یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

چه چیزی باعث برد یا باخت می شود


چه چیزی باعث برد یا باخت می شود

تا به حال چند بار این عبارت را شنیده اید تیم X بازی را شانسی برد و بازیكن Y شانسی گل زد آیا به راستی شانس در فوتبال جایگاهی دارد

تا به حال چند بار این عبارت را شنیده اید: تیم X بازی را شانسی برد و بازیكن Y شانسی گل زد. آیا به راستی شانس در فوتبال جایگاهی دارد؟

این موضوعی است كه مدت های مدیدی فكر مرا به خود مشغول داشته است.همیشه با خود فكر می كنم شانس چه جایگاهی در فوتبال دارد و به عبارتی بهتر احتمالات، حرف اول را در فوتبال می زند یا موارد دیگری نظیر تقدیر تعیین كننده است.این بار تصمیم گرفته ام به عنوان كسی كه سال ها فوتبال را دنبال می كند، نظر واقعی و نظری كه فكر می كنم كارشناسانه است - دست كم خودم اینطوری فكر می كنم- را بیان كنم.

در فوتبال چیزی به اسم احتمالات وجود دارد اما این موضوع هر جایی صدق نمی كند مثلاً شانس و احتمال در قرعه كشی خیلی تعیین كننده است.همین رقابت های لیگ قهرمانان را مثال می زنم. لیورپول در خصوص اینكه باید با آیندهوون بازی كند، خودش تعیین كننده نبوده و نیز چلسی كه باید به مصاف والنسیا برود. البته دلیلی وجود ندارد كه فكر كنیم لیورپول كار ساده تری نسبت به چلسی دارد اما روی ورق كه چنین است.اكنون می توان همین مثال، منتهی از نوع برعكس آن را در مورد تیم منچستریونایتد به كار برد.

این روزها همه می گویند منچستریونایتد بازی های خود را با شانس می برد اما كمتر كسی است كه به روح پیروز و برنده سرآلكس فرگوسن توجه كند. قصد ندارم وارد بحث های پیچیده ماورایی و متافیزیكی شوم اما كسی كه اراده قوی و مستحكمی دارد می تواند كائنات را هم به اطاعت خودش درآورد.

فوتبال دنیا با مربیانی طعم موفقیت را چشیده كه اعتماد به نفس قوی داشته اند. به این اسامی توجه كنید: فرگوسن، مورینیو، ونگر، اسكولاری، بكن باوئر و هیدینك. اكنون به این اسامی توجه كنید: هولیه، رانیه ری، مك كلارن، مانچینی، اوگن تالر و كا ماچو.

آن مربیان، همواره با روحیه برتری طلبی خود، قهرمانی و موفقیت را به اردوی تیم هایشان آورده اند اما این مربیان، از آنجا كه خودشان روحیه پیروزی ندارند، تیم های موفقی هم ندارند. بنابراین می توان بخش اعظمی از موفقیت تیم ها را به خواست و اراده مربی و بازیكنان آنها نسبت داد.البته تقدیر را نمی توان در فوتبال نادیده گرفت.

به عنوان مثال تیم ملی ایران در سال ۱۹۹۸ با توسل به تقدیر راهی فرانسه شد اگر آن مرد شرور در اواسط بازی به میانه زمین نمی دوید و تور دروازه ایران را پاره نمی كرد، بازیكنان تیم میهمان از زیر فشار طاقت فرسای استرالیایی ها رهایی نمی یافتند و بازی ۲ برصفر باخته را با تساوی عوض نمی كردند. بله؛ تقدیر هم در فوتبال وجود دارد اما باید بدانیم چه موقع آن را به درستی از شانس و احتمال تمیز دهیم.در مجموع باید گفت اكثر مردم تعریف درستی از شانس ندارند.

وقتی یك مربی به بازیكن خود می سپارد كه پشت هجده قدم به سوی دروازه حریف شوت كند، این احتمال وجود دارد كه توپ پس از برخورد با خط دفاعی حریف راهی دروازه شود. آیا این تیم فرقی ندارد با تیمی كه هیچ ضربه ای به سوی دروازه شلیك نمی كند؟ آیا باید گفت گلی كه آن تیم زده شانسی است؟ نه؛ آن گل حاصل یك تفكر تاكتیكی است. درخصوص شانس در فوتبال می توان ساعت ها حرف زد و سطرها مطلب نوشت اما به همین چند سطر بسنده می كنم.



همچنین مشاهده کنید