پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
هماهنگی دخل و خرج در خانه
● حقوق کارمندی و پز مهندسی
بعضی ها با حقوق کارمندی ، پز مهندسی می دهند... که نتیجه اش پیدایش بحران در معیشت خانواده است.
برنامه ریزی اقتصادی و به تعبیر روایات اسلامی " تقدیر المعیشه " ، یکی از ارکان ثبات و پایداری بنیان خانواده است و بدون آن ، جای پایی برای بروز اختلاف پیش خواهد آمد.
زن و شوهر (و به تبع ، فرزندان خانه ) باید موازنه ای معقول و منطقی بین دخل و خرج ایجاد کنند و با پذیرش واقعیت ها، مانع مساله ساز شدن توقعات فردی شوند.
زنان خانه دار، مدیریت امور خانه را اگر بر محور قناعت و پرهیز از خرج های غیر لازم و تشریفاتی و تجملاتی تنظیم نکنند و از شوهران خود ، توقعات غیر منصفانه و بی جا و خارج از توان مالی و میزان در آمد او داشته باشند ، یا هزینه های غیر ضروری را بر آنان تحمیل کنند ، باید منتظر بروز تنش باشند.
اساس خانواده و زندگی مشترک ، بر همکاری است . اگر هر یک از زن و شوهر، طلبکارانه یا تحمیل گرانه با طرف مقابل برخورد کنند ، آن تفاهم پدید نخواهد آمد.
سست شدن پایه های نهاد خانواده ، گاهی در اثر همین مسایل مادی و اقتصادی است و آغاز آن هم چه بسا از امور جزئی و بی اهمیت است و سر از بحران در می آورد.
● خرد یا هوس ؟
ثروت و امکانات ، برای تامین رفاه معیشتی و آرامش روحی و سکون خاطر است و نباید گذاشت به مایه تشنج و ماده اختلاف تبدیل شود.
به کار گیری عقل و تدبیر در تنظیم اقتصادی خانواده ، ایجاب می کند که از چشم و هم چشمی و رقابت های کمر شکن یا حسادت های خانمان برانداز، پرهیز کنند و اجازه ندهند هوس به جای عقل بنشیند و صفای زندگی را از میان بردارد.
قناعت یکی از شیوه های خردمندانه در مصرف و خرج است .
به تعبیر حضرت علی (علیه السلام ): قناعت ، ثروتی پایان ناپذیر است .
نقطه مقابل قناعت و میانه روی و اعتدال اقتصادی ، ولخرجی و اسراف است که هم ناسپاسی به نعمت های خداست ، هم زمینه ساز بروز فقر و تنگدستی است و هم هدر دادن امکانات است که نابخردانه است . خرج های اسرافکارانه هرگز ستوده نیست و کسی که خردمند باشد ، کس دیگر را بر ولخرجی نمی ستاید ، بلکه ملامت هم می کند و اگر هم کسی در اثر اسراف و تبذیر و ریخت و پاش به فقر و افلاس کشیده شد ، دل کسی بر او نمی سوزد و جای ترحم نیست ، چرا که هر چه کرده خود کرده است .
این مضمون کلام امیر المومنین (علیه السلام ) است که فرموده است : اسرافکار را واگذار که نه بخشش او ستایش انگیز است ، نه تنگدستی اش ترحم انگیز.
تجمل گرایی ، بیش از آنکه راحتی بیاورد ، ناراحتی می آفریند و به جای آرامش ، زندگی ها را دستخوش آشفتگی ها و زلزله های ویرانگر می سازد. در ورای بسیاری از چهره های به ظاهر شاد و شنگول طبقات مرفه و تشریفاتی ، غمی سنگین و اضطرابی دایمی نهفته است .
کیست که نداند درون این گونه خانواده ها که با هم به رقابت و چشم و هم چشمی پرداخته اند ، چه مصیبت ها و مشکلات و کدورت ها پنهانند که گاهی هم سرباز کرده و به بیرون درز می کنند!...
● نه اسراف ، نه بخل
مدیریت اقتصادی خانه ، نیازمند ایجاد توازن در دخل و خرج و به کار گیری عقل و مصلحت به جای هوس و اسراف و تبذیر است . در این مسئله ، زن و مرد سهیم و شریکند ، و باید برای رسیدن به سطح معتدل در معیشت ، همکاری داشته باشند و بکوشند ، نگذارند مسایل مالی در زندگی مشترک ، عواطف انسانی و مهر و صفا را تحت الشعاع قرار دهند.
حرکت در مرز تعادل دشوار است . مواظبت بر اینکه نه گرفتار بخل و امساک شود و نه در دامن اسراف و ولخرجی بیفتد، هوشیاری و منطق می طلبد. برخی به عنوان اینکه باید قناعت کرد و حسابگر بود ، بر خانواده خود سخت می گیرند و گاهی حق آنان را هم تضییع می کنند. برخی هم به عنوان اینکه باید دست و دل باز و بخشنده و کریم بود ، مال خود را هدر می دهند و ولخرجی می کنند.
حضرت امیر (علیه السلام ) در سخن حکیمانه ای به رعایت مرزی معتدل میان این افراط و آن تفریط دستور می دهد و می فرماید:
▪ بخشنده باش ،
▪ ولی نه ولخرج و اسرافکار،
▪ و اندازه گیر باش ،
▪ ولی نه سختگیر و بخیل .
آنچه در آغاز زندگی و تشکیل خانواده و در هنگامه ی خواستگاری و عقد و عروسی به نظر نا چیز و غیر مهم جلوه می کند ، گاهی در آینده سبب بروز مشاجرات و اختلاف می شود.
در گرما گرم اول ازدواج ، شاید هر دو طرف برای پا گرفتن یک وصلت ، چنین وانمود کنند که با هر شرطی موافقند و در هر شرایطی سازگارند و هر مهریه ای را می پذیرند. ولی در بستر زمان ، وقتی به نتوانستن برخورد کنند ، ناسازگاری چهره زشت و ناهنجار خود را نشان می دهد.
در ایجاد تفاهم اقتصادی در زندگی مشترک ، دو جانب مؤثر است :
▪ یک طرف قضیه به بانو مربوط می شود ، طرف دیگر به آقا.
▪ یکی باید قناعت به خرج دهد ، یکی هم باید بر تلاش بیفزاید.
▪ زن باید کم توقع و صبور باشد ، مرد هم باید از بخل و سختگیری بی مورد و بیش از حد دست بردارد.
● هزینه های لازم
گر چه تامین مخارج زندگی بر عهده مرد خانه است ، ولی زن نیز نباید خارج از وسع و توان مادی شوهر، توقع داشته باشد.
گر چه زن ، باید صبوری و تحمل و قناعت پیشه کند ، ولی مرد هم باید در حد توان و وسع خویش ، بر زن و فرزندان خود وسعت و گشایش دهد و از آنچه خداوند روزی کرده است ، خرج کند. این همکاری ، به استحکام بنیان خانواده کمک می کند.
در حدیثی امام کاظم (علیه السلام ) فرموده است :
▪ سزاوار است که مرد، بر خانواده خود گشایش و وسعت دهد ، تا اهل خانه آرزوی مرگ او را نداشته باشند.
و این سخن ، شوخی نیست . نمونه های واقعی آن را در جامعه خودمان فراوان می توان یافت . خرج کردن برای خانواده و رفع نیازهای آنان ، تاکید و سفارش پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله ) است که فرمود:
▪ از خانواده و افراد تحت تکفل خود آغاز کن .
اگر مرد ، در حدی که وظیفه اوست و در توان او می گنجد ، به تامین نیازهای همسر و فرزندانش نپردازد ، هم از چشم ها می افتد ، هم آنان عقده ای می شوند ، هم حقشان زیر پا گذاشته می شود .اگر مرد آنچه را که حق خانواده است ، تهیه کرد ، منت هم نباید بگذارد.
پس هم باید به تعادل اقتصادی اندیشید ، هم از ریخت و پاش های غیر ضروری در مخارج و مصارف پرهیز کرد ، هم سختگیری های بی جا و آزار دهنده را کنار گذاشت ، هم با تفاهم و تبادل نظر به برنامه ریزی درست و قوام بخش زندگی پرداخت ، هم معیار خرد و منطق را به کار گرفت نه هوس ها و تجمل گرایی های مشکل آفرین و چشم و هم چشمی های حسودانه را ، هم نیازهای واقعی را از نیازهای کاذب باز شناخت ، هم بر سختی ها و ناداری ها و کمبودها تحمل داشت ، هم صفای خانه و خانواده را با مطرح ساختن نزاع های مالی و پولی بر هم نزد ، هم سطح زندگی را بر مبنای سطح در آمد تنظیم کرد و استوار ساخت ، هم از درون خانواده های گرفتار تشریفات که بسیار تلخ و رنج آور است عبرت گرفت ، هم خواسته های خود را بر طرف مقابل تحمیل نکرد ، هم قناعت را به عنوان یک سرمایه معنوی پاس داشت ، که گفته اند: چو دخلت نیست ، خرج آهسته تر کن .
گردآوری:گروه سبک زندگی سیمرغ
www.seemorgh.com/lifestyle
منبع:tebyan.net
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست