جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

وسواس پیچیده ترین بیماری روانی


وسواس پیچیده ترین بیماری روانی

وسواس پیچیده ترین بیماری عصبی و روانی است كه شاید برای یك فرد سالم و شخصی كه هیچ گاه دچار اختلال وسواسی نشده, درك وشناخت این بیماری اصلاً مقدور نباشد

وسواس پیچیده ترین بیماری عصبی و روانی است كه شاید برای یك فرد سالم و شخصی كه هیچ گاه دچار اختلال وسواسی نشده، درك وشناخت این بیماری اصلاً مقدور نباشد.

وسواس یكی از شایع ترین و آزاردهنده ترین اختلالاتی است كه از دسته اختلالات اضطرابی بوده و مشخصه اصلی آن اضطراب است.

وجود اضطراب در این نوع اختلال كه مشكل تحلیل برنده و بازدارنده در امر درمان می باشد و نیز تنوع وگستردگی موضوعات وسواسی غالباً درمان این نوع بیماران مستلزم پشتكار و اعتماد به نفس و حوصله فراوان ازجانب درمانگر است.

كارشناسان می گویند: اگر چه در ابتدا شیوع وسواس، نادر تصور می شد اما امروزه براساس اطلاعات راهنمای تشخیص اختلال های روانی میزان شیوع این اختلال درطول زندگی ۵/۲ درصد و در یك سال ۵/۱ تا ۱/۲ درصد برآورد شده است.

آنان معتقدند: ویژگی های اصلی اختلال وسواس فكری و عملی عبارت است از رفتارهای فكری و عملی برگشت پذیر كه به دلیل شدید بودن وقت گیر هستند و یامنجر به پریشانی آشكار یا اختلالات عمده می شوند.

كارشناس ارشد روانشناسی مركز مشاوره بهزیستی استان كرمانشاه می گوید: وسواس های عملی شامل رفتارهای تكراری یا اعمال ذهنی مانند دعا كردن هستند كه هدف آنها پیشگیری یا كاهش اضطراب و پریشانی، به دست آوردن لذت و یا رضایت است.

آرزو ملول گفت: در بسیاری ازموارد شخصی احساس می كند مجبور به انجام عمل وسواسی است تا پریشانی را كه با وسواس فكری همراه می شود كاهش دهد یا از یك رویداد یا یك موقعیت هولناك پیشگیری كند.

وی افزود: مثلاً افراد مبتلا به وسواس های فكری در موردآلوده شدن، ممكن است پریشانی ذهنی را با شستن دست ها تا حدی كه پوستشان زخم شود كاهش دهند و در اینجا می توان به آزاردهندگی و وقت گیر بودن این نوع اختلال پی برد.

این كارشناس گفت: وسواس های فكری نیز شامل عقاید، تكانه ها یا تصاویر ذهنی پایداری هستند كه مزاحم و نامناسب بوده و منجر به اضطراب و پریشانی آشكار می شود.

وی افزود: فرد دارای وسواس های فكری می كوشد این قبیل افكار و تكانه ها را با وسواس عملی خنثی كند، برای نمونه فردی كه گرفتار تردید راجع به خاموش كردن اجاق گاز می شود با بازبینی های مكرر برای اطمینان از خاموش بودن آن تردیدها را خنثی می كند.

ملول گفت: بنابراین در اختلال وسواس، وسواس های فكری و عملی به هم آمیخته است. وی تصریح كرد: فرد در یك برهه اززمان طی سیر این اختلال متوجه می شود كه وسواس های فكری یا عملی مفرط و غیر منطقی هستند و برای درمان آن باید به روانپزشك مراجعه كند.

وی گفت: این اختلال ناشی از اثرات فیزیولوژیك مانند سوء مصرف دارو و دارودرمانی یا یك بیماری جسمی نیست و برای درمان اختلال وسواسی چند راهكار وجود دارد.

وی افزود: فرد مبتلا می تواند به روانپزشك مراجعه كند و با مصرف دارو وسواس را تخفیف دهد، یا با انجام تمرینات و راهكارهای مربوط به درمان رفتار به ریشه كن كردن وسواس بپردازد.

وی گفت: هم از درمان های دارویی و هم از درمان های رفتاری همزمان استفاده كنید. وی می گوید: درمانگر باید در درمان این بیماری به شیوه یادگیری بیمار دقت كند و اینكه بیمار چگونه فراگرفته یا می گیرد و چه عواملی یادگیری او را تقویت می كند و تداوم می بخشد چگونه می توان یادگیری او را تغییر داد.

این كارشناس ارشد گفت: روش های رفتار درمانی نیز برای معالجه این بیماران وجود دارد كه خودمشاور، روان شناس و روانپزشك در سیكل درمانی از آن استفاده می كند.

وی افزود: به افرادی كه دارای وسواس می باشند توصیه می شود به روانپزشك و روان شناس مراجعه و درصدد حل مشكل خود برآیند.