چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

تجربه دنیا در مقابله با کودک آزاری


تجربه دنیا در مقابله با کودک آزاری

خیلی ها اصلا دلشان نمی آید دست روی کودکی بلند کنند فرقی هم ندارد این کودک, فرزند خودشان باشد یا بچه ای غریبه

خیلی‌ها اصلا دلشان نمی‌آید دست روی کودکی بلند کنند؛ فرقی هم ندارد این کودک، فرزند خودشان باشد یا بچه‌ای غریبه.

از نظر این گروه از افراد، عصبانیت و تربیت کردن به کمک تنبیه بدنی هم بهانه خوبی برای این کار نیست و همین موضوع باعث می شود تصور کنند همه بزرگ ترها مانند آنها هستند در صورتی که چنین نیست و اگر این طور بود براساس آمار سازمان بهداشت جهانی ۲۵ تا ۵۰ درصد کودکان مورد اذیـــــت و آزار جسمی قرار نمی گرفتند.

لازم نیست کودکی خردسال با سر و صورت کبود جلوی شما قرار بگیرد یا بچه ای را با دست و پای شکسته و آتل بندی شده ببینید تا به آزار و اذیت کودک از سوی دیگران شک کنید. خیلی وقت ها، کودک آزاری هیچ نشانه ای ندارد و حتی کوچک ترین خراشی روی بدن نحیف کودک دیده نمی شود، اما نادیده گرفتن بچه ها و بی توجه بودن نسبت به نیازهایشان می تواند عواقب ناگواری در پی داشته باشد. البته عوارض و مشکلات روحی ناشی از کودک آزاری فقط به همان دوران محدود نمی شود و تا بزرگسالی می تواند زندگی فرد را دستخوش تغییرات منفی سازد و از طرفی جامعه را با مشکلات متعدد روبه رو کند. به همین دلیل امروزه تغییراتی اساسی در قوانینی که برای مقابله با کودک آزاری در جوامع مختلف وجود داشته، ایجاد شده تا نه تنها آزار و اذیت فیزیکی که حتی آزار روحی و روانی کودکان هم جرم شناخته شود و مجازاتی معین داشته باشد.

البته کشورهایی که هم اکنون با فرد کودک آزار به عنوان مجرم برخورد می کنند و مجازات مشخصی برای چنین افرادی در نظر گرفته اند، طی سال ها و با حمایت سازمان های مختلف به این هدف رسیده اند و حالا هم آموزش و مشاوره را به عنوان مهم ترین نکات پیشگیری از کودک آزاری در نظر دارند تا به کمک شیوه های صحیح فرزندپروری احتمال روبه رو شدن با این مشـکلات به حداقل برسد.

● کانادا؛ اعلام کودک آزاری، وظیفه همه مردم است

با وجود این که انواع مختلف کودک آزاری در بیشتر نقاط دنیا به عنوان جرمی مشخص شناخته نشده، اما در کانادا با بسیاری از این رفتارهای خشونت آمیز که میان اعضای خانواده رخ می دهد، به طور جدی برخورد می شود و فردی که این رفتار را داشته، از نظر قانون مجرم خواهد بود. براساس این قوانین، در کانادا هرگونه کودک آزاری باید به پلیس اطلاع داده شود و فردی که به رغم آگاهی از این موضوع، پلیس را در جریان نمی گذارد شریک جرم به حساب می آید و باید پاسخگو باشد. البته بسیاری از کسانی که می خواهند در مورد این موضوع با پلیس یا سازمان های مرتبط صحبت کنند، نگران امنیت و حفظ جان خودشان هستند و به همین دلیل ممکن است از انجام این کار صرف نظر کنند. پلیس کانادا اما این موضوع را هم حل کرده و راه حل های خاصی برای این افراد در نظر گرفته است. آنها می توانند این نگرانی را با پلیس در میان بگذارند تا نیروهای پلیس هم وظایفشان را در این باره انجام دهند. مثلا ممکن است شخصی که کودک را آزار داده، مدتی در زندان بماند و هنگام آزادی هم به این شرط از زندان خارج شود که هیچ گونه ارتباط و تماسی با فردی که گزارش این کار را به پلیس داده، نداشته باشد یا حتی اگر شرایط مناسب نباشد، پلیس می تواند برای مدتی محافظت از جان این افراد را به عهده بگیرد و نیروهایی به این کار اختصاص دهد.

فرد کودک آزار هم براساس نظر دادگاه و نیروهای پلیس کانادا به زندان فرستاده می شود که مدت زمان زندانی بودن او براساس نوع اذیت و آزاری که داشته، تعداد دفعاتی که مرتکب این کار شده و مواردی از این دست تفاوت پیدا می کند.

● مجازات متفاوت در ایالت های آمریکا

در آمریکا هم کودک آزاری، جرمی جدی به حساب می آید و مجازات های مختلفی برای این آن در نظر گرفته شده است. هرگونه سوءاستفاده از کودکان به عنوان جرم و جنایت، از سوی دولت و قانون این کشور پیگیری می شود. البته نوع مجازات در هر یک از ایالت های آمریکا متفاوت است و شرایط براساس قانون آن ایالت فرق می کند. به عنوان نمونه در ایالتی مانند آریزونا، مجرمی که به طور عمد به کودک صدمه ای وارد کند یا او را آزار دهد به حبس محکوم می شود و دوره حبس او می تواند براساس شدت اذیت و آزار تا پنج سال هم ادامه یابد. در نواحی دیگری مانند کلمبیا مجرم ممکن است به ده یا پانزده سال حبس نیز محکوم شود و در فلوریدا مدت حبس چنین فردی در زندان حتی به ۳۰ سال می رسد.

علاوه بر اینها، در آمریکا اقدامات حمایتی دیگری هم برای کودکانی که از طرف سرپرستشان صدمه دیده اند، در نظر گرفته می شود و در کنار موسسات و سازمان هایی که همیشه آماده اند گزارش هایی را که درباره کودک آزاری مطرح می شود پیگیری کنند، برای درمان مشکلات جسمی و روحی این کودکان و همین طور آموزش آنها برنامه هایی در نظر گرفته شده است. به عنوان نمونه خانه های گروهی کودکان که محیطی امن برای این بچه ها فراهم می کند، فضایی است که آنها می توانند در امنیت و آسایش زندگی شان را بگذرانند تا درباره سرپرستی آنها تصمیم گیری شود.

● آلمان؛ معاینه کامل کودکان اجباری است

اگر موردی از کودک آزاری به پلیس آلمان گزارش داده شود، بلافاصله فردی را برای بررسی شرایط و ارزیابی موقعیت اعزام می کنند تا خطرات احتمالی را تشخیص و اقدامات لازم را انجام دهد. در صورتی که نشانه هایی از آزار و اذیت جسمی در بدن کودک مشاهده شود، معاینات کامل پزشکی باید انجام شده و مشکلات جسمی کودک درمان شود. از طرفی، معاینات و بررسی پزشکان و متخصصان می تواند نظر دادگاه و رای آنها را نیز تغییر دهد و به همین دلیل اهمیت زیادی دارد. چنانچه دادگاه بخواهد برای تعیین سرپرست کودک تصمیم بگیرد، خانواده او نیز باید در جلسات حضور داشته باشد تا در این زمینه نظراتشان را مطرح کند. البته در مواردی که خطری کودک را تهدید می کند، مسئولان منتظر نمی مانند و بدون طی کردن این مراحل، سرپرستی کودک را به موسسات ویژه ای می سپارند تا پس از آن به کارهای اداری و قانونی رسیدگی شود. همچنین در مواردی که کودک از نظر امنیت مشکل داشته باشد، اتاقی جداگانه همراه با سرپرستی مطمئن برای کودک تهیه می شود تا در طول محاکمه مشکلی برای او پیش نیاید. نباید این نکته را هم نادیده گرفت که برای حفظ امنیت کودکان و حمایت از آنها، ارگان ها و سازمان های مختلفی در این کشور دست به کار می شوند تا کودکانی که آزار دیده اند، هرچه زودتر و بهتر به شرایط ایده آل زندگی برسند.

● هلند؛ پیشگیری از کودک آزاری با آموزش و مشاوره

قوانین هلند، امکانات و شرایط خاصی را برای حمایت از کودکان و مقابله با کودک آزاری فراهم کرده است. با این حال، هلندی ها اعتقاد دارند اقدامات پیشگیرانه، آموزش دادن و بالا بردن میزان آگاهی والدین و کودکان بهترین شیوه برای مقابله با کودک آزاری است. با وجود این، زمانی که نمونه ای از کودک آزاری مشاهده می شود، هلندی ها می توانند به مراکز مخصوصی که برای این کار در نظر گرفته شده، مراجعه یا تنها با یک تماس تلفنی با مشاورانی که در این مراکز حضور دارند، ارتباط برقرار کنند تا از طریق راهنمایی آنها اقدامات لازم انجام شود. این مراکز پس از بررسی شرایط نیز در صورت نیاز اقدامات حمایتی مورد نیاز را به خانواده ها ارائه می کنند و بعد از تهیه گزارشی رسمی از کودک آزاری، مجازات فرد مجرم تعیین می شود.

● اطلاع ندهید، شما هم مجرمید

کسانی که کودکان را آزار می دهند و به آنها صدمه وارد می کنند، مجرم شناخته می شوند و باید مجازات شوند، اما در بسیاری از کشورها، اشخاصی که موارد کودک آزاری را می بینند و به پلیس گزارش نمی دهند هم به همان اندازه مجازات خواهند شد.به عنوان نمونه در آمریکا و انگلستان همه افراد وظیفه دارند در صورت روبه رو شدن با موردی از کودک آزاری آن را به پلیس اطلاع دهند و این قانون که رعایت آن برای همه مردم الزامی است، هدفی غیر از حفظ امنیت کودکان و نوجوانان ندارد. مسئولان این کشورها می گویند باید با کودک آزاری مقابله کرد و گزارش دادن به پلیس را اولین قدم در راه پیشگیری از بروز رفتارهای خشونت آمیز علیه کودکان می دانند.

نیلوفر اسعدی بیگی