پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
اقتصاد جهان بر شانه کارآفرینان
واژه کارآفرینی معادلی برای کلمه Entrepreneurship به معنای متعهد شدن است. بنا بر تعریف واژه نامه دانشگاهی وبستر: کارآفرین کسی است که متعهد میشود مخاطرات یک فعالیت اقتصادی را سازماندهی، اداره و تقبل کند.
کارآفرینی عبارت است از: فرآیند ایجاد ارزش از راه تشکیل مجموعه منحصر به فردی از منابع به منظور بهرهگیری از فرصتها. کارآفرین کسی است که یک شرکت را ایجاد و اداره میکند و هدف اصلیاش سودآوری ور شده است.
کارآفرینی مفهومی است که تا کنون از دیدگاههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است و همه بر این باورند که کارآفرینی موتور محرکه توسعه تکنولوژی و اشتغال مولد است. در کشورهای توسعه یافته به کارآفرینی به عنوان راهبردی برای توسعه مینگرند و به دلیل جایگاه ویژه کارآفرینان در روند توسعه پایدار و رشد و شکوفایی اقتصادی، تلاش میکنند افراد را به فعالیتهای کارآفرینانه هدایت کنند و در این راه به آموزش کارآفرینی و ترویج وتبلیغ آن اهمیت میدهند.
کارآفرینی در کشور ما تا چند سال پیش جایگاهی نداشت، اما امروز با اجرای پروژههای پژوهشی چون GEM که با اندازهگیری شاخصهای استاندارد امکان شناخت دقیق از وضعیت کارآفرینی را فراهم میکند به عنوان راهبردی اثربخش برای توسعه اقتصادی و اجتماعی شناخته شده است.
بر همین مبنا و به منظور آشنایی هرچه بیشتر با پروژه GEM و مفهوم کارآفرینی و اطلاع از موانع و چالشهای آن با دکتر محمدرضا زالی استاد دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران، مدیر پروژه دیده بان جهانی کارآفرینی در ایران و نویسنده کتاب موانع و توسعه کارآفرینی در ایران گفتوگویی انجام دادهایم که در پیش میآید:
▪ GEM چیست؟
ـ Global EntrepreneurshipMonitor ا(GEM)یک کنسرسیوم دانشگاهی مرکب از تیمهای علمی و پژوهشی است که سالانه روند فعالیتهای کارآفرینانه را در جهان رصد میکند. دیدهبان جهانی کارآفرینی در سال ۱۹۹۷ با حمایت و پشتیبانی دانشگاه بابسون ، دانشکده کسب و کار لندن و همچنین بنیاد کارآفرینی کافمن آغاز به کار کرد.
در اولین گزارش سالانه GEM که در سال ۱۹۹۹ منتشر شد، تنها ۱۴ کشور همکاری داشتند، اما اعضای آن طی این سالها تا سال ۲۰۰۶ میلادی به ۴۲ کشور رسید. در۱۰ اکتبر سال ۲۰۰۷ ایران نیز به عضویت GEM درآمد و از اوایل سال ۱۳۷۸ دفتر دیده بان جهانی در دانشکده کارآفرینی تاسیس شد. هماکنون برای اولین بار در ایران پروژه تحقیقاتی ۲۰۰۸GEM همزمان با سایر کشورهای عضو به اجرا در آمده است.
▪ GEM چه اهدافی را دنبال میکند و چه چشماندازهایی را برای خود ترسیم کرده است؟
ـ به طور کلی برنامه پژوهشی GEM سه هدف را دنبال میکند؛
۱) هدف اول سنجش سطح فعالیت کارآفرینانه درمیان کشورهای عضو است. با اندازهگیری شاخصهای استاندارد GEM میتوانیم بگوییم که در یک جامعه چقدر فعالیتهای کارآفرینانه شکل گرفته و رواج دارد.
۲) هدف دوم کشف رابطه نظاممند میان کارآفرینی و رشد اقتصاد ملی است. براساس این هدف هر سال بررسی میشود که چه میزان از رشد و توسعه اقتصادی در یک کشور تحت تاثیر فعالیتهای کارآفرینی است.
۳) هدف سوم شناسایی عوامل موثر در ارتقای سطح فعالیت کارآفرینانه است که بر مبنای این هدف عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در کشورهای عضو بررسی میشود.
دیدهبان جهانی کارآفرینی براساس چشماندازی که برای خود ترسیم کرده به دنبال این است که نسبت بیشتری از کشورهای عضو سازمان همکاریهای توسعه اقتصادی (OECD) و غیر OECD را با هدف دستیابی به شناختی دقیقتر از کارآفرینان و نقش آنها در توسعه اقتصادی پوشش دهد. ماموریت دیدهبان جهانی کارآفرینی ارائه استانداردهای بینالمللی بر مبنای روش شناسی پژوهشی در کارآفرینی است.
▪ به نکته جالب توجهی اشاره کردید، راجع به این روش شناسی پژوهشی و فرآیند فعالیتهای پژوهشی GEM بیشتر توضیح دهید؟
ـ با توجه به پیچیدگی مقوله کارآفرینی، در برنامه پژوهشی GEN که بزرگترین و جامعترین فعالیت تحقیقاتی کارآفرینی در جهان است، از روش تحقیق ترکیبی استفاده میشود؛ چراکه ترکیب روشهای تحقیق تصویر کاملتری از پدیده کارآفرینی در جهان ارائه میکند. بهطور کلی در این برنامه تحقیقاتی از سه روش تحقیق پیمایشی برای نظرسنجی از جمعیت بزرگسال (۶۴ـ۱۸ سال)، روش دلفی جهت نظرسنجی از خبرگان ملی و دادههای کمی و آماری مستند استفاده میشود.
برای اجرای برنامه GEM کشورهای عضو، طرح پیشنهادی تحقیق خود خود را به GEM ارائه میکنند. این طرح در کمیته پژوهشی مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت تصویب، مراحل تحقیق طبق جدول زمانبندی اعلام شده که همه کشورهای عضو ملزم و متعهد به رعایت آن هستند انجام میشود و در نهایت داده های خام حاصله در کلیه کشورهای عضو به همراه خلاصهای از نتایج تحقیق جمعآوری و به GEM ارسال میشود.
GEMپس از یکپارچهسازی دادهای خام کلیه کشورها، گزارشهای جهانی خود رامنتشر میکند.
▪ طبق جدول زمانبندی نتایج گزارش سال ۲۰۰۸ کی اعلام میشود؟
ـ طبق تفاهمنامهای که همه کشورها ملزم به رعایت آن هستند تا پایان ژانویه سال جاری میلادی یعنی بهمن ماه باید کل دادهها و نتایج این تحقیق جمعآوری و ارسال شود و همچنین خلاصهای از گزارش تحقیق تنظیم شود.
از سال ۲۰۰۸ ایران نیز در جداول آماری GEM قرار میگیرد. حسن طرح GEM در این است که سالانه به طور مستمر انجام شود و این کار منوط به تامین منابع مالی مورد نیاز این پروژه است.
پیشنهاد ما این است که این طرح پژوهشی را در برنامه ۵ ساله توسعه کشور بگنجانیم که از نظر تامین مالی دچار مشکل نشویم و بتوانیم هرسال میران حرکت کشور به سوی کارآفرینی را ارزیابی ورصد کنیم.
▪ عضویت ایران در GEM چه مزایایی دارد؟
ـ یکی از مهمترین مزایای عضویت ایران در GEM این است که به کمک این برنامه پژوهشی امکان ارزیابی مستمر از روند توسعه کارآفرینی در کشور فراهم میشود و به هر حال دادههای کمی و کیفی حاصله از گزارشهای جهانی GEM از جمله فعالیتهای کارآفرینانه برحسب سن، جنس، سطح درآمد و...، تحلیل رفتار کارآفرینانه، تحلیل ویژگی خاص شرکتهای مبتنی بر نوآوری، کارآفرینی زنان و تحلیل محیط کسب و کار و... منبع ارزشمندی از اطلاعات برای سیاستگذاران و سرمایهگذاران داخلی و خارجی فراهم میکند.
پروژه GEM توصیف کامل و جامعی از فعالیتهای کارآفرینانه در سراسر جهان ارائه میدهد و این امر به نوبه خود زمینه را برای مقایسه سطح کارآفرینی ایران با سایر کشورها و همچنین امکان استفاده از تجربیات سایر کشورها در خصوص سیاستها و برنامههای توسعه کارآفرینی فراهم میکند.
▪ برای اطلاع از وضیت کارآفرینی در ایران و موانع و چالشهای آن تا به حال تحقیقی صورت گرفته ؟
ـ ما در ابتدای راه نهضت توسعه کارآفرینی هستیم و الان نمی شود ارزیابی خیلی دقیقی از شاخص های کارآفرینی ارائه کرد ولی آنچه در کشور مشاهده میشود حرکت به سوی ایجاد جامعه کارآفرین است. ایجاد مراکز کارآفرینی در دانشگاهها و ایجاد دانشکده کارآفرینی در دانشگاه تهران، برگزاری جشنواره کارآفرینان برتر و حمایتهای مالی از کارآفرینان از طریق آئیننامه بنگاههای زودبازده اقدامات مثبتی است در جهت توسعه کارآفرینی در کشور. در این زمینه، تحقیقی را در دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران انجام دادهایم. بر این اساس از کارآفرینان برتر کشور در رابطه با موانع و چالشهای توسعه کارآفرینی نظرسنجی کردهایم، در این تحقیق سه موضوع را در زمینه موانع کارآفرینی بررسی کردیم: موانع و عوامل ضد انگیزشی که عمدتا شامل مسائل فرهنگی، اجتماعی و فردی هستند. موانع مربوط به قوانین و مقررات دولتی و موانع محیطی کسب و کار در ایران.
در بعد عوامل ضدانگیزشی مواردی مانند خطرپذیری مالی وجود داشت، در این شرایط افراد به گمان اینکه در صورت خطرپذیری مالی احتمال بازگشت سرمایه ضعیف است در نتیجه گرایش به سمت کارآفرینی کم میشود. عامل بعدی در این زمینه عدم تامین مالی کارآفرینان است، فرد کارآفرین ایده دارد اما سرمایه لازم برای ارزشآفرینی را ندارد، در نتیجه آنان که سرمایه دارند، ریسک نمی کنند و افرادی که میخواهند ریسک کنند و کارآفرینی انجام دهند، سرمایه ندارند. بوروکراسی حاکم بر ادارات به عنوان یکی دیگر از عوامل ضدانگیزشی مطرح بود. بحث فقدان امنیت اجتماعی از نظر کارآفرینانه هم مساله بعدی بود. از دیگر عوامل ضدانگیزشی میتوان به عوامل فرهنگی هم اشاره کرد، در این بررسی، متوجه شدیم که شرایط و محیط خیلی مشوق کارآفرینی نیست. متاسفانه در فرهنگ ما جایی برای تشویق خلاقیت، ایده پروری و ریسکپذیری نیست.
در دستهبندی مربوط به قوانین و مقررات بیشترین موارد موانع قانونی ناشی از مقررات بانکی بود.
۷۶ درصد کارآفرینان در این تحقیق اعلام کردهاند که با مقررات بانکی مشکل دارند و این قوانین و مقررات را مانع توسعه کارآفرینی دانستهاند.
قوانین مربوط به تجارت، قوانین مربوط به صادرات و واردات، قوانین شهرداری، قوانین محیط زیست، قانون کار و قوانین مربوط به مالکیت معنوی عمدهترین چالشها و موانع بر سر راه کارآفرینان هستند.
در باره محیط کسب و کار، کار آفرینان معتقد بودند که محیط کسب و کار مطلوب نیست و به طور کلی مطابق نتایج این تحقیق، از نارساییهای محیط کسب و کار برای شرکتهای جدید و در حال رشد میتوان به فقدان زیرساختهای تجاری، تخصصی و حرفهای مورد نیاز شرکتهای جدید و در حال رشد، عدم حمایت هنجارهای اجتماعی و فرهنگی از کارآفرینی و فقدان یا نا کافی بودن برنامههای دولتی برای کمک به شرکتهای جدید اشاره کرد.
همچنین عدم تاکید نظام تعلیم و تربیت (آموزش و پرورش و آموزش عالی) بر توسعه کارآفرینی، نبود فضای آزاد بازار و فقدان یا ناکافی بودن سیاستهای دولتی برای شرکتهای جدید از دیگر نتایج این تحقیق است.
▪ توسعه کارآفرینی در جامعه چه پیامدهایی دارد؟
ـ کارآفرینی به معنی فرآیند کشف و بهرهبرداری از فرصتها به منظور ارزشآفرینی در حوزههای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بوده و پایه و اساس توسعه پایدار و همه جانبه تلقی میشود. توسعه کارآفرینی فرآیندی پیچیده، بلندمدت و فراگیر است که البته نقش بسزایی در رشد و توسعه اقتصادی کشورها دارد، به طوری که امروزه کارآفرینی به مهمترین ابزار توسعه اقتصادی جوامع پیشرفته تبدیل شده است. مطالعات و بررسیهای GEM نشان میدهد که در برخی از کشورها مانند ایالات متحده بین نرخ فعالیتهای کارآفرینانه و تولید ناخالص داخلی GDP) ( به میزان ۵۷ درصد همبستگی وجود دارد. از این رو افزایش فعالیتهای کارآفرینانه همراه با افزایش تولید ناخالص ملی و در نتیجه افزایش درآمد ملی، رفاه و آسایش در جامعه میباشد. بدین ترتیب توسعه کارآفرینی نقش شایستهای برای حضور فعال در بازارهای جهانی، اشتغالزایی پایدار، توسعه عدالت، کاهش فقر و حل مشکلات جامعه، دولت و بخش عمومی دارد.
گفتوگو از: حدیث جهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست