یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
تره فرنگی؛ گل سرسبد سبزیجات زمستانی
تره فرنگی یکی از سبزیجات کمیاب است که به خاطر تنوع آن در تمام فصل سال وجود دارد؛ حتی به دلیل مقاومت در برابر سرما در زمستان نیز دیده می شود. از آنجا که تره فرنگی منبع غنی از ویتامین ها و موادمعدنی است، زمستان بهترین زمان برای مصرف آن به حساب می آید.
تاریخچه
کاشت تره فرنگی در مصر بسیار رایج بوده است. جستجوهای باستان شناسی نشان می دهد که روی بسیاری از سنگ قبرها نوشته شده: این بخشی از محصولاتی است که باید به خدایان و اقامتگاه خواب و تاریکی ها تقدیم شود. در یادداشت های کتاب مقدس آمده که آنها در مدت اقامت حضرت موسی(ع) در کوه سینا این خوراکی را برای ایشان می برده اند.
رومیان نیز در خوردن تره فرنگی آداب خاصی داشتند. ثروتمندان فقط بخش های ریشه را می خوردند و بقیه را به طبقه کارگر می دانند. نرون (یکی از شخصیت های روم باستان) این محصول را برای رساشدن صدایش می خورد.
در قرون وسطی نیز تره فرنگی بسیار مورد علاقه فرانسویان بود. با برگ های سبز این گیاه سوپی بسیار معروف می پختند. پزشک پادشاه توصیه می کرد تا مردم برای عملکرد بهتر دستگاه گوارش، رفع بادگلو، افزایش شیر مادران و درمان نازایی تره فرنگی بخورند. همچنین این گیاه برای انواع ناراحتی های تنفسی نیز تجویز می شد.
سبز و سفید
تره فرنگی برگ هایی دارد که به دور هم پیچیده شده اند. قسمت پیاز زیرزمینی آن سفید، ترد و خوشمزه است. برگ های سبز آن که سفت تر هستند منبع بسیار غنی از عناصر تغذیه ای هستند که متأسفانه هنگام خردکردن، بخش زیادی از آنها از بین می رود.
تره فرنگی جزء خانواده پیاز و سیر است و به همین خاطر طعم نسبتا تندی دارد. این گیاه در واقع گونه ای ازسیر بومی منطقه خاورنزدیک است که در تمام مناطق مدیترانه ای کشت می شود.
همیشه تر و تازه
دقت کنید که درهنگام خرید تره فرنگی باید کاملا تازه، شاداب، ترد و برگ ها سفت و بدون لکه باشند.این گیاه به خاطر رشد در خاک، معمولا بسیار گلی است و هنگام مصرف باید به دقت با آب فراوان آن را شست. همیشه مرسوم بوده که قبل از طبخ، تره فرنگی را در آب نمک می جوشاندند تا ترکیبات گوگردی آن از بین برود.
اگر تره ها کوچک باشند، به حالت سرد یا کمی گرم همراه با سس سرکه بسیار خوشمزه است. همچنین می توان با کمی خامه تازه و لیمو از طعم آن لذت برد. در تهیه انواع ته چین، سوپ و تارت ها نیز از این سبزی مفید استفاده کنید.
ارزش غذایی
فیبرها، نمک های معدنی، کاروتن و فولات موادی هستند که در تره فرنگی به وفور وجود دارد. همچنین از ویتامین ث بالا
(۱۷ تا ۳۰ میلی گرم) خصوصا در برگ های سبز آن نباید غافل شد. این برگ ها را دور نیندازید و با آنها سوپ درست کنید. تره فرنگی جزء سبزیجاتی است که به خاطر مقدار بالای فیبر و آنتی اکسیدان و همچنین ترکیبات گودگردی سلاحی برای پیشگیری از سرطان شناخته شده است.
بسیاری از افراد خصوصا بچه ها تره فرنگی را به خاطر طعم تند آن دوست ندارند. یکی از بهترین روش ها دراین باره، استفاده از آن در تهیه ته دیگ و ته چین است.
مقادیر غذایی در هر ۱۰۰گرم تره فرنگی:
کالری:
۲۳کیلوگرم
پروتئین:
۶/۱ گرم
نشاسته:
۷/۳ گرم
کلسترول:
۷۰ میلی گرم
منیزیوم:
۱۱ میلی گرم
آهن:
۹/۰ میلی گرم
فولات:
۹۶ میکروگرم
سدیم:
۹۶۰ میلی گرم
آب:
۵/۹۵گرم
کلسیم:
۳۱ میلی گرم
چربی:
۳/۰ گرم
پتاسیم:
۲۵۶میلی گرم
فسفر:
۳۵ میلی گرم
ویتامین B۶:
۳/۰ میلی گرم
فیبر:
۸/۲ گرم
نیاسین:
۴/۰ میلی گرم
ویتامینC:
۱۸ میلی گرم (در برگ های سبز ۳۰ میلی گرم)
کاروتن:
۵۰۰ میکروگرم (در برگ های سبز ۲۰۰ میکروگرم)
مترجم: مریم سادات کاظمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست