جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

نور آفتاب خواب آلودگی بعدازظهر را برطرف می‌كند


بهره‌مندی از نور آفتاب در تمام طول روز علاوه بر آنكه روحیه را تقویت می‌كند می‌تواند هشیاری را افزایش دهد و خواب آلودگی بعدازظهرها را برطرف كند. نور آفتاب بر فعالیت مغز و جنبه‌های …

بهره‌مندی از نور آفتاب در تمام طول روز علاوه بر آنكه روحیه را تقویت می‌كند می‌تواند هشیاری را افزایش دهد و خواب آلودگی بعدازظهرها را برطرف كند. نور آفتاب بر فعالیت مغز و جنبه‌های گوناگون فیزیولوژی انسان مانند ساعت درونی بدن، ضربان قلب، و آزاد شدن هورمونها تاثیر می‌گذارد. هر چند بخشهایی از مغز كه این واكنش ها را در طول شب ایجاد می‌كنند مورد مطالعه قرار گرفته است، اما واكنش بدن به نور در طول روز چندان شناخته شده نیست. گیلس واندل‌ویل از دانشگاه لیژ در بلژیك و همكارانش برای بررسی تاثیر نور بر فعالیت مغز در طول روز هنگامی كه بطور طبیعی در معرض نور قرار داریم مطالعه‌ای انجام دادند.

آنها گروهی از افراد را صبح هنگام تا ‪۲۱‬ دقیقه در معرض نور سفید روشن قرار دادند و در همان حال از مغز آنها عكسبرداری كردند.

این تصاویر نشان داد هشیاری افراد بیشتر شده است و واكنشها در قسمتهای خاصی از مغز افزایش یافته است. این افزایش واكنش مربوط به قسمتهایی از مغز بود كه در هشیاری و برخی پردازش‌های ادراكی نقش دارند و می‌توانند به مدت كوتاهی از خواب آلودگی در تاریكی مداوم جلوگیری كنند. قسمتهایی از مغز كه تحت تاثیر نور قرار داشت نیز در توجه و تنظیم بیداری دخالت داشت. بنابراین نور بر این سامانه‌های تنظیم‌كننده در سطح رفتاری و مغزی تاثیر می‌گذارد. این امر می‌تواند برای مشاغل سخت كه معمولا افراد خسته درحال انجام آن هستند مفید باشد. مردم بیشتر وقت خود را در محیطهای بسته می‌گذرانند. واندل‌ویل می‌گوید مردم تمام كشورها باید خود را در معرض نور طبیعی قرار دارند، چرا كه نور آفتاب درخشانتر از نور مصنوعی است.