شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
رابطه ٔ بین موسیقی و افسردگی افراد
![رابطه ٔ بین موسیقی و افسردگی افراد](/web/imgs/16/159/li1vu1.jpeg)
دگرگونیهای خلقی نشانه و مشخصه تجربهٔ انسان استو حالتهای خلقی در تکامل بشری، تاثیر عمدهای دارندخلق انسان حالتهای او را در برابر عمل و رفتارش تنظیم میکند و انسان را به صورتی ایمن، درجریان زندگی قرارمیدهد؛ اما کسی که گرفتار افسردگی است در فعالیتهایزندگی شرکت نمیکند و از آن دوری جوید وجود یکخلق و خوی غیر معقول زندگی را دچار از همپاشیدگی وبینظمی مستعد خطر میکند.
افسردگی، یک اختلاف روانی است که بر فکر، احساس،رفتار و عملکرد جسمانی فرد تاثیر میگذارد. افسردگی، مسئلهٔ شمارهٔ یک سلامتی در دنیاست و به قدریتوسعه پیدا کرده که آن را سرماخوردگی اختلالهایدماغی نامیدهاند. با این حال تفاوت ظریفی میانافسردگی و سرماخوردگی وجود دارد و آن، این کهافسردگی میتواند کشنده باشد اگر چه افسردگی از دیربازبه عنوان یکی از نابهسامانیهای عمدهٔ روانی شناختهشده اما در دو دههٔ اخیر اهمیت این بیماری، هم از نظررنج و آزاری که مبتلایان به آن تحمل میکنند و هم ازلحاظ بار سنگینی که این ناراحتی بر منابع درمانی ملتهاتحمیل میکند بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
درصد زیادی از افراد هر جامعه در شرایط زمانی خاص، به علت انواع استرسها، رابطههای میان فردی ناسلام وآسیبپذیر، انواع فقدانها، مشکلها و درگیریهایخانوادگی یا زناشوئی، تنهائی، درگیری اجتماعی، رشدناسالم دوران کودکی، بهداشت روانی در جامعه بغرنجیشرایط زندگی صنعتی شدن و... ممکن است دچارافسردگی شوند افسردگی، سبب کاهش کارائی تحصیلی،بیاشتهائی عصبی و اعتیاد در نوجوانان میشود. افرادافسرده اعتماد به نفس اندکی دارند و به منفعل بودنگرایش بیشتری نشان میدهند و به طور مکرر به فکر مرگو خودکشی میافتند.
افسردگی در حقیقت یک سندرم است. سندرمی که نه فقط با اختلاف خلق بلکه با نشانههای مانند خستگی فقدانانرژی اختلال خواب، احساس بیارزشی یا گناه بیجا،بیاشتهائی یا پراشتهائی، کاهش میل جنسی، فکرهایمرگ و خودکشی همراه است.
درمان افسردگی شامل دارودرمانی، شوک درمانی، رواندرمانی، هورموندرمانی، نوردرمانی، درمانهای حمایتیو روانشناختی میباشد. در بررسیهای انجام شده ۳۰ تا۳۵ درصد افرادی که از داروهای ضدافسردگی استفادهمیکنند به درمان پاسخ نمیدهند و بسیاری از بیماران بهصورت ناقص درمان میشوند؛ زیرا به طور معمول درهنگام مصرف با عوارض جانبی یا عدم تحمل داور روبرو میشوند.
برای تعدادی از مبتلایان به افسردگی درمانها غیرقابلدسترس بوده و یا از توان اقتصادی آنان خارج میباشد. بههمین دلیل بسیاری از افراد به درمانهای حمایتی رویمیآورند درمانهای حمایتی مرسوم شامل مدیتیشن،آزادسازی و آرامبخشی، ورزش، طب سوزنی و داروهایگیاهی میباشد امروزه از موسیقیدرمانی نیز برایدرمان افسردگی استفاده میشود.
موسیقی درمانی، به کارگیری موسیقی و فعالیتهایموسیقیائی برای بهبود، پیشرفت وارتقای عملکرد روانیو بهزیستی عموم مردم است؛ به خصوص کسانی کهناراحتی و بیماری خاصی در زمینههای پزشکی وروانپزشکی دارند. موسیقیدرمانی را میتوان یکی ازروشهای خلاق هنردرمانی به حساب آورد که به تنهائی یادر ارتباط با دیگر روشهای درمانی به کار میرود.
موسیقیدرمانی شامل استفادهٔ فعالانه یا غیر فعالانه ازموسیقی برای پیشرفت بهبودی و افزایش کیفیت زندگیمیباشد.
انسان برای بیان فکر و احساسهای خود از ابزار گوناگوناستفاده کرده است که یکی از آنها موسیقی است.
نخستین ریتم موسیقی، قبل از تکلم، وسیله آرامش ونیایش آدمیان بوده است. انسان اولیه، از طریق آواها،حرکتهای موزون و مراسم پایکوبی، به ترسها، غمها وشادیهای خویش آرامش میبخشید و احساسهای خودرا جاری میساخت.
موسیقی در فرهنگ فارسی ما، با معناهائی چون دلنشین،جانبخش، دلکش، روحنواز، روحبخش، روحپرور،آسمانی، بهشتی و ملکوتی ترین است بنابراین موسیقی برقلب و روان انسان تاثیر زیادی دارد.
از دیرگاه، تاثیر موسیقی در روان انسان و اثرهایثمربخش آن در سلسلهٔ اعصاب و ایجاد طراوت وشادابی در روحیهٔ بشر، در کل جهان، حتی در قومهایابتدائی مورد بررسی قرار گرفته است از هزاران سال پیشبرای شفا دادن بیماران از موسیقی استفاده میشد؛ بهطوری که فیلسوفهای یونان باستان عقیده داشتند کهموسیقی میتواند در روح و جسم انسان رسوخ کندمطالعههای تاریخی نشان میدهد که استفاده از موسیقیدر فعالیتهای توانبخشی قدمتی ۳۵۰۰ ساله دارد.
امروزه از موسیقی درمانی به منظور بهبود و اصلاحمشکلهای جسمی، روانی و ذهنی بیماران استفادهمیشود به سادگی میتوان گفت: موسیقی، مردم را شفا میدهد و به همهٔ افراد جامعه کمک میکند تا جوانبمانند.
از آنجا که موسیقی، بخش جدائیناپذیر زندگی نوجوانانرا تشکیل میدهد و نوجوانان بیشتر از قشرهای دیگر بهموسیقی گوش میدهند، موسیقی میتواند به عنوان منبعمهم تخفیف افسردگی در نوجوانان باشد. پژوهشها نشانمیدهند موسیقی باعث بهبود اشتها میشود و روی میزاننبض، تنفس، فشارخون، بدخوابی، افسردگی و اضطراب،اثر درمانی دارد.
موسیقی درمانی به افرادی که مشکلهای عاطفی دارنداجازه میدهد که خلق خود را تغییر دهند و مشکلهایخود را حل کنند همچنین موسیقی میتواند بیمار را ازفکرهای منفی باز دارد برای نمونه موسیقی میتواند فکربیماری را که در حال درد کشیدن است منحرف کند.
آواز خواندن ،نواختن ساز و دیدن برنامههای موسیقیزنده، میتواند کمک کند تا فکر انسان از درد و بیماریمنحرف شود امروزه برای درمان بیشتر بیماریها،روشهای داروئی و غیرداروئی وجود دارد. پزشکان سعیدارند تا حد امکان میزان داروها و مواد شیمیائی را کمتر وبه جای آن، روشهای غیرداروئی مانند هنر، ورزش ورژیم را به کار برند. امروزه از موسیقی درمانی دربیماریهای روانی، مرکزهای ترک اعتیاد، خانههایسالمندان، آسایشگاهها، مدرسهها و منزلهای شخصیاستفاده میشود.
دکتر حسن شهرکیپور
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست