چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
آیا می دانید
● چند نکته درباره ستاره فوتبال برزیل، رونالدینیو (رونالدوی کوچک)
۱) در ۲۱ ماه مارس ۱۹۸۰ این سال در پورتوالگره برزیل به دنیا آمده است.
۲) نام کامل اورنالدو آسیس دوموریرا میباشد.
۳) با برزیل در سال ۱۹۹۷ فاتح جام جهانی نوجوانان میشود و به مقام آقای گلی این رقابتها دست مییابد.
۴) در سال ۱۹۹۸ اولین بازی خود را در سطح حرفهای با پیراهن گرمیو برزیل انجام میدهد (وی جمعاً در ۵ مسابقه این تیم شرکت میکند).
۵) در ۲۶ ژوئن ۱۹۹۹ اولین بازی ملیاش را برای برزیل در برابر لتونی انجام داده است.
۶) در همین سال (۱۹۹۹) با تیم ملی برزیل فاتح کوپا آمریکا میشود که در این دوره از مسابقات اولین گل ملیاش در برابر ونزوئلا را به ثمر میرساند.
۷) در سال ۲۰۰۱ با باشگاه بازی سن ژرمن فرانسه به مدت ۵ سال قرارداد منعقد مینماید. لیکن بهدلیل اختلاف مالی بین دو باشگاه پاریس ژرمن و گرمیو بر سر قیمت او، اولین بازیاش برای تیم جدید با وقفهای ۴ ماهه صورت میپذیرد.
۸) با تیم فوتبال برزیل فاتح جام جهانی ۲۰۰۲ کره و ژاپن میشود.
۹) در سال ۲۰۰۳ بهدلیل عدم راهیابی تیم پارسی به لیگ قهرمانان و بروز مشکل بین او و سرمربی این تیم (لوئیز فرناندز) با عقد قراردادی ۵ ساله و به بهاء ۲۵ میلیون یورو جذب باشگاه بارسلونای اسپانیا میگردد.
۱۰) در ۲ سپتامبر ۲۰۰۲ اولین گلش را برای تیم کاتالونیائی بارسلونا در برابر سوبا به ثمر میرساند.
۱۱) با تیم بارسلونا نایب قهرمان فصل ۲۰۰۳ لالیگا میشود وی در پایان فصل موفق به زدن ۱۴ گل در اولین سال حضورش در نیوکمپ میگردد.
۱۲) از سوی فیفا بهعنوان مرد سال ۲۰۰۴ فوتبال جهان انتخاب میشود اما در انتخابات توپ طلا پشت سر آندری شوچنکو اوکراینی و دکو پرتغالی قرار میگیرد.
۱۳) در سال ۲۰۰۵ و پس از ۶ ناکامی، تیم بارسلونا را بهعنوان قهرمانی لالیگا میرساند.
۱۴) در همین سال (۲۰۰۵) با تیم برزیل فاتح جام کنفدراسیونها میگردد.
۱۵) با موافقت وی قراردادش با بارسلونا تاسال ۲۰۱۰ تمدید میشود.
۱۶) از سوی فیفا بهعنوان مرد سال (۲۰۰۵) فوتبال جهان برای دومین سال پیاپی انتخاب میشود.
۱۷) در انتخابات توپ طلای ۲۰۰۵ اروپا اول میشود.
۱۸) با تیم بارسلونا قهرمان فصل ۲۰۰۶ لالیگا میشود.
۱۹) با تیم بارسلونا فاتح لیگ قهرمانان اروپا در سال ۲۰۰۶ میگردد.
۲۰) با تیم بارسلونا نایب قهرمان جام باشگاههای جهان در سال ۲۰۰۶ میگردد.
۲۱) از سوی فیفا در عنوان مرد سال (۲۰۰۶) فوتبال جهان پس از کاتاوارو ایتالیائی و زیدان فرانسوی بهعنوان سومی دست مییابد و این افتخارات ادامه دارد...
● تاریخچه ورزش والیبال
والیبال در سال ۱۸۹۵ میلاد مطابق با سال ۱۳۷۴ شمسی توسط ویلیام ج مورگان مدیر YMCA (سازمان جوانان مسیحی) در هولیک ایالت ماساچوست آمریکا ابداع شد. در ابتدا این ورزش مینتونت نامگذاری شده بود و دلیل انتخاب این نام برای همگان نامعلوم بود.
تحتتأثیر محبوبیت فراوان بسکتبال در بین عامه مورگان تصمیم گرفت برای دانشجویان خود، ورزشی را بهوجود آورد که بازی از روی تور انجام گیرد و لذتبخش باشد. مورگان با استفاده از توئی توپ بسکتبال که بهدلیل سبکی وزن به دستها آسیب نمیِساند. بازی را شروع کرد. با وجود اینکه بهطور آهسته و کند از YMCA آغاز شد ولی طولی نکشید که در کلیه شهرهای ماساچوست و نیوانگلاند عمومیت یافت.
در اسپرینگ فیلد. دکتر ت - آهالستیک با مشاهده بازی، مینتونت را به والیبال تغییر نام داد. زیرا قصد اساسی از بازی کردن، فرستادن و برگشت دادن (رد و بدل کردن) توپ از روی تور است که کلمه والیبال در معنا. این نیت را مشخص میسازد. با اینکه والیبال در آغاز ورزش سالنی بود و در محلهای سرپوشیده بازی آن انجام میشد و اساساً برای فعالیتهای سرگرمکننده پیشهوران و نجار اختصاص یافته بود ولی کم کم به زمینهای روباز کشیده شد و بهعنوان یکی از فعالیتهای جالب توجه تابستانی درآمد و به شدت تعقیب میشد.
در آغاز برای بازی والیبال قوانین خاصی تدوین نشده بود. هر فرد و در هر کشوری به میل خود و به طریق مختلف با توپ بازی میکردند. ولی رفته رفته قوانین برای این بازی وضع شد و روشها و حرکات تکنیکی جایگزین حرکات اولیه گردیدند.
▪ در سال ۱۹۰۰ پذیرفته شد که امتیازات هر ست بازی ۲۱ پوئن (امتیاز) باشد.
▪ در سال ۱۹۱۲ سیستم چرخش به تصویب رسید.
▪ در سال ۱۹۱۷ پذیرفته شد که هر ست بازی ۱۵ پوئن (امتیاز) باشد.
▪ در سال ۱۹۱۸ تعداد بازیکنان هر طرف زمین ۶ نفر پیشنهاد شد که مورد قبول عامه قرار گرفت.
▪ در سال ۱۹۲۱ موافقت شد که هر تیم با سه ضرب توپ را به طرف دیگر بفرستد.
▪ در سال ۱۹۲۳ اندازه زمین بازی ۱۸٭۹ متر تعیین شد.
▪ در سال ۱۹۹۸ میلادی باتصویب و تغییر قوانین مانند روش امتیازگیری با بردرالی، امتیازات ۲۵ برای ستهای اول دوم، سوم و چهارم و امتیازات ۱۵ برای ست پنجم و همچنین تصویب بازیکن دفاعی لیبرو. بهکار بردن روش جدید دگرگونی و هیجان فراوانی در بازی والیبال بهوجود آورده است.
بهطور کلی تغییرات و پیشرفت والیبال را میتوان به سه دوره تقسیم نمود. دوره اول از سال آغاز تا سال ۱۹۱۸، دورهٔ دوم از سال ۱۹۱۹ تا سال ۱۹۴۶ و دوره سوم از سال ۱۹۴۷ به بعد که تغییرات و پیشرفت اساسی والیبال در دوره سوم صورت پذیرفته است.
در تاریخ آوریل ۱۹۴۷ کنگرهای با شرکت نمایندگان چهارده کشور از سراسر جهان در پاریس برگزار و موافقت شد فدراسیون بینالمللی والیبال (F.I.V.B) تأسیس گردد و آقای پل لیبود از کشور فرانسه بهعنوان اولین رئیس فدراسیون بینالمللی والیبال انتخاب شد و تا سال ۱۹۸۴ سال تمام ریاست فدراسیون بینالمللی را با قدرت بر عهده داشت و توانست با کمک سایر اعضاء این فدراسیون را در ردیف فعالترین فدراسیونها و والیبال را در زمره بزرگترین ورزشهای جهانی درآورد (در حال حاضر F.I.V.B بیش از ۲۰۰ عضو دارد).
این ورزش از سال ۱۹۶۴ به بازیهای المپیک اضافه شده است و اینک مسابقات مختلفی با عناوین قهرمانی جهان، جام جهانی، لیگ جهانی، قهرمانی اروپا، پان آمریکن، قهرمانی آسیا، بازیهای آسیائی، والیبال ساحلی، جهانی دانشجویان، قهرمانی آفریقا، ارتشهای جهان، گراندبری زنان، راهآهنهای جهان، قهرمانی ناشنوایان، قهرمانی معلولین، پارالمپیک معلولین، قهرمانی کشورهای عربی، چهار تیم برتر، جایزه بزرگ، ستارهها و تورنمنتهای بینالمللی و دوستانه و غیره در گروههای سنی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان بهطور منظم انجام میشود.
در تاریخچه والیبال جهان باید کشور ژاپن را بهعنوان دگرگونکننده تکنیکها، تاکتیکها و آمادگی جسمانی در والیبال معرفی نمود (دگرگونکننده در سرویس، ساعد، انواع تاسها، توپگیری و انواع آبشارهای سرعت با پاسهای کوتاه الف و ب ترکیبی و بهویژه بدنسازی).
● دوپینگ
کلمه دوپینگ از واژه بینالمللی Dope گرفته شده است که هم بهعنوان فعل و هم بهعنوان اسم بهکار میرود. فرهنگ آکسفورد این کلمه را به واژه هلندی Doop نسبت میدهد که به معنی آئین غسل تهیدستی میباشد.
شباهت این دو واژه به علت آن است که کسانی دوپینگ میکنند که با این کار میخواهند کاستیها و عیوب خود را بپوشانند. بعضی معتقدند که مصرف مواد ویژه برای کسب برتری در یک مسابقه ورزشی به ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد. یعنی زمانی که ورزشکارهای یونانی دستهای از قارچها را بهعنوان منبعی غنی از پروتئین مصرف میکردند.
عدهایدیگر بر ان هستند که این واژه از آفریقای جنوب شرقی منشاء گرفته است. جائی که فرقهای در آنجا نوعی نوشیدنی محلی را که بهاصطلاح دوپ نامیده میشد، در رقصهای مذهبی خود بهعنوان محرک استفاده میکردند. امروزه واژه دوپینگ به استفاه ورزشکار از مواد و یا روشهائی جهت افزایش کارآئی در امر ورزش اطلاق میگردد و تعریف دقیق آن طبق تعریف کمیته بینالمللی المپیک عبارت است از تجویز یا اسفتاده از هر ماده خارجی و به هرگونه ماده فیزیولوژیک بدن با مقادیر غیرعادی یا راههای استعمال غیرطبیعی توسط ورزشکار مسابقهدهنده با هدف انحصاری افزایش کارآئی در رقابتها بهطور مصنوعی.
● از رخدادهای مهم در تاریخ دوپینگ میتوان به موارد ذیل اشاره کرد
▪ ۱۸۸۶ - اولین مورد مرگ ورزشکاران در این سال رخ داد که یک دوچرخه سوار به نام لینتون در اثر استفاده بیش از حد داروی تری متیل درگذشت.
▪ ۱۹۰۴- در مسابقات المپیک یک دونده ماراتن به نام توماس جی هیکس در اثر مصرف برندی و استریکلین در شرف مرگ قرار گرفت.
▪ دهه ۱۹۵۰ - ورزشکاران شوروی سابق از هورمونهای مردانه برای افزایش قدرت و نیرو و ورزشکاران آمریکائی نیز استروئیدها را به این منظور استفاده مینمودند.
▪ ۱۹۶۰ - دوچرخهسوار دانمارکی در المپیک رم بهعلت مصرف بیش از حد آمفتامینها فوت کرد.
▪ ۱۹۶۴ - افزایش قابل توجهی در ظاهر عضلات ورزشکاران د رالمپیک توکیو دیده شد که شک در مصرف داروها را برانگیخت.
▪ ۱۹۶۷- کمیته بینالمللی المپیک بعد از مرگ تامی سیمپسون بهعلت مصرف غیر از آمفتامینها واکنش نشان داد.
▪ ۱۹۶۸ - کمیته مذکور با تعریفی از دوپینگ لیست داروهای غیرمجاز را ارائه و بدین ترتیب اولین آزمایش رسمی دوپینگ بهعمل آمد.
▪ ۱۹۸۸- در المپیک سئول، بامثبت اعلام شدن آزمایش دوپینگ بن جانسون دونده جامائیکائی و رکورددار دوی ۱۰۰ متر جهان، عنوان قهرمانی وی مسترد و محروم گردید. همچنین دو وزنهبردار بلغاری نیز که به مقام نخست المپیک دست یافته بودند به علت دوپینگ محروم شدند.
▪ دهه ۱۹۹۰ رسوائی دوپینگ بازیکنان تیمهای ایتالیائی در مسابقات فوتبال از جمله بازیکنان تیم فوتبال یونتوس تورین
▪ ۱۹۹۳ - استفاده یکسوم ورزشکاران شرکتکننده در مسابقات پان آمریکن از مواد نیروزا
▪ ۱۹۹۴ - دیهگو مارادونا فوق ستاره فوتبال آرژانتین در مسابقات جام جهانی آمریکا به علت مصرف داروهای محرک از همراهی تیمش در دور دوم مسابقات محروم گردید (که این امر موجب حذف آرژانتین در آن دوره از مسابقات شد).
▪ ۲۰۰۰ - ستاد جهان یمبارزه با دوپینگ (WADA) تشکیل و آماده برخورد جدی با متخلفین از مسابقات المپیک سیدنی شد.
▪ ۲۰۰۴ - جریمه و محرومیت کشورهای مجارستان، هندوستان و ایران از حضور در کلیه مسابقات وزنهبرداری به مدت یکسال بهدلیل دوپینگ ورزشکاران این کشورها در رقابتهای جهانی.
● علل مخالفت با دوپینگ علیرغم ایجاد افزایش کارآئی در ورزشکاران بر سه اصل استوار است
۱) احترام به اخلاق پزشکی و ورزشی
۲) محافظت از سلامت ورزشکاران
۳) فراهم آوردن محیطی یکسان برای تمامی ورزشکاران
▪ معمولاً داروهای دوپینگی در پنج گروه داروئی طبقهبندی میگردند:
۱) داروهای محرک سیستم عصبی مرکزی (آمفتامین، کوکائین، ادرین، پسودو افدرین، قلیل پروپانولامین و ...)
۲) داروهای مخدر: (هروئین، مورفین، متادون)
۳) استروئیدهای آنابولیک (ناندرولون تستوسترون، اکسی متولون استانوزولول و ...)
۴) داروهای ادرارآور (فوروسماید، تیارید، اسپیرونالاکتون و...)
۵) هورمونهای پپتیدی و گلیکوپروتئینی و آنالوگهای آنها (هورمون رشد اریتروپوپیتین و ...)
با این حال برخی از داروها نیز موجود هستند که مصرف آنها تا حد خاصی بلامانع است ولی استفاده بیش از حد مجاز آنها دوپینگ تلقی میشود از این میان میتوان از الکل ماری جوآنا (حشیش) داروهای بیحسکننده موضعی، کورتیکوستروئیدها و بتابلوکرها نام برد.
ضمناً بسیاری از داروها و فرآوردههای سادهای که حتی نیاز به نسخه پزشک ندارد (نظیر داروهای ضدسرفه، ضدسرماخوردگی و ...) ممکن است حاوی موادی باشد تست که دوپینگ را مثبت نماید. به همین جهت قبل از مصرف هر گونه دارو توسط ورزشکار باید با پزشک مشورت شود.
در صورت استفاده از موارد فوق محرومیتهای زیر اعمال میگردد.
▪ دفعه اول: ۴-۲ سال تعلیق و دفعه دوم: تطبیق مادامالعمر
در صورت استفاده از مواد و روشهای غیرمجاز بهجز مواردی که در بالا ذکر شد. دفعه اول به مدت ۳-۶ ماه و در دفعه دوم به مدت ۲ سال و دفعه سوم بهصورت مادامالعمر محروم میشود. اینگونه ورزشکاران در دوران محرومیت اجازه حضور در هیچکدام از مسابقات بینالمللی به رسمیت شناخته شده و یا هر مسابقهای که تحت نظارت فدراسیون ملی باشد را نداشته و محروم از شرکت در هرگونه سمینار یا همایش میباشند.
همچنین صلاحیت انتخاب بازی یا هر موقعیت شغلی نظیر داوری، مربیگری، مسئولیت، ریاست، مشاوره و ... را نداشته و هرگونه ترفیع، مدال، عناوین و مقامهائی که در هنگام یا پس از تاریخ دوپینگ کسب کرده است از وی سلب خواهد شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست