چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

تاریخ ‌را در‌ کرمان ورق بزنید


تاریخ ‌را در‌ کرمان ورق بزنید

کرمان را می‌توان یکی از شهرهای تاریخی و پراهمیت ایران دانست که همیشه مقصدی برای گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
سرزمینی که در هر گوشه و کنار آن می‌توان ده‌ها اثر تاریخی و جاذبه …

کرمان را می‌توان یکی از شهرهای تاریخی و پراهمیت ایران دانست که همیشه مقصدی برای گردشگران داخلی و خارجی بوده است.

سرزمینی که در هر گوشه و کنار آن می‌توان ده‌ها اثر تاریخی و جاذبه گردشگری جستجو کرد. یکی از اصلی‌ترین مراکز شکل‌گیری شهرهای ایران در دوران اسلامی مساجد بودند.

شهر کرمان نیز از این قاعده مستثنا نیست و در این میان وجود دو مسجد تاریخی با قدمت حدود ۸۰۰ سال خود یکی از جاذبه‌های اصلی مذهبی و تاریخی شهر به شمار می‌رود.

مسجد جامع مظفری در میدان مشتاقیه (یا به قول کرمانی‌ها مشتاق) شهر کرمان واقع شده است. اگر قصد دیدن این مسجد تاریخی را دارید، بد نیست بدانید‌ که این مسجد دارای دو در ورودی جداگانه است که یکی به میدان مشتاق و دیگری به خیابان شریعتی (مظفری سابق) بازمی‌گردد. مسجد از نوع مساجد چهار ایوانی است و ایوان‌های شمالی و جنوبی بلندتر هستند.

در سمت راست ایوان ورودی به میدان مشتاق کتیبه‌ای دیده می‌شود که بر اساس آن، روز چهارشنبه هفتم شوال سال ۷۰۵ هجری قمری به دستور «امیر مبارزالدین محمد مظفر» (سرسلسله آل مظفر) و استاد «حاج محمد یزدی» آغاز شد و در اواخر سال ۷۵۵ هجری به پایان رسیده است.

ساختمان مسجد طبق اصول قرینه‌سازی دو شبستان بزرگ تابستانی و زمستانی دارد، ایوان‌های شرقی و غربی شبستان مسجد را تشکیل می‌دهند. ورودی جنوبی با آجر و کاشی تزئین شده و در آن رنگ‌های سفید، لاجوردی، سیاه و فیروزه‌ای دیده می‌شود.

دیدنی‌ترین قسمت بنا کاشیکاری معرق محراب و سردر شرقی مسجد است. این محراب کاملا کاشیکاری شده به استثنای قسمت پایین محراب که از سنگ مرمر کتیبه‌دار تشکیل شده است.

مناره و گلدسته مسجد در زمان کریمخان زند و ‌سال ‌۱۱۷۶‌هجری‌ قمری مرمت شده است.

در گوشه و کنار این مسجد می‌توان نشانه‌ها و یادگارهای زیادی از تاریخ ایران را دید؛ برای نمونه می‌توان به سردر رو به شرق مسجد اشاره کرد که از شلیک توپ‌های آغامحمدخان قاجار صدمه دیده است، ولی بعدها مرمت شد.

کوروش تعالی