یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

زنان فوتبالیست در بازی های دوحه


زنان فوتبالیست در بازی های دوحه

در اواخر نیمه دوم سال گذشته نخستین دوره مسابقات فوتبال كشوری بانوان برگزار شد از ۲۲ تیمی كه در این بازی ها شركت داشتند ۱۲ تیم به مرحله دوم صعود كردند كه از ۱۵ اردیبهشت ماه امسال در ساری مركز مازندران رقابت می كنند

فوتبال به عنوان یكی از پرطرفدارترین رشته های ورزشی نه فقط برای مردان بلكه برای زنان نیز در سطح دنیا از جذابیت ویژه ای برخوردار است.

هم اینك در جهان كشورهایی نظیر آمریكا، كانادا، آلمان، سوئد، چین، تایوان و جمهوری چك دارای تیم ملی فوتبال بانوان برتر جهان هستند و در این خصوص می توان از خانم می یاهام- بازیكن زن آلمانی- كه ۳ سال است به عنوان برترین بازیكن زن فوتبال اروپا انتخاب می شود، یاد كرد.

برخی از مردان این رشته بر این باورند كه وی می تواند در تیم مردان به راحتی بازی خوب و قابل قبولی از خود ارائه دهد.

در منطقه آسیا نیز كشورهایی نظیر چین و تایوان دارای تیم فوتبال بانوان در سطح خیلی خوبی هستند.در كشور ما، حدود ۵ سالی است كه بانوان در زمینه فوتسال كارهای كمی و كیفی موفقیت آمیزی از خود نشان داده اند. به طوری كه نتیجه آن برگزاری مسابقات مختلف داخلی به شكل منظم و براساس یك تقویم كاری سالانه همواره مورد پیگیری و اجرا قرارگرفته است. این برنامه ها و مسابقات با وجود گذشت زمان كوتاهی از عمر خود، در ایران نه فقط در حد برگزاری مسابقات داخلی جا افتاده است بلكه چندی است با تعریف لیگ قهرمانی- برای نخستین بار در سال گذشته- برای كسب مقام قهرمانی صورت جدی تری به خود گرفته است.

شاید برگزاری مسابقات فوتبال بانوان ایران با كشورهای اسلامی در دوره های سوم و چهارم آن در بخش بازی های خارجی و نخستین حضور بین المللی بانوان در مسابقات غرب آسیا، بتواند یكی از تجربه های خارجی آنان محسوب شود كه در نوع خود قابل توجه باشد.

چندی پیش ناصر نوآموز- نایب رئیس فدراسیون فوتبال - در دیداری با اعضای تیم ملی فوتسال بانوان ایران در این خصوص خواستار فعالیت بیشتر این تیم در عرصه های داخلی و بین المللی شد.اما واقعیت این است كه برای دستیابی به این خواسته، عوامل بسیاری باید دست به دست هم دهند تا تلاش های بانوان فوتبالیست ایران در نوع خود بتواند ظرفیت كاری خوبی را از خود ارائه دهد.

●بانوان صاحب لیگ فوتبال شدند

سال گذشته سرانجام، با پیگیری منظم مسابقات فوتسال داخلی بانوان ایران، هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال، موافقت كرد كه لیگ فوتبال باشگاه های بانوان در سه رده سنی بزرگسالان، جوانان و نوجوانان در فصل فوتبال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ تشكیل و برگزار شود.

كارشناسان فوتبال در این خصوص گفته اند كه تصویب این مصوبه، به جز تلاش بانوان فوتبالیست، در نتیجه نفوذ برخی چهره های بانفوذ سیاسی مانند آصفی- سخنگوی وزارت امور خارجه - و برخی از نمایندگان مجلس ششم بوده است.

موضوع هر چه كه باشد مهم این بود كه بانوان ایرانی سرانجام پس از بیش از ۵ سال تلاش و با وجود مشكلات و كمبودهای بسیار، از تلاش خسته نشدند و نتیجه آن برگزاری مسابقات بین باشگاهی شد.

●نخستین دوره مسابقات باشگاهی فوتبال بانوان ایران

در اواخر نیمه دوم سال گذشته نخستین دوره مسابقات فوتبال كشوری بانوان برگزار شد: از ۲۲ تیمی كه در این بازی ها شركت داشتند ۱۲ تیم به مرحله دوم صعود كردند كه از ۱۵ اردیبهشت ماه امسال در ساری مركز مازندران رقابت می كنند.

این تیم ها شامل گروه های پیكان- كرمانشاه، دانشگاه آزاد- اصفهان، ملوان انزلی- آراز ارومیه، وال گستر مازندران- خوزستان، چی توز خراسان- بوشهر و فارس- سقز سازی كردستان هستند كه از میان این شش تیم، تیم های اول تا سوم مشخص خواهد شد.

این گروه ها یك هفته اول اردیبهشت ماه را در اردو خواهند بود و سپس به رقابت خواهند پرداخت.

خدیجه سپنجی- نایب رئیس فوتبال امور بانوان- در این باره می گوید: این دوره از رقابت ها با استقبال خوبی از سوی تیم های نوپای استان های سراسر كشور مواجه شد و ۲۵ تیم برای شركت در این نوع مسابقات اعلام آمادگی كردند.

پس از این بازی ها، شش تیم اول به عنوان تیم های دسته اول صعود كردند و ۶ تیم دوم نیز به عنوان تیم های دسته دوم بازی خواهند كرد و تیم های باقی مانده به عنوان تیم های دسته سوم در لیگ های آینده شركت داده خواهند شد.

●دو بازی با تیم آلمان

قرار است به درخواست تیم فوتبال بانوان ایران، در روزهای ۶ تا ۸ اردیبهشت ماه جاری پس از ۳-۲ ماه بحث و نظر، سرانجام زنان فوتبالیست ایران با تیم آ.ال. در زیمپور آلمان دو بازی دوستانه- تداركاتی در رده سنی بزرگسالان و جوانان برگزار كنند.در برگزاری این بازی ها كه به درخواست تیم فوتبال بانوان كشورمان بود، قرار است تمام عملیات این بازی ها توسط بانوان به اجرا درآید. یعنی برگزار كنندگان، داوران، تماشاگران و بازیكنان آن همگی خانم خواهند بود.سپنجی در این باره می گوید: حضور تماشاگران در این دو بازی به تعداد محدودی خواهد بود، زیرا این تجربه اولین ماست و می خواهیم دقیق عمل كنیم. البته هنوز مكان قطعی آن، در حال شور و بررسی است و به زودی اعلام خواهد شد.

●نفرات تیم ملی فوتبال بانوان

به گفته نایب رئیس فدراسیون فوتبال در امور بانوان، تركیب نفرات تیم ملی فوتبال بانوان ایران همان نفرات قبلی است. اما قرار است فرصتی به نفرات برتر تیم های برتر لیگ فوتبال هم داده شود و كمیته فنی در این خصوص نظر خواهد داد.البته به دلیل محدودیت زمان، تعداد محدودی از برترین های نفرات باشگاه های فوتبال بانوان انتخاب خواهد شد.

●مربی برزیلی نشد اما مربی چینی می آید

با وجود تلاش های بسیار فدراسیون فوتبال، نایب رئیس فدراسیون فوتبال در امور زنان آمدن یك مربی خارجی برزیلی خانم برای تیم ملی فوتبال ایران را منتفی اعلام كرد و قرار است یك مربی چینی خانم به ایران بیاید.

سپنجی در این مورد گفت كه چین یكی از برترین های فوتبال بانوان منطقه آسیاست و آوردن یك مربی چینی می تواند برای ارتقای سطح بازی بانوان فوتبال ایران بسیار مؤثر باشد. تلاش دكتر دادكان- رئیس فدراسیون فوتبال- برای این منظور قابل قدردانی است و امیدواریم هر چه زودتر مذاكرات ما برای آمدن این مربی چینی نهایی شود.

وی در ادامه گفت: همچنین با كنفدراسیون فوتبال آسیا در مكاتبه هستیم تا در شهریورماه امسال یك دوره مربیگری در كلاس «سی» آسیا در سطح بین الملل برگزار كنیم. این دوره در نوع خود نخستین حركت در این جهت است. در بخش تئوری بهره مندی از مربی های مرد یا زن تفاوتی نمی كند، اما در بخش عملی فقط از مربی زن استفاده خواهد شد. البته استفاده از مشاورین مرد محدودیتی ندارد.

گفتنی است كه چندی پیش نماینده فیفا به منظور تهیه گزارش از فعالیت بانوان فوتبال و فوتسال زنان ایران برای همكاری و رفع مشكلات به تهران آمده بود. در این دیدار سپنجی گفته بود كه فوتبال زنان ایران كار خود را تازه آغاز كرده است و برای تربیت نیروی انسانی در امور آموزش پایه، نیاز به همكاری فیفا دارد و فیفا می تواند با اعزام مدرس كمك كند تا پایه فوتبال بانوان ایران بر پایه های كاملاً علمی و مطابق استانداردهای روز جهان پی ریزی شود. نماینده فیفا نیز گفته بود كه باعث خرسندی است كه فعالیت زنان ایران در فوتبال روبه رشد است و امید است كه در آینده نزدیك در دنیا به خوبی مطرح شوند.

●پانزدهمین دوره بازی های آسیایی ۲۰۰۶ دوحه

ظاهراً قرار است درباره حضور تیم ملی فوتبال بانوان ایران، كمیته المپیك ایران تصمیم نهایی را بگیرد. به گفته سپنجی مشكلی برای حضور بانوان فوتبالیست ایران در بازی های دوحه وجود ندارد، اما تصمیم گیری آن با كمیته المپیك است. وی درباره شاخص های تصمیم گیری این كمیته برای حضور بانوان فوتبال ایران به نكته ای اشاره نكرد اما گفت در این شاخص به طور قطع موضوع سیاسی و یا جهت گیری سیاسی مطرح نیست.

●كمبود امكانات و زمین تمرین پاشنه آشیل فوتبال بانوان

سرمربی تیم فوتبال باشگاه ملوان نیروی دریایی انزلی می گوید كه تیم فوتبال بانوان ملوان كه به تازگی تشكیل شده است با كمبود امكانات برای تمرین مواجه است. تیم بزرگسال بانوان فوتبال باشگاه ملوان كه از اواخر سال ۸۴ تشكیل شده است فاقد زمین تمرین و دیگر امكانات مورد نیاز است.

با همكاری تربیت بدنی رضوانشهر زمینی در ورزشگاه این شهرستان در اختیار تیم فوتبال بانوان این باشگاه قرار گرفته و در هفته دو روز می توانند در آن تمرین كنند. تیم فوتبال بانوان باشگاه ملوان نیروی دریایی انزلی در استان گیلان اولین تیم فوتبال بانوان است و قرار است تیم فوتبال در رده نوجوانان و جوانان نیز در سال جاری تشكیل شود.

ناهید لوینی ،یك ملی پوش همدانی از تیم فوتبال بانوان زیر ۱۹ سال نیز درباره نبود زمین چمن چنین می گوید: به دلیل نبود زمین چمن برای بانوان در همدان، فقط می توانم در اردوهای آمادگی تیم ملی در تهران فوتبال بازی كنم.

با وجود این مشكل به هر حال مجبورم به همراه دیگر بازیكنان فوتبال بانوان همدان در سالن سرپوشیده تمرین كنم و این موضوع بر كیفیت بازی روی زمین چمن بسیار اثر نامطلوب می گذارد.

اما وی اردوهای آمادگی تیم ملی فوتبال بانوان را مطلوب ارزیابی می كند و می گوید: در این اردوهای تمرینی، تیم ملی با تكنیك و سیستم های تركیبی جدیدی آشنا می شود.فروزان سلیمانی- نایب رئیس بانوان هیأت فوتبال خوزستان- نیز دراین باره می گوید: علاوه بر مشكلات مالی، نبود زمین چمن برای مسابقات و تمرینات بانوان مسأله ساز است.

وی می گوید: خوزستان از نظر نیروی انسانی برای فوتبال هیچ مشكلی ندارد و در سطح كشور حرف زیادی برای گفتن دارد.

گفتنی است،مهندس هادیانی - مدیرعامل شركت توسعه و نگهداری اماكن ورزشی - در اواخر سال ۸۴ در این باره گفته بود كه كمبود سرانه ورزشی در كشور چشمگیر است به طوری كه در برخی استانها برای هر فرد هفده تومان و در برخی دیگر هفت تومان است! در حالی كه باید این اعتبار به ۲ هزار تومان برای هر فرد برسد.

وی همچنین گفته است كه استادیوم مختص زنان در مجموعه ورزشی آزادی تأسیس می شود. در نظر است كه زمینی به مساحت ۴۰ هكتار در درون مجموعه ورزشی آزادی استادیوم خاص بانوان تأسیس شود تا آنها بتوانند مسابقات بین المللی خود را در آنجا برگزار كنند.

وی خاطرنشان كرد، در شهرستانها نیز تأكید داریم كه اگر بانوان به غیر از سالن های ورزشی عمومی به اماكن ورزشی خاص احتیاج دارند، فدراسیون های ورزشی نیازهای آنها را برطرف كنند. وی تأكید كرد كه مهندس علی آبادی به صورت شفاهی به من اعلام كرد كه باید طرحی ویژه برای سالن های بانوان ارائه شود.

از سوی دیگر، سپنجی -نایب رئیس فدراسیون فوتبال بانوان -می گوید: در مجموع براساس مصوبات، ۳۰ درصد بودجه فدراسیون مختص ورزش بانوان است. اما ضروری است كه با توجه به كمبودهای موجود به این بخش از بدنه ورزش بیش از پیش توجه شود.

●اولین مدرسه فوتبال بانوان كشور در رشت

در اخبار آمده بود كه در صورت اخذ مجوز برای مدرسه فوتبال بانوان ایران در رشت، این مدرسه امسال افتتاح خواهد شد. این كار توسط یكی از باشگاه های فرهنگی ورزشی رشت به اجرا درآمده و قرار است در جهت ارتقای این رشته ورزشی این مدرسه تأسیس شود.استعدادیابی در رشته فوتبال بانوان از طریق تأسیس مدارس فوتبال می تواند در جهت ارتقای فوتبال بانوان كشور بیش از پیش مؤثر واقع شود.

مریم رضایی



همچنین مشاهده کنید