۳۰ دقیقه در آب بماند تا آب ضدعفونی و برای آشامیدن آماده شود.

دکتر مسعود کیمیاگر

متخصص تغذیه و رژیم درمانی