چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

ستاره ابدی سانتیاگو برنابئو


ستاره ابدی سانتیاگو برنابئو

زمانی که صحبت از برترین دروازه بان حال حاضر اروپا که شایستگی حضور در تیم منتخب اروپا را دارد بدون شک کمتر کسی یارای مقابله با ایکرکاسیاس در کسب پیراهن شماره یک این تیم را در خود می بیند فابیو کاپلو با هدایت رئال مادرید در فصل گذشته برای رسیدن به عنوان قهرمانی تنها یک هدف را سرلوحه کار خود در سانتیاگوبرنابئو قرار داد و آن ادامه بازی نتیجه گرا بجای ارائه یک دیدار تماشاگرپسند و زیبا بود

برخلاف تصور همگان که فکر می کردند جیان لوئیجی بوفون، خواهد توانست به عنوان برترین دروازه بان سال ۲۰۰۷ اروپا نام خود را در تیم منتخب اروپا به ثبت برساند این ایکر کاسیاس، دروازه بان نام آشنا و کهنه کار رئال مادرید و تیم ملی اسپانیا بود که مفتخر به دریافت عنوان دروازه بان منتخب اروپا شد. سنگربان قوهای سپید طبق نظرسنجی که توسط سایت یوفا به انجام رسیده بود خود را در رأس برترین دروازه بانان قاره سبز و در کنار ستارگانی همچون آلوز، مهاجم سویا، آلساندرو نستا، مدافع میلان، جان تری، مدافع چلسی، دیدیه دروگبا، مهاجم چلسی، اریک آبیدال، مدافع بارسلونا، زلاتان ابراهیموویچ، مهاجم اینتر در تیم منتخب اروپا در سال گذشته می دید. بدون شک این تیم قدرتمندترین تیم حال حاضر اروپا می باشد اما در این میان فقدان یک ستاره بیش از سایرین احساس می شود و آن بازیکن از نظر ایکر کاسیاس کسی نیست جز همتیمی اش، رودون نیستلروی مهاجم گلزن و فرصت طلب رئال مادرید.

● شماره یک

زمانی که صحبت از برترین دروازه بان حال حاضر اروپا که شایستگی حضور در تیم منتخب اروپا را دارد بدون شک کمتر کسی یارای مقابله با ایکرکاسیاس در کسب پیراهن شماره یک این تیم را در خود می بیند. فابیو کاپلو با هدایت رئال مادرید در فصل گذشته برای رسیدن به عنوان قهرمانی تنها یک هدف را سرلوحه کار خود در سانتیاگوبرنابئو قرار داد و آن ادامه بازی نتیجه گرا بجای ارائه یک دیدار تماشاگرپسند و زیبا بود. البته جز این نیز از این سرمربی ایتالیایی انتظار نمی رفت. او همانند سایر هموطنانش به بازی هایی بر اساس کارهای تدافعی را ترجیح و تکیه خود را بر مدافعانی همچون فابیو کاناوارو قرار داده بود اما آن چیزی که بیش از پیش علاقه و تمایل فابیوکاپلو به کارهای تدافعی را افزون می کرد، حضور سنگربان مطمئنی به نام ایکر کاسیاس در دروازه قوهای سپید بود.

هنرنمایی برترین دروازه بان اسپانیا و شاید جهان، خاطر هر سرمربی ای را از جهت دروازه تیم آسوده می کند. گرچه رئال مادرید در فصل ۲۰۰۷ اقتدار و قدرت همیشگی را از خود نشان نداد و زیر سایه رقیبی دیرینه به نام بارسلونا حرکت می کرد اما همان تیم در انتهای فصل ضرب المثل معروف «جوجه را آخر پاییز می شمارند» را تعبیر کرد. قوهای سپید در حالی که تا هفته پایانی از رسیدن به صدر جدول محروم مانده بودند، در آخرین دیدار فصل لالیگا از لغزش حریف و رقیب دیرینه خود یعنی آبی واناری پوشان کاتالان نهایت استفاده را بردند و موفق شدند پس از ۴ سال بدون حتی یک عنوان قهرمانی، معتبرترین رقابت های باشگاهی اسپانیا را فتح کنند. ایکر کاسیاس، دروازه بان شماره یک رئال مادرید در این خصوص گفت: «قهرمانی در فصل ۲۰۰۷- ۲۰۰۶ لالیگا به مراتب برایم از قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا شیرین تر بود. ۴ سال بدون حتی یک جام باعث شده بود تا ترس و اضطراب بر پیکره تمامی اعضا بازیکنان و هواداران رئال مادرید غلبه کند. خوشحالی و شادی هواداران، دست اندرکار رئال مادرید در فصل گذشته به حدی بود که گویی این تیم لیگ قهرمانان اروپا را فتح کرده است. هواداران رئال مادرید به کسب افتخارات فراوان از سوی تیم و بازیکنان محبوبشان عادت کرده بودند و سپری شدن ۴ سال بدون عناوین قهرمانی برای آنها واقعاً سخت بود. پس از این مدت طولانی انگار آنها فراموش کرده بودند که چگونه جشن قهرمانی برپا کنند.»

● تأثیرگذاری

ویکتور فرناندز، سرمربی سابق رئال زاراگوسا از ایکر کاسیاس به عنوان تأثیرگذارترین بازیکن لالیگا یاد می کند. در سوی دیگر کاسیاس شخصاً هیچ اظهار نظری در مورد تأثیر حضورش در ترکیب قوهای سپید ارائه نمی کند و معتقد است این سایرین هستند که در مورد او باید به قضاوت بپردازند. وی گفت: «هر بازیکن در ترکیب تیم خود دارای یک مسئولیت و ایفا کننده یک نقش است. من نیز از این قاعده خودم را مستثنی نمی بینم و تنها بازیکنی هستم که به ایفای نقش مسئولیت در ترکیب تیم می پردازم. گاهی اوقات این وظیفه را به نحو احسن انجام می دهم و گاهی اوقات چندان مناسب بازی نمی کنم. تنها هدف من آن است که به اعضای تیم کمک کنم.» کاسیاس در میان تنها بازماندگان رئال مادرید کهکشانی در زمان حضور ستارگانی همچون زین الدین زیدان، دیوید بکهام، روبرتو کارلوس لوئیز فیگو محسوب می شود. او تنها کهکشانی می باشد که هرگز میلان را ترک نکرده است.

● حضور کاپلو

کاسیاس در پاسخ به این موضوع که هنوز برخی او را با اصطلاح کهکشانی خطاب می کنند گفت: «به من نگویید کهکشانی چرا که من یک بازیکن عادی هستم.» دروازه بان شماره یک رئال مادرید و اسپانیا بخش اعظمی از موفقیت های خود و تیم را مرهون حضور فابیو کاپلو، سرمربی سابق قوهای سپید می داند. البته حق با او است.

ورود کاپلو با اندیشه های خاص خود به سانتیاگوبرنابئو تحول و انقلابی عظیم در بین سفیدپوشان پایتخت برپا کرد. او که کارگروهی و تیمی را ارجع بر قابلیت و خلاقیت های فردی می دانست، شاید پیش از ورود کاپلو، ارزش کار گروهی آن چنان که این سرمربی ایتالیایی بر آن اهمیت قائل می شد نبود. پیاده شدن تصمیمات کاپلو در بین بازیکنان رئال مادرید و تداوم آنها از سوی سکان دار بعدی این تیم تأثیر بسزایی در قهرمانی فصل گذشته و صدرنشینی قو های سپید در فصل جاری گذاشته است.

● تاریخ ساز

دقت به افتخارات کسب شده توسط ایکر کاسیاس چه در رئال مادرید و چه در تیم ملی اسپانیا واقعاً حیرت همگان را برمی انگیزد. دروازه بان مقتدر سفیدپوشان پایتخت تنها با داشتن ۲۶ سال سیصدمین حضور خود در سنگر مردان سانتیاگوبرنابئو را تجربه می کند و این در حالی است که وی در عرصه ملی نیز با ثبت ۷۴ بازی در میان پرسابقه ترین بازیکنان اسپانیا محسوب می شود. کاسیاس در ماه سپتامبر سال ۱۹۹۹ در حالی که تنها پا به ۱۹ سالگی گذاشته بود برای نخستین بار حضور در ترکیب سفیدپوشان مادرید را در کارنامه دوران بازیگری خود درج کرد. او در آن دیدار تأثیر فراوانی در پیروزی قوهای سپید مقابل والنسیا در فینال رقابت های لیگ قهرمانان اروپا و هشتمین قهرمانی این تیم را بر جای گذاشت. کاسیاس در خصوص نخستین حضور در ترکیب سفیدپوشان سانتیاگوبرنابئو گفت: «فراموش نشدنی بود. در سنین جوانی توانستم در ترکیب رئال مادرید قرار بگیرم اما هرگز تصور نمی کردم به این سرعت بتوانم پیشرفت کنم. هر بازی در ترکیب اصلی رئال مادرید برایم حکم یک پاداش را داشت.

به میدان رفتن برای تیم پرآوازه ای همچون رئال مادرید یک افتخار محسوب می شد. پاداش ها یکی پس از دیگری می رسید تا آنکه توانستم در فصل بعد قهرمانی لالیگا را به همراه این تیم تجربه کنم. پس از آن نیز به همراه رئال مادرید به افتخار بزرگ تری یعنی فتح لیگ قهرمانان اروپا در فصل ۲۰۰۲- ۲۰۰۱ دست یافتم. تصور کنید شما در رئال مادرید باشید و در هر سال یک عنوان قهرمانی را در کارنامه خود به ثبت برسانید، کم کم متوجه می شوید که در حال ورود به تاریخچه و معرفی شدن به عنوان یکی از تاریخ سازان باشگاه هستید. نخستین فصل حضور در رئال مادرید برایم تجربه ای بسیار شیرین بود زیرا حضور ستارگان بزرگ و وجود روح تیمی شرایط استثنایی را برای تیم فراهم آورده بود.

● شکست بایرلورکوزن

زین الدین زیدان بدون شک اسطوره قوهای سپید در فینال لیگ قهرمانان اروپا و آخرین قهرمانی این تیم در این رقابت ها تا کنون بوده است. شوت سر ضرب و زیبای او که سند پیروزی و قهرمانی سفیدپوشان را به امضا رساند هیچ گاه از یاد هواداران رئال مادرید محو نخواهد شد. هر چند این زیدان بود که پیروزی را برای شاگردان دل بوسکه به ارمغان آورد اما نباید از تأثیر و هنرنمایی ایکر کاسیاس در سنگر قوهای سپید به راحتی گذر کرد. کاسیاس گرچه از ابتدای دیدار در ترکیب تیم قرار نداشت اما مصدومیت سزار سانچز دروازه بان نخست وقت تیم، سرمربی را مجاب کرد تا به امید هنرنمایی دروازه بان جوان خود، او را راهی میدان کند.

کاسیاس پیرامون این دیدار اظهار داشت: «به محض آنکه وارد زمین شدم تمام هواداران همگی اسم مرا صدا زده و مرا تشویق کردند. این نوع حمایت و تشویق با توجه به آنکه من ۲ ماه نتوانسته بودم در ترکیب رئال مادرید به میدان بروم باعث افزایش روحیه و اعتماد به نفس من شد. از اینکه نتوانسته بودم به عنوان دروازه بان اول تیم از ابتدا در ترکیب تیم قرار بگیرم کینه ای از سرمربی به دل نداشتم. خوشحالم که رئال مادرید توانست در آن دیدار پیروز شود.

● شگفتی

به طور حتم، کاسیاس وظیفه خود در فینال لیگ قهرمانان اروپا مقابل بایرلورکوزن را به نحو احسن انجام داد، کاسیاس در ادامه افزود: «به نظر من عکس العمل هایی که در فینال لیگ قهرمانان اروپا در فصل ۲۰۰۲-۲۰۰۱ انجام دادم چندان هم عالی نبودند. به عقیده من در اولین واکنش بسیار خوش شانس بودم که توانستم توپ را کنترل کنم. آخرین عکس العملم که طی آن توپ را با پا دفع کردم نیز چندان خاص و ویژه نبود. ما به لطف گل زیبای زیدان و کار گروهی سایر بازیکنان موفق شدیم عنوان قهرمانی را به دست بیاوریم.

● ناپایداری

گرچه رئال مادرید در فصل بعد از قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا، موفق شد بار دیگر رقابت های لالیگا را فتح کند اما از فصل ۲۰۰۴ -۲۰۰۳ سیر نزولی قوهای سپید آغاز شد. تغییرات مکرر در کادر فنی و مربیان تیم قبل از انتصاب فابیو کاپلو تأثیر فراوانی در عقب ماندن پرافتخارترین تیم باشگاهی اسپانیا از کورس قهرمانی و رقابت با رقبای دیرینه یعنی بارسلونا و والنسیا داشت. دروازه بان شماره یک سانتیاگوبرنابئو راجع به افت قوهای سپید در فاصله زمانی بین فصول ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ گفت: «تغییرات تأثیری فراوان در تیم بر جای گذاشت. ناپایداری، بی امنیتی و اثرات منفی از جمله نتایج تغییر و تحولات فراوان در کادر فنی تیم بود.» هر چند کاسیاس حتی در دوران افت پایتخت نشینان از جمله معدود مهره هایی بود که توانست ثبات عملکرد خود را حفظ کند. وی در ادامه افزود: «نه تنها در خصوص سرمربیان بلکه تغییر در ریاست و اعضای هیأت مدیره باشگاه نیز بازیکنان و عملکرد آنها را تحت تأثیر قرار داد اما کاپلو با ورودش ثبات را به ترکیب تیم بازگرداند و شرایطی ایده آل را برای کلیه بازیکنان فراهم آورد. او باعث سازمان یافتن سیستم بازی رئال مادرید شد. گرچه ما بر اساس شیوه ای نسبتاً تدافعی بازی می کردیم اما همین شیوه بود که ما را به عنوان قهرمانی رساند.»

● نبرد با رم

با ۸ امتیاز فاصله نسبت به تیم دوم جدول رئال مادرید با خاطری آسوده به صدرنشینی خود در رقابت های لالیگا ادامه می دهد و امیدوار است که برای دومین بار پیاپی عنوان قهرمانی را از آن خود کند. در سوی دیگر قوهای سپید قصد دارند خروج زودهنگام خود از رقابت های لیگ قهرمانان اروپا در فصل گذشته را که با شکست مقابل بایرن مونیخ در همین مرحله رقم خورده بود در فصل جاری جبران نمایند اما این بار حریفی سرسخت به مانعی بزرگ میان سفیدپوشان و مرحله یک چهارم نهایی تبدیل شده است. ایکر کاسیاس در مورد تقابل با رم در مرحله یک شانزدهم نهایی رقابت های لیگ قهرمانان اروپا در فصل جاری می گوید: «دیگر نمی خواهم طعم تلخ حذف از لیگ قهرمانان اروپا را احساس کنم زیرا درد حذف از این رقابت ها به مراتب از درد سیلی خوردن بدتر است. رم تیمی قدرتمند و حریفی بزرگ است. این تیم اخیراً توانسته فاصله امتیازات خود با اینتر را کاهش دهد که این مسأله باعث افزایش روحیه بازیکنان این تیم شده است. رم در خارج از خانه نیز حریفی قدرتمند نشان داده است. خط دفاع مستحکم و خط حمله خطرناک که همواره نهایت استفاده را از ضدحملات می برد از ویژگی های بارز این تیم است. بدون شک ارائه نمایش درخشان و حفاظت از دروازه قوهای سپید مقابل رم برای کاسیاس بهترین نحوه قدردانی از سران رئال مادرید است که به تازگی قراردادی مادام العمر با وی به امضا رسانده اند.