چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

امان از بوی بد عرق


امان از بوی بد عرق

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در آسانسور، اتوبوس و خیلی از جاهای مسقف، فردی در کنارتان قرار گرفته باشد که بوی بد بدنش آزارتان داده باشد. این دسته افراد هر چقدر هم از خوشبوکننده …

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در آسانسور، اتوبوس و خیلی از جاهای مسقف، فردی در کنارتان قرار گرفته باشد که بوی بد بدنش آزارتان داده باشد. این دسته افراد هر چقدر هم از خوشبوکننده استفاده کنند یا هر روز هم دوش بگیرند، باز هم بوی بدن آزاردهنده‌ای دارند.

دکتر مریم غیاثی، متخصص پوست و مو در این باره می‌گوید: بوی بد بدن مشکل نسبتا شایعی در افراد است که در برخی به شکل معضلی جدی درآمده است و همان‌طور که اکثر افراد می‌دانند بوی بد بدن در اغلب مواقع ناشی از عرق است ولی برخلاف تصور عامه، عرق بدن به خودی خود بویی ندارد، بلکه بوی بد ناشی از عرق، به علت اثر باکتری‌های ساکن در پوست است که عرق را تجزیه و تولید بوی بد می‌کنند.

دکتر غیاثی با اشاره به این که این مشکل در آقایان بیشتر شایع است، یادآور می‌شود: باکتری‌هایی که عرق را تجزیه می‌کنند به طور عمده در پوست ناحیه زیر بغل وجود دارند و بوی بد بدن، عمدتا از تجزیه عرق زیر بغل ناشی می‌شود که بهترین و ساده‌ترین راه‌حل برای از بین بردن این بو، استحمام مکرر و شستشوی پوست زیر بغل است که به این وسیله عرق سطح پوست، که ماده اولیه برای تاثیر باکتری‌ها و تولید مواد بد بوست از سطح پوست پاک می‌شوند.

یک راه‌حل

استفاده مکرر از دئودورانت‌ها در طول روز می‌تواند در کاهش بوی بد عرق نقش موثری داشته باشد. این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان این مطلب اظهار می‌کند: با توجه به ترکیبات آنتی‌باکتریال در دئودورانت‌ها، باکتری‌های ساکن در پوست زیر بغل تجزیه شده و از ایجاد بوی بد جلوگیری به عمل می‌آید.

گفتنی است دئودورانت‌ها اغلب باعث کاهش میزان تعریق در بدن می‌شوند که مناسب‌ترین راه‌حل برای این مشکل، به‌کارگیری همزمان استحمام است.

این پزشک متخصص، مصرف برخی از خوراکی‌ها و داروهای خاص (ضد قارچی)‌ را که از طریق ترشح غدد عرق یا چربی پوست ایجاد می‌شوند را یکی دیگر از علل بوی بد بدن ذکر کرده و می‌افزاید:‌ بهتر است افرادی که با استحمام و استفاده منظم از دئودورانت، همچنان با مشکل بوی بد بدن مواجه‌‌‌اند به متخصص پوست مراجعه کنند.

دخالت ارث در میزان تعریق

گفته می‌شود تعداد باکتری‌های بدن و میزان عرق هر فرد تحت تاثیر مسائل ژنتیکی قرار دارد و افرادی که عرق بدنشان از طریق ژنتیک بیشتر از سایرین است، در صورت عدم رعایت بهداشت، بیشتر دچار بوی بد بدن می‌شوند. دکتر غیاثی ضمن اشاره به این مطلب می‌گوید: گاهی شاهد تعریق افراد در فصول سرد سال نیز هستیم که با توجه به این که معمولا غدد عرق تحت تاثیر گرما فعالیت می‌کنند، ولی افرادی که غددشان بیش از سایرین فعال است، در فصل زمستان نیز تعریق دارند.

وی همچنین سن بروز تعریق را پس از رسیدن به‌سن بلوغ ذکر کرده و یادآور می‌شود؛ قبل از رسیدن به این سن، زیر بغل تعریقی ندارد.

عرق‌سوز

در این حالت نواحی خاصی از بدن دچار خارش و سوزش شدید می‌شود که بیشتر در خردسالان، افرادی که دارای فعالیت‌های شدید هستند و بیماران بستری و تب‌دار مشهود است که طی آن عرق به‌سلول‌های سطح پوست آسیب وارد ساخته و سدی در مقابل خروج عرق ایجاد می‌کند و بنابراین عرق در زیر پوست به دام افتاده و تجمع می‌یابد که در این حالت برآمدگی های ریزی (جوش‌مانند)‌ روی پوست ایجاد می‌شود که به هنگام ترکیدن و خروج محتویات عرق، فرد دچار سوزش می‌شود.

به گفته این متخصص پوست و مو، می‌توان با شستشوی مکرر و قرار گرفتن در معرض هوای خنک و کمپرس آب سرد، مشکل را التیام بخشید.

گاهی مصرف بی‌رویه در برخی از مواد غذایی همچون پیاز و سیر، می‌تواند در ترشح و بوی بد بدن تاثیرگذار باشد، دکتر غیاثی با بیان این موضوع متذکر می‌شود: میزان حداکثر عرق در تحریک شده‌ترین حالت، ۱۲ لیتر در روز است که این رقم در حالت معمولی و نرمال به ۱۰۰ الی ۲۰۰ سی‌سی در روز می‌رسد.

وی داروی ترکیبی (آلومینیوم کلراید ۲۰ درصد)‌ را باعث کاهش ترشح و فعالیت غدد عرق ذکر کرده و در پایان خاطرنشان می‌کند: بهترین راه‌حل برای مشکل شایع بوی بد بدن، رعایت اصول بهداشتی است که استحمام مکرر، شستشو و تعریق لباس‌ها و استفاده از دئودورانت‌ها در این امر بسیار موثرند.