یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

چگونگی تاثیر رنگدانه فلفل قرمز بر روی رنگ زرده و میزان تولید تخم مرغ


چگونگی تاثیر رنگدانه فلفل قرمز بر روی رنگ زرده و میزان تولید تخم مرغ

در چند دهه اخیر, استفاده از رنگدانه ها در صنایع غذایی کاربرد زیادی پیدا کرده است چنانچه مواد غذایی که در تغذیه انسان مورد استفاده قرار می گیرند, حاوی ترکیباتی با منشاء مصنوعی سنتتیک نباشند, از بازار پسندی مطلوب تری برخوردار خواهند بود در همین راستا, لازم به ذکر است که اخیراٌ مصرف تعدادی از رنگدانه های سنتتیک که در صنایع غذایی انسانی به کار می روند, از طرف اتحادیه اروپا و آمریکا ممنوع اعلام شده است

در چند دهه اخیر، استفاده از رنگدانه ها در صنایع غذایی کاربرد زیادی پیدا کرده است. چنانچه مواد غذایی که در تغذیه انسان مورد استفاده قرار می گیرند، حاوی ترکیباتی با منشاء مصنوعی (سنتتیک) نباشند، از بازار پسندی مطلوب تری برخوردار خواهند بود. در همین راستا، لازم به ذکر است که اخیراٌ مصرف تعدادی از رنگدانه های سنتتیک که در صنایع غذایی انسانی به کار می روند، از طرف اتحادیه اروپا و آمریکا ممنوع اعلام شده است.رنگدانه ها به شکل طبیعی و مصنوعی، به عنوان یک افزودنی در جیره غذایی مرغان تخمگذار مورد استفاده قرار می گیرند تا موجب بهبود رنگ زرده تخم مرغ شوند. برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان تخم مرغ، صفاتی از قبیل اندازه تخم مرغ، رنگ پوسته و رنگ زرده تخم مرغ حائز اهمیت می باشد، ولی شدت رنگ زرده تخم مرغ در فرهنگ های مختلف، متفاوت می باشد.مرغان تخمگذار قادر به ساخت رنگدانه ها در بدن خود نیستند ولی قادرند ۲۰ الی ۶۰ درصد از مواد رنگی موجود در مواد خوراکی را به درون زرده تخم مرغ انتقال دهند. انواع افزودنی های رنگی که به جیره غذایی مرغان تخمگذار اضافه می شوند متفاوتند. انتخاب این مواد به عوامل مختلفی وابسته می باشد. تعدادی از این فاکتورها عبارتند از نوع مواد اولیه موجود در جیره، نژاد مرغ، سن مرغ، سلامت گله و شرایط محیطی، که این عوامل می توانند بر روی رنگ زرده تخم مرغ تاثیر بگذارد.گیاهانی که حاوی مواد رنگی هستند، متنوعند. به عنوان مثال ذرت، یکی از مواد اصلی موجود در جیره غذایی مرغان تخمگذار است که شامل رنگدانه زرد لوتئین است و بر روی رنگ زرده تخم مرغ تاثیرمثبت می گذارد. هنگامی که ذرت در بازار موجود نباشد، گندم به عنوان منبع انرژی جایگزین ذرت می شود. این در حالی است که در گندم مقادیر ناچیزی رنگدانه وجود دارد. به همین دلیل هنگامی که گندم به عنوان منبع انرژی جایگزین ذرت می شود، رنگدانه های طبیعی یا مصنوعی باید به جیره اضافه شوند.لازم به ذکر است که در شرایطی که ذرت موجود در جیره حتی به سطح ۴۰% می رسد، نمی تواند رنگ مطلوبی را در زرده تخم مرغ ایجاد نماید. به همین دلیل در این شرایط هم افزودن رنگدانه های طبیعی و یا سنتتیک به جیره های غذایی توصیه می شود. منابع رنگدانه های طبیعی اعم از شبدر، گل همیشه بهار و فلفل قرمز در تغذیه طیور به مقدار زیاد یافت می شوند. افزودنی های رنگی که منشاء رنگدانه قرمز هستند شامل کپزروبین و کپزانتین هستند که این دو ترکیب در فلفل قرمز یافت می شود.

در کنار این منابع، مواد خوراکی از قبیل ذرت، گل همیشه بهار و شبدر، منابع غنی رنگدانه زرد لوتئین هستند که به عنوان منشاء طبیعی رنگدانه زرد به کار می روند.هر یک از این مواد اولیه حاوی ترکیبات رنگی، اثرات متفاوتی را بر روی رنگ زرده تخم مرغ می گذارند، به طوری که بر اساس گزارشات علمی، مرغان تخمگذار فقط قادر به انتقال ۹/۲۵ الی ۱/۳۱ درصد از گزانتوفیل ذرت به درون تخم مرغ هستند.در این مقاله سعی شده است تا چگونگی تاثیر چهارمین برداشت فلفل قرمز( فلفل قرمز در برداشت چهارم، مورد استفاده انسان قرار نمی گیرد) بر روی درجه رنگ زرده تخم مرغ در مقایسه با یک نوع رنگدانه مصنوعی مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد.در یک آزمایش که بر روی مرغان تخمگذار نژاد های لاین ۲۲ هفته انجام گرفت، از جیره های غذایی استفاده شد که حاوی ۱۷% پروتئین خام و ۲۷۵۰ کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم بودند. اجزاء این جیره ها عبارت بودند از ذرت سفید، ذرت زرد، کنجاله سویا، کنجاله آفتابگردان، روغن گیاهی، نمک، کربنات کلسیم، پرمیکس ویتامینه و معدنی، دی کلسیم فسفات، متیونین و لیزین.این جیره ها بر اساس ذرت سفید و گندم تهیه شدند و در آن ها از سطوح مختلف فلفل قرمز و یک نوع رنگدانه مصنوعی استفاده شد. این آزمایش در مدت ۱۳ هفته انجام شد. جیره های غذایی که در این آزمایش استفاده گردید در جدول ۱ آورده شده است.


چگونگی تاثیر رنگدانه فلفل قرمز بر روی رنگ زرده و میزان تولید تخم مرغ
جدول ۱ – جیره های غذایی

منبع/نویسنده: مهندس سودابه پرهیزکار عضو گروه علمی و تحقیقی شرکت بیوشم