شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

نقدی بر اظهارات اخیر آقای خاتمی


نقدی بر اظهارات اخیر آقای خاتمی

صراحت با مردم و رعایت تقوای سیاسی در تبلیغات انتخاباتی حلقه مفقوده ای است که برخی جریانات سیاسی همواره از فقد آن رنج برده و نتوانسته اند تعریف دقیقی از نحوه برخورد با افکار عمومی به خصوص در هنگام انتخابات ارائه دهند

صراحت با مردم و رعایت تقوای سیاسی در تبلیغات انتخاباتی حلقه مفقوده ای است که برخی جریانات سیاسی همواره از فقد آن رنج برده و نتوانسته اند تعریف دقیقی از نحوه برخورد با افکار عمومی به خصوص در هنگام انتخابات ارائه دهند. پروژه های سیاسی فریب و دامن زدن به ابهامات فضای سیاسی کشور با آغاز زودهنگام فعالیتهای تبلیغاتی، متاسفانه یکی از ترفندهایی است که در صورت بهره برداری هوشمندانه می تواند موجبات انحراف افکار عمومی و رقم زدن معادله رای به نحو دلخواه را فراهم کند.

در این میان اما لوث شدن پروژه های سیاسی فریب، در پیوند مستقیم با مدت زمانی است که طراحان اصلی با اصرار بر آن در صدد هستند تا افکار عمومی را گمراه کنند و در قفای این تشویش سیاسی اهداف پشت پرده خود را پیش ببرند.

پروژه آمدن یا نیامدن آقای خاتمی نیز یکی از این دست پروژه هاست که ماه عسل آن تمام شده و با قطعی شدن حضور وی در انتخابات آینده، به تدریج مواضع ایجابی و سلبی در اظهارات پیاپی دوم خردادی ها پررنگ تر از گذشته به چشم می خورد. آقای خاتمی اخیرا در یکی از کمپن های انتخاباتی خود با طرح این پرسش که ایران به کجا می رود؟ گفته است:”باید تلاش برای نجات ایران در راس فعالیتها قرار گیرد.” توهم غرق شدن جامعه ایران و تز منجی گرایی آقای خاتمی آنقدر بزرگ است که نه تنها غیر قابل باور می نماید بلکه حتی نوعی خرافات است. آقای خاتمی به نحوی از وضعیت فقر، فساد و فحشاء در جامعه ابراز نگرانی می کنند که گویی در ۸ سال حضور ایشان و عقبه دوم خردادی اش در راس قدرت کارنامه درخشانی از مبارزه با این معضل مهم باقی مانده است.

هر چند جای دلگرمی دارد که در بین رقبای دوم خردادی نیز چنین دغدغه هایی وجود دارد اما مگر می توان وضعیت نابسامان سیاسی، فرهنگی و اقتصادی کشور در دوره ایشان که مملو از اهانت های صریح به مقدسات، ابتذال در نهادهای فرهنگی، آشفتگی های سیاسی به خصوص در ۱۸ تیر ۷۸ ، وضعیت نابسامان مطبوعات و... بود را با این دست اظهارات لاپوشانی کرد.

آقای خاتمی گفته اند:

ـ “رسانه های مخالف در حالی تلاش می کنند اظهارات نادرست برخی از افراد در خصوص دین و نظام را به من و به اصلاحات منتسب کنند که اینها ابتدا از من و اصلاحات عبور کردند و در مرحله بعدی از دین و قانون اساسی و نظام.” اما آقای خاتمی بهتر از هر کسی می داند که بحثهای مربوط به “عبور از خاتمی” از سال ۷۹ به بعد شروع شد زمانی که دوستان ایشان در سالهای ۷۶،۷۷ و۷۸ از دین، قانون اساسی و نظام عبور کرده بودند و تنها زمانی که با اصطکاکات ایشان مواجه شدند تز عبور از خاتمی را مطرح کردند.

امروز به یمن اقبال عمومی به اصولگرایان و رهنمودهای مقام معظم رهبری ، ایران دارای یک دولت مقتدر و مردمی است و فضای سیاسی کشور ثبات بی سابقه ای را تجربه می کند. نقد سازنده قدرت نهادینه شده و اصولگرایان با مسئله یابی دقیق در موضوعات مبتلابه کشوردر قالب گفتمان خدمت، پیشرفت و عدالت حرکتی رو به جلو را در دفتر نظام اسلامی رقم زده اند. اتفاقات اخیر در جریان اصولگرا به خصوص در قضیه استیضاح وزیر کشور یک نمونه عالی از تمرین دموکراسی، نقد درون گفتمانی و احساس مسئولیت در قبال حقوق شهروندی بود. امروز کشور در حال غرق شدن نیست بلکه همان هایی نیازمند منجی هستند که در چند انتخابات گذشته نتوانستند آرای مردم را جلب کنند و امروز به حاشیه رانده شده اند.

آقای خاتمی گفته اند: “عقلای راست اینک به فکر گزینه ای دیگر هستند و اگر این دو قطبی هم ایجاد شود با دو قطبی ۷۶ تفاوتهایی عمیق و اساسی خواهد داشت.” فضای رقابت در انتخابات ۸۸ به تعبیر ایشان تفاوتهای عمیق و اساسی با انتخابات دوم خرداد ۷۶خواهد داشت. البته دیگر دو قطبی ۷۶ تکرار نخواهد شد. در بهترین حالت برای دوم خردادی ها رقابت در یک شکل هندسی چند ضلعی قابل تصور است که آنها حداکثر یکی از اضلاع این رقابت خواهند بود. امروز آقای کروبی و یارانش در حزب اعتماد ملی که از هم سنگران سابق آقای خاتمی بودند به عنوان بزرگترین منتقد دوم خرداد وارد صحنه انتخابات شده اند.

از سویی مصوبه مهم هفته گذشته جبهه پیروان خط امام و رهبری نیز آب پاکی را بر امیدهای واهی دوم خردادی ها به شکافهای موجود در اصولگرایان ریخت. این مهم به عنوان یک اصل برای همه اصولگرایان پذیرفته شده که اساسا دوم خردادی ها خط قرمز عموم اصولگرایان هستند. کسانی که آقای خاتمی ازآنان به عنوان عقلای راست نام می برند اگر به فکر هر گزینه ای باشند قطعا آن گزینه ایشان نخواهد بود. ظرفیت اصولگرایی آنقدر بالا هست که بتواند برای شرایط متغیر، چهره های جدیدی را به صحنه بیاورد. مضاف بر اینکه امروز نیز نامزد اصلی بخش عظیمی از اصولگرایان آقای دکتر احمدی نژاد است و بدون تردید در صورت کشیده شدن انتخابات به دور دوم نیز عقلای راست در کنار احمدی نژاد خواهند ایستاد.

صالح اسکندری