سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ راهکار برای درمان سریع سرماخوردگی یا آنفلوآنزا


۱۰ راهکار برای درمان سریع سرماخوردگی یا آنفلوآنزا

برای آنکه کمتر در بستر بیماری باشید

همین اول تکلیف را مشخص می‌کنیم: یک خبر بد- هیچ درمان مشخصی برای سرماخوردگی و آنفلوآنزا وجود ندارد. دوره این دو بیماری ۳ تا ۱۰ روز است و از آنجایی که داروها قادر به از بین بردن عامل بیماری نیستند، تنها کاری که می‌توان کرد، این است که با دارو علائم را تخفیف داد یا از بروز تبعات آن مانند برونشیت یا ذات الریه جلوگیری کرد.اما این به آن معنی نیست که نباید با بیماری مقابله کرد، برعکس باید به محض احساس گرفتگی بینی یا عطسه و تب، این نکات را به کار بندید:

۱) فرق سرما خوردگی با آنفلوآنزا

علائم سرماخوردگی غالبا تنفسی است- گلو درد، سرفه، عطسه و آب ریزش بینی. در آنفلوآنزا هم می‌توان همین علائم را مشاهده کرد اما معمولا تب و لرز، سردرد، درد عضلانی و خستگی هم دیده می‌شود.بروز آنفلوآنزا ناگهانی و علائم مشترک با سرماخوردگی در آن بسیار جدی‌تر است.

دانستن تفاوت‌های این دو بیماری مهم است زیرا اگر به آنفلوآنزا مشکوک شدید، می‌توانید طی دو روز اول ابتلا،از داروی ضدویروسی مانند تامی‌فلو (Tamiflu) استفاده کنید که بهبودی را چند روز به جلو می‌اندازد یا واکسن آنفلوآنزای فصلی بزنید.

۲) استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید

به این نکته کاملا گوش دهید: استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید. نوشیدن آب به رقیق شدن و به عبارتی افزایش ترشحات ریه کمک می‌کند و این یعنی حال بهتر.اما تکلیف آب پرتقال در این میان چه می‌شود؟ البته آب پرتقال هم جزو مایعات محسوب می‌شود و از این لحاظ خوب است اما از ویتامین C انتظار معجزه نداشته باشید. مشاهدات علمی‌دقیقی دال بر تاثیر مثبت ویتامین C روی پیشگیری یا درمان عفونت‌های ریوی در دست نیست.

۳) چای گرم بنوشید

همه انواع چای حاوی تئوفیلین هستند که یک گشاد کننده طبیعی راه‌های هوایی به شمار می‌آید. بهتر است نوعی را انتخاب کنید که با ذائقه تان هماهنگ است. اگر دوست داشتید، می‌توانید کمی‌عسل هم به آن اضافه کنید؛ عسل به صورت پوششی روی دیواره‌های داخلی گلو می‌نشیند واز آزردگی این ناحیه می‌کاهد و سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی است که با عفونت مبارزه می‌کند. در عین حال موجب ترشح بیشتر بزاق و در نهایت افزایش خلط سینه می‌شود.

۴) از داروها کمک بگیرید

به نزدیک‌ترین داروخانه سری بزنید و دارویی برای تسکین درد‌های خود تهیه کنید. داروهایی مانند آسپرین، استامینوفن و ایبوپروفن تب را پایین آورده و دردها را تخفیف می‌دهند. اگر سرفه می‌کنید به دنبال دارویی باشید که حاوی دکسترومتورفان است، داروی سرکوب کننده موقتی علائم سرفه. اگر دچار احتقان هستید به دنبال گایافنزین باشید،ترکیب اصلی اکسپکتورانت که به دفع خلط کمک می‌کند. پزودوافدرین یکی از مؤثرترین ضد احتقان‌هاست که با تنگ کردن عروق خونی به باز شدن گرفتگی بینی کمک می‌کند.

۵) از درمان‌های طبیعی مناسب بهره گیرید

پژوهش‌ها نشان می‌دهد اگر به محض مشاهده علائم بیماری، مکمل‌های روی یا جینسنگ بخورید تاعلائم تخفیف یافته، بهبودی سریع‌تر شود. بدن برای ساختن سلول‌های سفید به ماده معدنی روی نیاز دارد(که در سلول‌های سفید خون با عوامل بیماری زا مبارزه می‌کند) اما یادتان باشد در خوردن آن زیاده روی نکنید. بیش از ۵۰ میلی گرم در روز نتیجه معکوس داشته و باعث سرکوب سیستم ایمنی می‌شود. جینسنگ موجب افزایش سطح سلول‌های سفید خون و پروتئین‌های ضروری سیستم ایمنی به نام اینترلوکین‌ها می‌شود. از دیگر درمان‌های مفید می‌توان به اِکیناشه (نوعی گیاه دارویی با خواص آنتی بیوتیکی)، مکمل‌های ویتامین و آنتی اکسیدان‌ها و همان طور که قبلا بیان شد ویتامین C که البته به اندازه بقیه چندان مؤثر نیست، اشاره کرد.

۶) سوپ مرغ فراموش نشود

قرن‌هاست که سوپ مرغ برای درمان سرماخوردگی خورده می‌شود که البته کاملا هم درست است. سیستئین نوعی اسید آمینه است که از مرغ در حین پخت آزاد می‌شود و از نظر شیمیایی مشابه داروی برونشیت است. این نوع سوپ موجب رقیق شدن خلط سینه، باز شدن گرفتگی بینی و بهبود سرفه‌های شدید می‌شود. بر اساس پژوهش‌های انجام شده، حتی سوپ مرغ‌های آماده در سوپرمارکت‌ها هم آنقدر مفید است که قادر به بلوکه کردن سلول‌های التهابی و بهبود علائم باشد.

۷) بخور بدهید

نفس کشیدن در هوای گرم و مرطوب موجب رقیق شدن و حرکت خلط به سمت بیرون ریه می‌شود. سر خود را بالای یک کاسه آب داغ بگیرید اما مواظب باشید که خود را نسوزانید. یک حمام طولانی گرم نیز اثری مشابه دارد.

۸) دهان خود را بپوشانید

موقع عطسه یا سرفه دهان خود را با دستمال بپوشانید و بعد آن را دور بیندازید. اگر دستمال در دسترس نبود از آستین لباس خود استفاده کنید. در هر بار عطسه کردن حدود ۱۹۰۰۰ ویروس آنفلوآنزا در هوا پخش می‌شود، متوجه هستید که این بهترین کار برای جلوگیری از انتشار ویروس در منزل یا محیط کار است.

اگر خلط سینه‌تان غلیظ و سبز رنگ بود یعنی علاوه بر ویروس سرماخوردگی یا آنفلوآنزا، راه‌های هوایی شما هم دچار عفونت میکروبی شده است؛ حتما به پزشک مراجعه کنید تا با تجویز آنتی بیوتیک مناسب از بروز عفونت‌های ثانویه پیشگیری شود.

۹) در منزل استراحت کنید

اگر مبتلا به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا شده‌اید، بهتر است در منزل استراحت کنید. اگر بیمار باشید و مثل همیشه سر کار بروید، ممکن است فرد دیگری را که سیستم ایمنی ضعیفی دارد نیز مبتلا کنید که شاید به علت ضعف ایمنی در وضعیتی خطرناک‌تر از شما قرار گیرد. جدا از این‌ استرس و فشار روحی و خستگی جسمانی در بسیاری موارد موجب شدت گرفتن علائم بیماری شما می‌شود. توجه داشته باشید بیماری شما تا بیست و چهار ساعت بعد از اینکه تب قطع شد (البته بدون مصرف دارو) هنوز مسری است.

۱۰) از عوامل بیماری زای جدید اجتناب کنید

با قرارگرفتن در مسیر بهبودی، سعی کنید از افرادی که سرماخورده یا آنفلوآنزا گرفته‌اند، دوری کنید تا دوباره در معرض ویروس‌ها قرار نگیرید. اگر این کار به صورت کامل ممکن نیست پیشگیری بعدی این است که دست‌هایتان را به طور مرتب و مناسب بشویید و در صورت عدم دسترسی به آب و صابون از ضدعفونی کننده‌های الکلی برای ضدعفونی کردن دست‌هایتان بهره گیرید.

ترجمه: نازنین صحت