پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مثل شیر
![مثل شیر](/web/imgs/16/22/l5cwd1.jpeg)
شیر غذایی مغذی و کامل است که به تنهایی میتواند بسیاری از نیازهای بدن را برطرف سازد. ترکیبات عمده شیر را آب، چربی، پروتئین، لاکتوز (قند شیر)، ویتامینها و مواد معدنی تشکیل میدهند. در طب سنتی از شیر به عنوان دارو در درمان بیماریها استفاده میکردند. باستانشناسان معتقدند از حدود ۶۰۰۰ سال قبل انسان از شیر به عنوان غذا استفاده میکرده است.
یک فنجان شیر
۱۰۰ گرم شیر گوسفند (تازه کامل) تقریبا ۹۹ کالری انرژی دارد و حاوی ۵ گرم پروتئین، ۵/۶ گرم چربی، ۱۸۵ میلیگرم کلسیم، ۱/۰ میلیگرم آهن، ۲۰۰ واحد ویتامین آ، یک میلیگرم ویتامین ث و مقادیری ویتامین د، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین ب ۶، فولاسین، ویتامین ب ۱۲، پانتوتنات، فسفاتها، منیزیم، روی و پتاسیم است.
البته این ترکیبات در شیرهای پاستوریزه متغیر است بخصوص میزان چربی آن کمتر است و گاهی اصلا بدون چربی است.
منبع کلسیم
کلسیم یکی از مهمترین ترکیبات معدنی است که نقشی اساسی در استحکام استخوانها و سلامت دندانها دارد. هر لیوان شیر (۲۵۰ میلیلیتر) حدود ۳۱۵ میلیگرم کلسیم دارد که ۳۰ درصد کلسیم روزانه مورد نیاز بدن انسان را تامین میکند. بنابراین مصرف روزانه ۳ لیوان شیر میتواند نیاز بدن به کلسیم را کاملا مرتفع سازد.
حساسیت به شیر
برخی افراد هستند که با خوردن شیر دچار دلدرد و مشکلات گوارشی میشوند علت این مشکل را باید در قند شیر جستجو کرد. قند موجود در شیر لاکتوز نام دارد. این قند در دستگاه گوارشی بر اثر فعالیت آنزیمها به قندهای سادهتری تبدیل میشود. آنزیم تجزیهکننده لاکتوز در ابتدای تولد و تا سنین کودکی در انسان وجود دارد، اما بعد از این سنین در عدهای از مردم بنا به دلیل مصرف نکردن شیر یا دلایل ناشناخته، مقدار این آنزیم کم شده یا تولید نمیشود. اگر این افراد شیر بنوشند با نفخ و اختلالات گوارشی مواجه خواهند شد. البته این مشکل به صورت بسیار شدید در افراد محدودی دیده میشود و اکثر افرادی که به این مشکل دچار هستند با درجات متفاوت این اختلال را تحمل میکنند. چون شیر ترکیبی بسیار مغذی و حیاتی است نباید این افراد از خوردن آن امتناع کنند.
شیر و سرب
آلودگیهای ناشی از سرب یکی از خطرناکترین عوارض زندگی شهری امروزی است. مصرف روزانه یک لیوان شیر میتواند تا حدود زیادی بروز عوارض مسمومیت با این ماده را کاهش دهد.
۱۰ نکته شیری
۱) برای حفظ سلامت خود روزانه حداقل یک لیوان شیر بنوشید.
۲) نوشیدن روزانه یک لیوان شیر میتواند نقش مهمی در کاهش ابتلا به سرطان روده و حملات قلبی و مغزی داشته باشد.
۳) همیشه از شیرهای پاستوریزه استفاده کنید. شیر غیرپاستوریزه میتواند بیماریهای متعددی برای انسان ایجاد کند.
۴) شیر را حتما در یخچال نگهداری کنید.
۵) شیرهای استرلیزه و مدتدار نیازی به نگهداری در یخچال ندارند، اما این شیرها را نیز پس از باز کردن باید در یخچال نگهداری کنید.
۶) شیر را به صورت سرد مصرف کنید.
۷) اگر بو، طعم، و مزه شیری تغییر کرده از مصرف آن خودداری کنید.
۸) شیر را داخل ظروف بستهبندی اصلی خود نگهداری کنید زیرا این ظروف بهتر از ظروف خانگی مصرفی شما شیر را نگهداری میکند.
۹) اگر مصرف شیر شما را ناراحت میکند شیر را به مقدار کم و به دفعات متعدد بنوشند.
۱۰) شیر را خالی میل کنید و از ترکیب آن با چای یا قهوه خودداری کنید زیرا میزان املاح آن را کاهش میدهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست