دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
بررسی تأثیرات بانکداری الکترونیک بر توسعه نظام بانکی
ارائه خدمات مختلف در بازار الکترونیکی و سهولت دستیابی به اطلاعات موردنیاز، زمینهساز اصلی بانکداری الکترونیک بوده است. در ضمن بررسی بانکداری الکترونیک و شناخت تأثیرات آن، به چالشهائی که بانکها در هنگام پیادهسازی بانکداری الکترونیک با آن مواجه میشود و نیز در پذیرش بانکداری الکترونیک، پرداخته شده است.نوآوریهای تکنولوژیکی، مهمترین منبع برای رشد اقتصادی میباشند. توسعه سریع در تکنولوژی، اگر بهطور مناسب و به موقع باشد، به توسعه اقتصاد یک کشور کمک میکند. کشوری که در استفاده از تکنولوژیهای جدید، شکست میخورد و یا حتی در پیادهسازی آنها تأخیر میکند، در پشت سر دیگران قرار میگیرد.اقتصاد جدید تحتتأثیر انقلاب الکترونیکی، کامپیوترها، شبکههای کامپیوتری و توسعه اینترنت قرار گرفته است. تغییرات تکنولوژیکی، نه تنها بر روی تولید و تجارب تأثیر میگذارد که بر روی واسطههای مالی و بانکها نیز تأثیر گذارند.
بانکها بهعنوان مؤسسات مالی، بهطور طبیعی به هر تغییری در اقتصاد و محیط تکنولوژیکی، واکنش سریع نشان میدهند. (Andry Chornyy,۲۰۰۱)صنایع مالی بیشتر از صنایع دیگر بر جمعآوری، پردازش، تجزیه و تحلیل و ارائه اطلاعات بهمنظور برآورده کردن نیازهای مشتریان، تکیه میکنند. با در نظر گرفتن اهمیت اطلاعات در بانکداری، عجیب نیست که بگوئیم بانکها از اولین استفادهکنندگان تکنولوژیهای خودکار بهمنظور پردازش اطلاعات میباشند.انقلاب تکنولوژی در بانکداری در سال ۱۹۵۰ آغاز شد، وقتی که اولین ماشینهای خودکار book keeoing در تعدادی از بانکهای آمریکا شروع بهکار کردند. اتوماسیون بانکداری در دهه بعد از آن رایج شد و انقلاب دوم در صنعت بانکداری در سال ۱۹۷۰ با ایجاد تکنولوژی پرداخت الکترونیکی، به وقوع پیوست (Roger w Ferguson, October ۲۰۰۰)بدون شک، تکنولوژی، بزرگترین مبحث استراتژیک در بانکداری میباشد که چالشهائی را نیز برای چارچوب قانونی بانکداری الکترونیک ایجاد نموده است.
بانکداری الکترونیک:
اساساً بانکداری الکترونیکی به فراهم آوردن امکان دسترسی مشتریان به خدمات بانکی با استفاده از واسطههای ایمن و بدون حضور فیزیکی اطلاق میشود. (دکتر کهزادی، ۱۳۸۲).
بنابر تعریف دیگری، بانکداری الکترونیک به ایجاد محصولات و خدمات با بهاء کم از طریق کانالهای الکترونیکی اطلاق میشود. این محصولات و خدمات میتوانند شامل صورتحساب، وام، مدیریت سپردهها، پرداختهای الکترونیکی و ایجاد محصولات و خدمات پرداختهای الکترونیکی همانند پول الکترونیکی ۱ باشند. Basle در ۱۹۹۸, Committee سیستم بانکداری الکترونیک چند چیز را مورد توجه قرار میدهد:
۱. تقاضای مشتریان در هر زمان
۲. خدمت به هر کجا
۳. الزامات مربوط به زمان ارائه محصول
دو مدل رایج برای بانکداری الکترونیکی وجود دارند که عبارت است از: بانکهای الکترونیکی و شعبات الکترونیکی یک بانک الکترونیکی در واقع مؤسسهای است که فاقد هر گونه شعبه فیزیکی میباشد و در واقع بانکی است که نیاز به امور کاغذی ندارد، محدود به مناطق جغرافیائی خاص نیست و بیست و چهار ساعته به مشتریان سرویس میدهد.
بانک الکترونیکی نوع خاصی از بانک است که جهت ارائه سرویس به مشتریان از یک محیط الکترونیکی (مانند اینترنت) استفاده میکند. در واقع میتوان گفت که بانک الکترونیکی یک نوع سرویس الکترونیکی ۳ است. در این نوع بانک تمامی عملیات بانکی اعم از دریافت یا واریز کردن پول، تأئید امضاء، ملاحظه موجودی و دیگر عملیات بانکی بهصورت الکترونیکی انجام میشود. مهمترین نوع بانکداری الکترونیکی، بانکداری اینترنتی ۴ است، که گاه این دو با هم مترادف فرض میشوند.
شعبههای الکترونیک به این صورت هستند که بانکهای معمولی و مرسوم، خدمات بانک الکترونیکی را به کاربران خود ارائه میدهند. علت وجود این مدل آن است که تمامی کاربران اینترنت و مشتریان بانکها از خدمات بانکهای الکترونیکی استفاده نمیکنند، لذا وجود بانکهای قدیمی هنوز تا حدی لازم به نظر میرسد.
بانکداری اینترنتی:
تکنولوژی اینترنت به سرعت در حال تغییر و اصلاح روش تعامل افراد با یکدیگر میباشد و افزایش تعداد بازارهای مجازی، تعاملات تجاری بین فروشندگان و خریداران را تسهیل کرده است.
تحصیلگران پیشبینی میکنند که در آینده نزدیک، دیگر افراد بهصورت فیزیکی در شعب مربوط به مؤسسات مالی حضور نیابند (Calisti Monique)
بانکداری اینترنتی به معنی این است که بانک به مشتریان توانائی تعامل با بانک را از طریق اینترنت میدهد، و در نتیجه هزینه بانکها را کاهش، درآمد بانکها را افزایش و بانکها را برای مشتریان مناسبتر میسازد.
همچنین بانکداری اینترنتی به استفاده از اینترنت بهعنوان یک کانال ارتباطی راه دور برای ارائه خدمات بانکداری اطلاق میشود. این خدمات شامل یکسری خدمات قدیمی از قبیل افتتاح حساب و یا انتقال پول و یکسری خدمات جدید همانند ارائه صورتحسابهای الکترونیکی میباشد.بانکها، بانکداری اینترنتی را در دو روش پیشنهاد میکنند، یکی اینکه بانک میتوند یک وب سایت ایجاد کند و بانکداری اینترنتی را بهعنوان یک ابزار اضافی نسبت به کانالهای تحویل سنتی در نظر بگیرد. دومین گزینه، ایجاد یک بانک صرفاً اینترنتی و فاقد شعبه میباشد.اولین و مهمترین فاکتورهای در استفاده از بانکداری اینترنتی شامل دسترسی بهتر به خدمات، قیمتهای بهتر و حریم خصوصی بالاتر میباشد. موفقیت و یا شکست در بانکداری اینترنتی بهطور تحتتأثیر پیوند زیرساختهای فنی با فرآیندهای کسب و کار میباشد.
دلایلی که سبب موفقیت بانکداری الکترونیک بهطور عام و بانکداری اینترنتی بهطور خاص میشود، پیچیده است. واضح است که فعالیت بانکها به تنهائی برای رسیدن به موفقیت کافی نیست، بلکه پشتیبانی زیرساختهای عمومی، محیط اقتصادی و حکومتی ضروری به نظر میرسد (Kreem Katri).
قابلیتها و مزایای بانکداری الکترونیک:
بانکداری الکترونیک به بانکها اجازه توسعه فعالیتهایشان را (جهت ایجاد محصولات و خدمات جدید) میدهد و سبب ایجاد موفقیت رقابتی قوی جهت ارائه خدمات بانکی میگردد.توسعه مستمر بانکداری الکترونیک به بهبود کارآئی و سیستم پرداخت کمک میکند و سبب کاهش هزینههای مربوط به تعاملات در سطح ملی و بینالمللی میگردد، که نتیجه آن رسیدن به بهرهوری و بهبود در اقتصاد است.بانکداری الکترونیک برخلاف پرداختهای سنتی و سیستمهای پردازش اطلاعات، از کانالهای متفاوتی برای ارائه خدمات استفاده مینماید و کارآئی و قدرت رقابت را بهبود میبخشد.تأثیرات مستقیم و سریع بانکداری الکترونیک بر روی روابط مشتری با بانک، سبب افزایش سرعت و کارآئی و کاهش هزینههای بانکداری میگردد. تأثیر بلند مدت آن، ایجاد اعتماد در مشتری و همچنین تعهد و رضایتمندی میباشد. رضایت، هم بر روی اعتماد و هم بر روی تعهد، تأثیرگذار است که هر دو اینها بر روی استفاده از بانکداری الکترونیک تأثیر میگذارند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست