یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

اختـلال جنـسـی و قـلـبـی رابـطـه دارنـد


اختـلال جنـسـی و قـلـبـی رابـطـه دارنـد

بیش از ۲۰۱۰ مطالعه نشان می دهد که اختلال نعوظی می تواند حمله قلبی و مرگ ناشی از بیماری های قلبی را در آقایان پیشگویی کند

برخی از مردان و مخصوصا مردانی که پا به سن سالمندی می‌گذارند، از اختلا‌های نعوظی رنج می‌برند ولی از بیان مشکلشان و جست‌وجوی درمان خجالت می‌کشند...

اختلال‌های نعوظی وقتی ایجاد می‌شود که یک مرد مکرر دچار مشکل نعوظ می‌شود. بدون درمان، این اختلال می‌تواند باعث ایجاد اشکال در روابط زناشویی بین او و همسرش شود. تقریبا ۱۵ تا ۳۰ میلیون مرد آمریکایی به این مشکل که گاهی ناتوانی جنسی هم نامیده می‌شود، مبتلا هستند.

اختلال‌های جنسی مردانه شکل‌های مختلفی دارد؛ از جمله کاهش میل جنسی و بروز مشکل‌هایی در نعوظ. البته اختلال‌های نعوظی به مشکل‌های خاصی در رسیدن و حفظ نعوظ گفته می‌شود. مردان مبتلا به اختلال‌های نعوظی، میل جنسی طبیعی دارند اما بدنشان به این میل پاسخ طبیعی نمی‌دهد. در بسیاری مواقع مشکل جسمی، باعث بروز این حالت می‌شود.

● چه کسی در معرض خطر است؟

اختلال‌های نعوظی بیشتر در مردانی دیده می‌شود که پا به سن می‌گذارند اما بخشی از پیری و سالمندی نیست. در سن ۴۰ سالگی حدود ۵ درصد از مردان این حالت را تجربه می‌کنند. در سن ۶۵ سالگی این عدد به ۱۵ تا ۲۵ درصد می‌رسد اما به معنی آن نیست که سالمندی به معنی متوقف شدن روابط زناشویی است. این اختلال در هر سنی قابل درمان خواهد بود. رایج‌ترین علل اختلال نعوظ عبارتند از:

▪ بیماری‌های مزمن: بین بیماری‌های مزمن و این مشکل ارتباط مستقیمی وجود دارد. دیابت یکی از این بیماری‌هاست. یک نفر از هر دو مرد دیابتی این مشکل را تجربه می‌کنند. بقیه بیماری‌هایی که ممکن است باعث بروز این حالت شوند شامل بیماری‌های قلبی-‌عروقی، سفتی و سختی شریان‌ها، بیماری‌های کلیوی و ام‌اس است. این بیماری‌ها باعث اشکال در خون‌رسانی یا پیام‌های عصبی به سراسر بدن می‌شوند.

▪ شیوه زندگی: شیوه زندگی می‌تواند باعث اختلال در گردش خون و درنهایت بروز این مشکل شود. سیگار کشیدن، مصرف الکل و استفاده از موادمخدر به عروق‌خونی آسیب می‌زند و جریان خون به بیضه‌ها را کاهش می‌دهد. وزن زیاد و ورزش نکردن هم سایر عوامل بروز این مشکل هستند.

▪ جراحی: جراحی؛ از جمله جراحی‌هایی برای درمان سرطان پروستات یا مثانه، گاهی به سلول‌های عصبی و عروق خونی نزدیک بیضه صدمه می‌زنند. در برخی موارد، تخریب عصبی معمولا دائمی است و بیمار برای رسیدن به حالت نعوظ به درمان نیاز دارد. در سایر موارد، جراحی باعث اختلال‌های گذرا می‌شود و خود‌به‌خود پس از ۶ تا ۱۸ ماه بهبود می‌یابد.

▪ داروها: اختلال نعوظی ممکن است تاثیر جانبی مصرف داروهای فشارخون، ضدافسردگی‌ها و آنتی‌هیستامین‌ها باشد. مردانی که از این داروها استفاده می‌کنند، حتما باید با پزشک خود صحبت کنند.

▪ اختلا‌های روانی: در پشت پرده اختلال نعوظی ممکن است مشکل‌های جسمی نهفته باشد مخصوصا در مردان سالمند اما گاهی عوامل روانی هم باعث بروز ۱۰ تا ۲۰ درصد اختلال نعوظی در مردان می‌شود. محققان می‌گویند عواملی مانند استرس، افسردگی، نداشتن اعتمادبه‌نفس و اضطراب می‌توانند در بروز این مشکل موثر باشند. این عوامل همچنین مشکل‌های نعوظی را در مردان افزایش می‌دهند.

▪ دوچرخه‌سواری: نتایج تحقیق‌ها نشان می‌دهد دوچرخه‌سواران بیشتر از سایر ورزشکاران دچار اختلال‌های نعوظی می‌شوند. شکل نامناسب زین برخی دوچرخه‌ها و فشار به ناحیه تناسلی باعث بروز این اختلال خواهد شد. ناحیه بین مقعد و بیضه، شریان‌ها و اعصاب حیاتی‌ای دارد که نقش مهمی در روابط جنسی دارند. دوچرخه‌سوارانی که ساعت‌های طولانی و در بیشتر روزهای هفته دوچرخه‌سواری می‌کنند، باید از زین‌های مناسب استفاده کنند.

● برای تشخیص چه باید کرد؟

پزشک برای تشخیص، سوال‌هایی در مورد نشانه‌ها و تاریخچه پزشکی از شما می‌پرسد. معاینه فیزیکی نیز نقش مهمی در تشخیص دارد و گردش خون ضعیف و مشکل‌های عصبی را مشخص می‌کند. ناهنجاری‌های ناحیه تناسلی هم می‌توانند علت بروز این اختلال باشند. آزمایش‌های متعددی می‌تواند به تشخیص کمک کند. اندازه‌گیری سطح تستوسترون بیانگر این است که آیا مشکل‌های هورمونی وجود دارند یا خیر زیرا کاهش این هورمون با کاهش میل جنسی ارتباط دارد. شمارش سلول‌های خونی، سطح کلسترول و عملکرد کبدی می‌تواند مشکلات مرتبط با این اختلال را نشان دهد.

● اختلال نعوظی، علامت بیماری قلبی

در برخی موارد، اختلال نعوظ علامت هشداردهنده بیماری‌های جدی است. بیش از ۲۰۱۰ مطالعه نشان می‌دهد که اختلال نعوظی می‌تواند حمله قلبی، سکته و مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی-‌عروقی را پیشگویی ‌کند. تحقیق‌ها نشان می‌دهد همه مردانی که به این اختلال مبتلا هستند باید از نظر بیماری‌های قلبی ارزیابی شوند. البته نه به این معنی که هر مردی با اختلال نعوظی حتما به بیماری قلبی مبتلاست یا هر مرد با بیماری قلبی این اختلال را دارد بلکه بیماران باید از ارتباط میان این دو مطلع باشند.

● درمان

عملکرد طبیعی جنسی بسیاری از مردان مبتلابه اختلال‌های نعوظی، با تغییر دادن رویه زندگی قابل بازگشت خواهد بود. ترک سیگار، کاهش وزن و ورزش باعث بهبود جریان خون به ناحیه تناسلی آنها می‌شود. حتما در مورد ویاگرا هم مطالبی شنیده‌اید اما ویاگرا تنها قرص درمان‌کننده نیست. مجموعه‌ای از داروها باعث بهبود جریان خون به آلت تناسلی هنگام رابطه زناشویی می‌شوند. معمولا این داروها باید یک ساعت قبل از فعالیت جنسی مصرف ‌شوند و نباید بیش از یک بار در روز آنها را مصرف کرد. جراحی، تزریق برخی داروها، استفاده از پمپ‌های مخصوص و مشاوره‌ روانی از جمله درمان‌های دیگر هستند.

● چطور مانع بروز این اختلال شویم؟

- ورزش کنید و وزنتان را در حد ایده‌آل نگه‌ دارید.

- اطراف افراد سیگاری نروید و سیگارتان را ترک کنید.

- هرگز الکل و موادمخدر مصرف نکنید.

- اگر دیابتی هستید، قندتان را کنترل کنید.

احساس عصبانیت و خجالت در افراد مبتلا طبیعی است. فراموش نکنید که همسر شما هم از این مشکل رنج می‌برد. بدون خجالت با همسر خود در این مورد صحبت کنید چرا که صحبت و بحث با او در تشخیص و درمان مشکل موثر خواهد بود.

منبع:WebMD

ترجمه: دکتر زهرا عباسپور