دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
پـوسـت بـدون چـروک
جراحی پوست به دلیل پیشرفت تکنولوژی و کاربرد آن در پزشکی پیشرفتهای بسیاری در سالهای اخیر داشته است. هر چند نزدیک به ۴ دهه است که لیزر استفاده میشود، ولی تنها چند سال است که به طور گسترده در بازسازی و جوانتر کردن چهره به کار میرود. عبور لیزر به طور دقیق باعث برداشته شدن لایه به لایه بافت میشود. با اولین عبور، لایه سطحی یا اپیدرم برداشته میشود و زمانی که به لایه عمیق پوست برسد، با عبور در هر لایه رنگ پوست تغییر میکند.
به دلایل مختلف جراحی بازسازی پوست انجام میشود. از جمله از بین بردن چین و چروک، رفع آسیب پوست در اثر آفتاب و رفع جوش و... .
با پیلینگ لیزری توسط لیزرco۲ اولتراپالس، بازسازی رشتههای آسیب دیده کلاژن و افزایش کلاژن در پوست جدید به وجود آمده و با از بین رفتن چین و چروک، فرد جراحی شده ۵ تا۱۰ سال جوانتر از سن واقعیاش به نظر میرسد. در حقیقت، ترکیب اثر برداشتن پوست و تحریک کلاژن، باعث صافی پوست پس از عمل میشود و در صورت مراقبت صحیح از پوست و قرار نگرفتن در معرض آفتاب، آثار سودمند این عمل تا سالیان سال باقی میماند.
علل اصلی ایجادکننده چین و چروک صورت بیشتر چروکهای صورت در اثر آسیب نور آفتاب هستند و اثر عوامل داخلی و افزایش سن در درجه بعد قرار دارد. اشعه اولترا ویوله و نور آفتاب باعث افزایش ضخامت پوست و تخریب الیاف الاستین پوست میشود.
بیماران با پوست روشن، آسیب آفتاب را بیشتر نشان میدهند. مناطقی که بیشتر توسط آفتاب آسیب میبیند، اطراف چشم و اطراف دهان هستند اگر چه سیگار چروک صورت و بهخصوص چروک اطراف دهان را بیشتر میکند ولی مکانیسم آن به دلیل کاهش آب میان بافتی و افزایش حساسیت به رادیکالهای آزاد است.
به طور کلی میتوان چروکهای صورت را به دو دسته تقسیم کرد. یک دسته چروکهایی که در اثر حرکات ماهیچههای صورت و تکرار آنها به وجود میآید مثلاً اخم کردن زیاد که باعث ایجاد خط ابرو یا خط اخم میشود. دسته دوم چروکهای ایجاد شده در اثر نور آفتاب که بیشتر اطراف دهان و چشم را گرفتار میکند.
● چروکهای همراه حرکت صورت
شامل چروک پیشانی، چروک خط وسط ابرو، چروک خط اتصال کنار بینی و دهان، چروک بدون ارتباط با حرکت پوست صورت یا چروکهای آفتابی، چروک اطراف دهان، چروک اطراف چشم و چروک چانه میشود.
چروکهای ایجاد شده در دسته دوم با چروکهای آفتابی به لیزر co۲ اولتراپالس خوب جواب میدهند و میتوان گفت که اولین انتخاب برای پلینگ لیزری توسط لیزر چروکهای اطراف چشم و اطراف دهان هستند.
چروکهای ناشی از افزایش حرکات عضلات صورت دسته اول از نظر پاسخ به لیزر در درجه بعد قرار دارند. اگر چه بهبودی کلینیکی در از بین بردن چروک به طور کلی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد است ولی در گروه اخیر باید در صورت لزوم، روشهای دیگر از بین بردن چین و چروک صورت همراه لیزرتراپی به کار برده شود، هرچند که بیشتر بیماران تمایل به روشهای محافظهکارانه در ارتباط با پوست صورت دارند، ولی گاه لازم میشود که قبل از عمل لیزر، لیفتینگ پوست و یا بلفاروپلاستی انجام پذیرد. در بیماران با آسیب آفتاب که دارای چروک صورت هستند، بدون شک ضایعات دیگر پوستی دیده میشود که همزمان با چروک صورت با لیزر درمان میشوند.
▪ قبل از انجام عمل پیلینگ شیمیایی، پزشک باید چه نکاتی را به بیمار تذکر دهد؟
فاکتورهای مختلف که باید توسط پزشک قبل از عمل لیزر مورد نظر قرار گیرد عبارتند از:
ـ نوع پوست بیمار
ـ مناطق پوستی مورد درمان
ـ درمانهای قبلی انجام شده
ـ تمایل پوست بیمار به ایجاد جوشگاه و گوشت اضافه
ـ سابقه تبخال
ـ سابقه بیماری کلاژن و ایمونولوژیک
ـ انتظارات بیمار از عمل لیزر
علاوه بر موارد فوق باید حتماً عکس بیمار قبل از عمل گرفته شود، زیرا اغلب بیماران پس از عمل لیزر وضعیت قبل از عمل را فراموش میکنند و همچنین باید بیمارانی که انتظار بالاتر از بازسازی پوست به وسیله لیزر دارند مورد عمل قرار نگیرند. در سه دسته بیمار نباید از لیزر استفاده۲ CO کرد و بهتر است علیرغم کاهش اثر از لیزر اریبوم یاگ استفاده کرد: افرادی که به دلیل شغل خود امکان طی دوره بهبودی طولانی پس از لیزر را ندارند. افرادی که امکان ماندن مدت زمان لازم در منزل را ندارند. افرادی که مسائل منفی موقتی و فوری پس از عمل را نمیتوانند تحمل کنند.
بیشتر بیماران در کلینیک قبل از عمل لیزر، سؤالاتی در مورد طول مدت عمل ظاهر پوست بلافاصله پس از عمل و مدت زمان بهبودی و مراقبتهای پس از عمل دارند که باید این اطلاعات، توسط بروشورهای ساده و قابل فهم همراه با توضیحات لازم توسط دستیار و پرستار مربوطه به بیمار داده شود.
● مدت زمان انجام عمل پیلینگ لیزری
با وجود دستگاههای جدید لیزر اولتراپالسی اسکندار، معمولاً طول مدت عمل لیزر پوست، کمتر از یکساعت طول میکشد. بلافاصله پس از عمل، پوست برافروخته و به رنگ صورتی پر رنگ یا قرمز در میآید و بیمار احساس سوختگی یا خارش میکند که در روش تکنیک باز از پماد وازلین و یا پماد ترکیبی روی پوست استفاده میشود که بستگی به نوع بیمار، پزشک میتواند از روش پانسمان بستر با گاز نیمهتراوا استفاده کند. برای ۲ تا ۵ روز پس از عمل، بیمار دارای ترشحات روشن یا کمیزرد رنگ است. تورم صورت بین روز ۲ تا ۴ روز طبیعی است و بین روزهای ۷ تا ۱۰ بیمار پوست قرمز و صورتی دارد که به تدریج به سمت طبیعی شدن پیش میرود و در حدود هفته سوم پس از عمل از بین میرود. در روش باز معمولاً در ۲۴ ساعت اول با استفاده از کمپرس سرم سرد باید ترشحات شسته و پس از ۲۴ ساعت از محلول آب و سرکه برای تمیز کردن صورت استفاده میشود در روش پانسمان بسته روز دوم یا سوم پانسمان عوض میشود و همزمان باید بیمار آنتیبیوتیک و داروی ضد ویروس مصرف کند. در چند روز اول باید سر بیمار هنگام خواب بالا باشد تا از تورم صورت جلوگیری شود. معمولاً بیمار باید یک هفته، دو هفته شش هفته و شش ماه پس از عمل توسط پزشک ویزیت شود و پس از روز پانزدهم باید کرمهای تجویز شده توسط پزشک با دقت استفاده شود.
حداقل تا دو هفته پس از لیزر بیمار نباید در معرض آفتاب قرار گیرد و پس از آن بیمار باید از ضدآفتاب، کلاه لبهدار، نقاب یا عینک آفتابی استفاده کند و مراقبتهای لازم تا سه ماه انجام گیرد.
● آیا پس از انجام عمل پیلینگ لیزری نیاز به تکرار درمان وجود دارد؟
بسته به نوع ضایعه و چین و چروک ممکن است دربعضی بیماران تکرار درمان نیاز باشد .
جدیدا تحقیق روی نتایج لیزرهای جدید که بدون عمل سایش پوست و بدون ایجاد زخم روی پوست روی چروک صورت موثر هستند، انجام شده که بر روی مدلهای حیوانی موثر بوده است، ولی هنوز مدارک و شواهد برای قضاوت در مورد نتایج و عملکرد آن در مقایسه با پلینگ لیزری CO۲ و اریبوم باگ ناکافی است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست