سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
جاودانگی قرآن و زبان عربی
اگر قرآن جاودانه است چرا از اصطلاحات و فرهنگ رایج عربستان بهره برده است؟
قرآن در بیان پیام و آموزههای خود، از زبان عربی و الفاظ، عبارات و مثالهای رایج بین مردم عرب آن زمان استفاده کرده است؛ ولی آنچه فرهنگساز است، پیام آن مثالها و عبارات است و «پیامها» فراتر از محدودیت زمان، مکان و قوم خاصی است. روشن است که اهداف قرآن، در آن مثالها و مصادیق محدود نمیگردد؛ ولی برای تفهیم و محاوره، گریزی از آنها نیست. پس مفاهیم و معانی بلند و ژرف، از رهگذر آن مصادیق، پیگیری میشود و این اهداف همان نتایج معرفتی، اخلاقی و هدایتی است که عموم مردم را شامل میگردد؛ چرا که مسائل تربیتی و هدایتی، نمیتواند در مکانی خاص و یا زمانی معین محصور شود. بنابراین عربی بودن قرآن و به کارگیری بعضی از مثالهای رایج در حجاز، به جهت آن است که مخاطبان اولیه قرآن، مردم آن سامان بودند. اما زبان عربی موجب محدودیت ارسال پیام و بیان اهداف قرآن به مردم عرب نیست؛ بلکه برای همگان و به طور همیشه، قابل استفاده است و این دو با هم منافات ندارد؛ چنان که در آیات نخستین سوره ابراهیمعلیه السلام آمده است:
«الر کِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْکَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَی النُّورِ ... وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ بِلِسانِ قَوْمِهِ لِیُبَیِّنَ لَهُمْ»؛ ابراهیم (۱۴)، آیه ۱ و ۴.؛ «کتابی است که آن را به سوی تو فرود آوردیم تا مردم را از تاریکیها به سوی روشنایی بیرون آوری ... و ما هیچ پیامبری را جز به زبان قومش نفرستادیم».
پس با توجه به اینکه قرآن، بیانگر همه چیز استنحل (۱۶)، آیه ۸۹. و محدود در زمان و مکان مشخصی نیستص (۳۸)، آیه ۸۷ و انبیاء (۲۱)، آیه ۱۰۷. و همه را به تدبر و اندیشه در معانی خود دعوت کرده است؛ص (۳۸)، آیه ۲۹. معلوم میشود که واژگان اختصاصی، محدودیتی در ارتباط با اهداف بلند آن پدید نمیآورد و اگر هم چنین تأثیری داشته باشد، با توجّه به بطون قرآن جایگاه خود را نزد هر مخاطبی حفظ خواهد کرد. این از ویژگیها و معجزات قرآن است که گاهی از عبارات و زبان ویژه یک منطقه، استفاده میکند؛ ولی برای سایر مناطق و فرهنگها نیز قابل برداشت است و گاهی تعبیرات را به گونهای میآورد که چند منظوره بوده و همه آنها پذیرفتنی است.ر.ک: مطهری، مرتضی، آشنایی با قرآن، ج ۴، ص ۱۳۴.
البته در قرآن تنها برخی از نمونههای رایج در منطقه حجاز، گزینش و از آنها یاد شده است. این موارد به گونهای است که علاوه بر ملموس بودن برای عربها، مورد پذیرش جامعه بشری و قابل توجه برای دیگران نیز میباشد. به عنوان مثال اگر از دقت و تأمل در شتر - که جایگاه ویژهای در زندگی ساکنان شبه جزیره داشته - یاد شده است «أَ فَلا یَنْظُرُونَ إِلَی الْإِبِلِ کَیْفَ خُلِقَتْ»؛ «آیا به شتر نمینگرند که چگونه آفریده شده است»: غاشیه (۸۸)، آیه ۱۷.؛ علاوه بر پیام کلی - که خوب است در تمام آفریدههای خدا در هر مکان و نقطه از جهان دقت کرد - پیام ویژهای هم دارد و آن اینکه دقت در ویژگیهای این حیوان، حتی برای مردم مناطق دیگر نیز اسرار بسیاری را روشن خواهد ساخت.
عربی بودن زبان قرآن نیز اگر چه به جهت بعثت پیامبرصلی الله علیه وآله در میان عرب زبانان بوده است؛ اما خود آن دارای امتیازات فراوانی نسبت به زبانهای دیگر است و چه بسا حکمت خداوند بر این اساس بوده که دین خاتم و کامل خود را به زبان کامل و مبین به ظهور رساند.
همچنین استفاده از زبان یک قوم، غیر از استفاده از فرهنگ آن قوم است. قرآن اگرچه به زبان عربی است؛ ولی فرهنگ نوینی را با خود به همراه آورده و در موارد بسیاری با عناصر فرهنگی حاکم بر شبه جزیره، به مخالفت برخاسته و آنها را نسخ کرده است. علاوه بر این قرآن برای خود زبان و ادبیات مستقلی دارد. اسلوب آن پدیدهای بینظیر در ادبیات عرب است. زبان قرآن، ویژگیهای خاصی دارد؛ از جمله اینکه زبان فطرت بشری است، از همین رو پیام آن برای همه انسانها، قابل درک و پذیرش است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست