چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

کشتی بازها در اختیار ناخدای نابینا


کشتی بازها در اختیار ناخدای نابینا

جان مک کین نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸,همچنان سعی دارد ایالات متحده آمریکا را پیروز میدان عراق بداند این در حالی است که بوش پسر و چنی نیز امروزه چنین ادعایی را به صورت صریح بیان نمی کنند حتی رسانه های وابسته به حزب جمهوریخواه نیز امروزه در خصوص پیروز خطاب کردن آمریکا در میدان عراق وسواس خاصی به خرج می دهند

جان مک کین نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸،همچنان سعی دارد ایالات متحده آمریکا را پیروز میدان عراق بداند.این در حالی است که بوش پسر و چنی نیز امروزه چنین ادعایی را به صورت صریح بیان نمی کنند.حتی رسانه های وابسته به حزب جمهوریخواه نیز امروزه در خصوص پیروز خطاب کردن آمریکا در میدان عراق وسواس خاصی به خرج می دهند.

مک کین در جریان مبارزات مقدماتی حزب جمهوریخواه مسیر آسانی را پشت سر گذاشت.انصراف رودی جولیانی در مراحل اول انتخابات مسیر پیروزی وی را هموار نمود و افرادی مانند هاکابی،فرد تامسون و ران پل و رامنی نیز در حد اندازه های رقابت با سناتور ایالت آریزونا نبودند.اما مک کین تصور می کند که وی پیروز رقابتی بزرگ بوده و باید نسبت به آن افتخار نماید!

در هر حال سناتور ایالت آریزونا تحولات عراق را با نوعی خوش باوری مبتنی بر تخیل و توهم رصد می کند.جالب توجه اینکه مک کین اخیرا سعی کرده است در راستای جلب رضایت افکارعمومی آمریکا گفتارهای خود در خصوص جنگ عراق را تعدیل نماید. نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با چرخشی آشکار از مواضع قبلی خود اعلام کرده است که با خروج نیروهای آمریکا از عراق طی دو سال آینده موافق است.

“جان مک‌کین” که تا پیش از این مخالف سرسخت تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکا از عراق بود ، تصریح کرد که نیروهای آمریکا می‌توانند در دو سال آینده از عراق خارج شوند.

اما بحث درباره سطح نیروها در روزهای اخیر پس از موافقت “نوری المالکی” نخست وزیر عراق با طرح “باراک اوباما” نامزد دموکرات مبنی بر خروج نیروها در ۱۶ ماه تغییر کرده است. از مک‌کین پس از ملاقات با “بوش پدر” رئیس جمهوری اسبق آمریکا پرسیده شد که آیا این قابل تصور است که نیروهای آمریکا بتوانند تا دو سال آینده از عراق خارج شوند و مک‌کین نیز در پاسخ با اشاره به طرح موفقیت‌آمیز افزایش نیروها آمریکا )surge( در سال گذشته میلادی گفت: تصور می‌کنم آنها [سربازان] بتوانند تا حد زیادی خارج شوند.

این در حالی مطرح می‌شود که “تاکر باوندز” سخنگوی مک‌کین معتقد است که اظهارات سناتور آریزونا نشانه تغییر موضع وی نیست.

از نظر باوندز، اشاره به واژه “دو سال” با موضع وی مبنی براینکه آمریکا می تواند به صورت مسئولانه درباره کاهش سطح نیروها در عراق با توجه حفظ امنیت و ثبات این کشور گفتگو کند تناقضی ندارد.

اظهارات جدید مک‌کین درحالی مطرح می‌شود که روزنامه انگلیسی “ایندیپندنت” در گزارشی فاش کرد که “جرج بوش” رئیس جمهور آمریکا به منظور کاهش احساسات ضد جنگ در رای‌دهندگان آمریکایی و کمک به انتخاب “جان مک‌کین” به عنوان جانشین بعدی خود خواستار سرعت بخشیدن به روند خروج نیروها از عراق است.

جان مک‌کین، در تلاش برای جلب توجهات معطوف به سفر انتخاباتی رقیب دموکراتش به عراق به سمت خود، تائید کرد که اوباما درباره‌ جنگ عراق اشتباه می‌کند و حق با وی (مک کین)‌ است. دو کاندیدای جمهوریخواه و دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر سر مسئله عراق به شدت اختلاف داشته‌اند. اوباما گفته است که ظرف ۱۶ ماه سربازان آمریکایی را از عراق خارج و همزمان تلاش‌های آمریکا را در نبرد علیه القاعده و طالبان در افغانستان قوت خواهد بخشید. مک‌کین نیز در برابر هر گونه جدول زمانی برای خروج سربازان از عراق مقاومت کرده و تاکید دارد که پیروزی در عراق یک فاکتور ضروری برای پیروزی در افغانستان است.

مک کین اخیرا اتهامات زیادی را متوجه باراک اوباما ساخته است. در حالی که شبکه‌های خبری آمریکا سفر باراک اوباما، کاندیدای دموکرات انتخابات را پیگیری می‌کردند، مک‌کین در جریان دیدار با جرج‌ بوش پدر، اوباما را مورد تمسخر قرار می‌داد.

کاندیدای جمهوریخواه انتخابات همچنین یک تبلیغ خبری تعجب‌آور را منتشر کرد که در آن اوباما، سناتور دموکرات ایلی‌نویز، عامل قیمت بالای بنزین معرفی شده است.

توهمات مک کین در خصوص پیروزی ایالات متحده آمریکا در عراق سبب کاهش محبوبیت وی در نظرسنجیها شده است.نتایج یک نظرسنجی جدید نشان می دهد که “ باراک اوباما” نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حزب دموکرات همچنان از رقیب جمهوریخواه خود پیش است و همچنین حدود ۷۰ درصد از مردم آمریکا از عملکرد بوش ناراضی هستند.

نتایج نظرسنجی روزنامه واشنگتن پست و شبکه خبری ای بی سی نشان داد که اوباما با ۵۰ درصد از “ جان مک کین” با ۴۲ درصد پیش است.

یکی از نتایج این نظرسنجی این بود که در موضوع اقتصادی ، اوباما در مقایسه با مک کین ۱۹ درصد بیشتر حمایت شد که همین امر چالشی برای مک کین است.همچنین “جرج بوش” رئیس جمهوری آمریکا بار دیگر یکی از کمترین میزان محبوبیتها را به دست آورد،زیرا تنها ۲۸ درصد از عملکرد وی رضایت داشتند و ۶۹ درصد از آن ناراضی بودند.از این تعداد ۵۹ درصد به شدت از عملکرد بوش ناراضی بودند.

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است روز چهارم نوامبر(۱۴ آبان) برگزار شود. مسائل امنیتی مثل جنگ عراق و افغانستان و جنگ با القاعده از مسائل مورد اختلاف دو نامزد هستند، اما برنامه های اقتصادی دو طرف هم تاثیر زیادی بر رای دهندگان آمریکایی در تورم بالای این کشور دارد.

جمهوریخواهان واشنگتن سخت ترین دوران خود را سپری می کنند.محبوبیت جرج واکر بوش و دیگر نومحافظه کاران به شدت کاهش یافته است و جمهوریخواهان سنتی نیز نسبت به آینده سیاسی خود با تردید می نگرند.به راستی در صورت شکست جان مک کین در برابر اوباما،که احتمال آن نیز بعید به نظر نمی رسد ،چه سرنوشتی در انتظار جمهوریخواهان سنتی و افراطی خواهد بود.پاسخ این سوال تاحدود زیادی مشخص است.جمهوریخواهان افراطی یا نومحافظه کاران به سبب رویکرد افراطی خود در سیاست داخلی و خارجی آمریکا دیگر جایی در بین مردم این کشور نخواهند داشت.اگرچه برخی نومحافظه کاران مانند کارل رو و گونزالس سعی کردند به صورت ظاهری مسیر خود را از بوش جدا نمایند اما این استراتژی فریبنده تاثیری در سقوط کامل آنها از قدرت نخواهد داشت.این در حالی‌است که افرادی مانند جان بولتون و دونالد رامسفلد و پل ولفویتس مدتهاست گردونه قدرت را به اجبار ترک نموده اند.

از سوی دیگر،برخی جمهوریخواهان سنتی نیز به صورت خودکار قربانی سیاستهای بوش پسر شده و جایی در آینده سیاسی آمریکا ندارند.

اخیرا مشاور ارشد مک کین نیز به سبب همین اختلافات داخلی و عوامل دیگر استعفا داده است.هم اکنون آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار در صددند تا در تعداد، به‌صورتی خیره‌کننده ظاهر شوند و به اوباما رای دهند. آنها می‌خواهند به نامزد دموکراتها نشان دهند که برای اولین بار از زمانی که جنبش “حقوق شهروندی” به‌وجود آمد اعضای این حزب از محبوبیت بیشتری برخوردار شده اند.

حتی مردم سفیدپوست آمریکا تنها به خاطر اینکه یک جمهوریخواه جنگ‌طلب رئیس‌جمهور آینده آنها نباشد حاضر شده‌اند تا به یک شخص سیاهپوست رای بدهند تا جلوی تکرار بسیاری ازسیاست‌های اشتباه دوران جرج بوش را بگیرند. واقعیت امر این است که نقش جوانان و داشتن رای آنان در انتخابات آتی این کشور بسیار مهم است. جوانان آمریکایی در مرحله مقدماتی انتخابات درون حزبی دموکراتها نیز آرای خود را به سود اوباما به گردش در آوردند.همچنین انتشار نظرسنجیهای مختلف در ایالات متحده نشان می دهد که اکثر جوانانی که قبل از این حاضر به مشارکت در انتخابات آمریکا نبوده اند،به سبب حضور اوباما در انتخابات و جلوگیری از پیروزی دوباره جمهوریخواهان این بار در انتخابات شرکت می کنند.

این مسئله می تواند پیروزی مک کین بر اوباما را بسیار سخت تر نماید. جمهوریخواهان،اعم از طیف سنتی یا افراطی در صورت شکست در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ وارد فاز تشدید منازعات درون حزبی خواهند شد و همین مسئله بازتعریف آنها توسط خود را با مشکل مواجه می سازد.از این رو برخی کارشناسان مسائل سیاسی آمریکا معتقدند که اوباما در صورت پیروزی بر مک کین در انتخابات سال ۲۰۱۲ نیز به راحتی بر نامزد پیشنهادی حزب جمهوریخواه غلبه خواهد کرد.

در نهایت اینکه کشتی بازها در اختیار ناخدایی نابینا قرار گرفته است.ناخدایی که تاکنون نتوانسته است این کشتی در معرض طوفان را از گردابهای سیاسی موجود نجات دهد.به راستی آینده حزب جمهوریخواه و جان مک کین چه خواهد بود؟پاسخ این سوال را باید در ماه نوامبر سال ۲۰۰۸ میلادی جستجو نمود.

سعیدسبحانی