پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

قوانینی که یقه سفیدها را به فساد می‌کشاند


قوانینی که یقه سفیدها را به فساد می‌کشاند

باید توجه داشت که مساله اصلی درباره «یقه سفیدها» به مبارزه یا مجازات آنها بازنمی‌گردد و مشکل فعلی کشور درباره مبارزه با مفساد اقتصادی این نیست که ما نمی‌توانیم با یقه سفیدها و هر مفسد اقتصادی دیگری برخورد کنیم.

باید توجه داشت که مساله اصلی درباره «یقه سفیدها» به مبارزه یا مجازات آنها بازنمی‌گردد و مشکل فعلی کشور درباره مبارزه با مفساد اقتصادی این نیست که ما نمی‌توانیم با یقه سفیدها و هر مفسد اقتصادی دیگری برخورد کنیم. متاسفانه در کشور گلوگاه‌های اقتصادی برای ایجاد فساد باز گذاشته شده است و ما هیچگاه به دنبال مبارزه با علت‌ها نرفتیم. بدون شک اگر همه یقه سفیدهایی که پشت مفاسد اقتصادی کشور قرار دارند را هم بگیریم و مجازات کنیم بازهم مشکل پابرجاست و چیزی حل نمی‌شود.

پرونده‌های مالی زیادی در همین مورد در دستگاه قضایی مطرح است. در روز ممکن است چندین پرونده وجود داشته باشد اما کسی متوجه آنها هم نمی‌شود. تنها چند پرونده هستند که رسانه‌یی یا سیاسی می‌شوند و اینگونه پرسر و صدا می‌شود وگرنه از این دست پرونده‌ها در کشور زیاد است. ما چندی پیش پرونده فاضل خداداد را داشتیم که به علت حجم بالای تخلفاتش اعدام شد ولی مگر اعدام وی پایانی بر مفاسد اقتصادی بود؟

اگر مجازات مفسدان اقتصادی پایانی بر مبارزه با مفاسد اقتصادی بود که دیگر مشکلی نبود چند یقه سفید را اعدام می‌کردیم و دیگر مشکل حل می‌شد. مشکل اصلی در به وجود آمدن فساد سیستماتیک در کشور ما این است که قوانین باعث ایجاد فساد می‌شوند.

اگر یک کارمند ساده قصد گرفتن وام را داشته باشد باید ده‌ها بدهد اما رییس شعبه بانکی که پنج هزار شعبه در سرتاسر کشور دارد آنقدر اختیار دارد که می‌تواند کل سرمایه یک بانک را به باد بدهد، مفسد فی الارض شناخته شود و در نهایت هم محکوم به اعدام شود.

یک نگاه کوتاه به روند همه فسادهای کشور نشان می‌دهد که مسیر همه آنها از بانک‌ها می‌گذرد. در نتیجه باید توجه کرد که در بسیاری از موارد این قوانین هستند که مسیر را برای فساد یقه سفیدها باز می‌گذارند و آنها را به فساد می‌کشانند. به عنوان مثال زمین‌های منابع طبیعی برای کاشت درخت گردو به یک فرد داده می‌شود اما همان فرد

یک‌شبه در همین زمین‌ها اقدام به برج‌سازی می‌کند و سند زمین‌ها را که متعلق به خود دولت بوده در گرو بانک گذاشته و وام می‌گیرد و فرد موردنظر در عرض یک سال صاحب برجی می‌شود که واحدهای آن را پیش‌فروش کرده است و کسی هم به او نمی‌گوید چرا در زمینی که قرار بوده درخت گردو کاشته شود برج ساخته شده است. در نتیجه باید قبول کرد که این خود قوانین کشور ما هستند که یقه سفید‌ها را به فساد می‌کشانند.

عزت‌الله یوسفیان‌

نماینده مجلس در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی