جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تلاش برای شکست طلسم ۴۴ ساله


تلاش برای شکست طلسم ۴۴ ساله

آشنایی با فوتبال کره شمالی, حریف بعدی تیم ملی در مقدماتی جام جهانی

پس از مسابقه با عربستان در شروع مرحله برگشت در گروه دوم انتخابی جام جهانی فوتبال ۲۰۱۰ در قاره آسیا که ۸‌‌فروردین برگزار و به شکست تلخ ۱ - ۲ منجر شد، نگاه‌ها به دیدار بعدی ایران در برابر کره‌شمالی دوخته شده است. این بازی زودتر از ۱۶ خرداد ۱۳۸۸ برگزار نمی‌شود و ایران در پاییز گذشته این رقیب را در تهران ۱ - ۲ برد که تنها پیروزی‌اش در مرحله رفت بود. اما دشواری در نیل به آن نتیجه و پیشرفت مجددی که در کار این حریف به چشم می‌خورد و برپایی دیدار برگشت در پیونگ‌یانگ که نمی‌تواند مشکل‌ساز نباشد و این نکته که ایران باید ۴ امتیاز عقب‌افتادگی‌اش نسبت به کره‌شمالی و همچنین عربستان را جبران کند تا شانسی برای صعود داشته باشد، تامل مجدد در اوصاف این حریف شرق‌ آسیایی را که تا به حال حضوری بهتر از حد تصور در این پیکارها داشته است الزامی می‌کند.

از همان زمانی که کره‌شمالی بدون باخت و بدون خوردن حتی یک گل به مرحله نهایی انتخابی جام‌جهانی در قاره آسیا رسید، مشخص شد که این تیم برخلاف سال‌های اخیر عزمی راسخ‌تر و حضوری جدی‌تر دارد و می‌خواهد برای اولین‌بار از سال ۱۹۶۶ به بعد که به جام جهانی لندن رفت و با حذف ایتالیا به یک‌چهارم نهایی رسید و در آن مرحله هم پیش از شکست ۳ - ۵ در برابر پرتغال، ابتدا ۳ بر صفر از یاران اوزه بیو پیش افتاد، در مرحله نهایی حاضر باشد.

برد ۱ - ۲ در زمین امارات و ادامه تساوی‌های بدون گل با کره‌جنوبی در مسابقاتی که به نظر می‌رسد سیاست به هر سو حکم می‌کند به چه نتیجه‌ای برسند (!) نیز ادامه‌ای بر روند فوق و خطرناک‌تر شدن کره‌ای‌های شمالی بوده است. برد یک بر صفر در برابر عربستان در بهمن‌ تاکید مجددی بر این موضوع بود و مجموع این نتایج این تیم را در پایان مرحله رفت مسابقات گروه دوم قاره کهن بالاتر از ایران در رده دوم نشاند و شکست یک بر صفر در زمین کره‌جنوبی در روز ۱۲ فروردین امسال هم که سرانجام به تساوی‌های ۲ کره پایان داد، به وضعیت کره‌شمالی لطمه‌ای اساسی وارد نکرد.

● خاطرهای پریشان

کره‌شمالی حال و روز خوشی در جدول ماهانه فیفا نداشته و با وجود صعود فنی مورد بحث در ماه‌های اخیر بین رتبه‌های ۸۰ تا ۹۵ چرخ خورده و گاه زیر دست گامبیا و سورینام هم نشسته است. دستاوردهای جدید فوتبال کره‌شمالی با توجه به ناملایمات اخیر سیاسی و اجتماعی در پیونگ‌یانگ ارزش بیشتری یافته است. اخبار مربوط به بیماری رهبرکره شمالی و کمبود غذا و خطر قحطی نسبی در حال تهدید این کشور در یک سال اخیر بوده است و هر چند اواخر سال گذشته اوضاع بهتر شد و پیونگ‌یانگ همیشه مظهر آرامش و ثبات جلوه‌ کرده است،‌ اما خاطرهای پریشان سبب می‌شود کارهای اخیر تیم ملی فوتبال کره شمالی در تضاد با شرایطی به نظر آید که برشمردیم و طبعا مهم‌تر جلوه کند.

● حرفه‌ای‌تر از گذشته

هر چه هست، سیستم فعلی کار در تیم ملی کره‌شمالی موثر به نظر می‌رسد و این تیم محکم‌تر و قدری حرفه‌ای‌تر از گذشته عمل می‌کند. در مرحله ما قبل نهایی انتخابی جام جهانی در قاره آسیا کره‌شمالی در۶ بازی‌اش ۳ برد و ۳ تساوی به دست آورد و همان‌طور که قبلا هم گفتیم، حتی یک بار دروازه‌اش گشوده نشد و ارزش این کارنامه زمانی بیشتر می‌شود که به خواننده‌های این سطور یادآور شویم در آن مرحله نیز کره‌ای‌های شمالی با همسایه جنوبی خود هم‌گروه بودند و ۲ تا از همان تساوی‌های صفر ‌ صفر قدری مشکوک را بر جای گذاشتند.

بدبینان و مخالفان می‌گویند بازی تیم ملی کره شمالی در حال حاضر بیش از حد منفی و تدافعی و فاقد عامل ریسک است و این که در ۶ بازی خود در مرحله قبلی فقط ۴ گل زدند نیز نشانگر همین مساله است. اما کره‌ای‌ها آنقدر برای رسیدن به دور پایانی جام جهانی بعد از ۴۴ سال فترت پر اشتیاق‌اند که به روش‌های نیل به آن فکر نمی‌کنند و برایشان مهم نیست که متهم به بازی‌های محافظه‌کارانه می‌شوند یا خیر، فقط می‌خواهند نتیجه بگیرند.

● راهی درست

یکی از معدود لژیونرها در ترکیب تیم فعلی کره‌شمالی مهاجمی ۲۵ ساله به نام جونگ تائه سی است که در کاوازاکی فرونتاله در لیگ ژاپن توپ می‌زند. او که از سوی رسانه‌های کره‌ جنوبی وین رونی آسیا نامگذاری شده، پس از گذشت ۵ بازی از ۸ مسابقه تیمش نسبت به صعود کره شمالی به آفریقای جنوبی ابراز اطمینان می‌کند و مدعی است کشورش در این راه ایران و عربستان را پشت‌سر می‌گذارد. او می‌گوید: بازی‌های یکی دو سال اخیر ما و نتایج حاصله نشان می‌دهد تدابیر تاکتیکی خوبی را اتخاذ کرده و در راه درستی گام برداشته‌ایم. بر خلاف آنچه عده‌ای می‌پندارند،‌ما چند بازیکن فنی بسیار خوب داریم و رویکرد ما به تاکتیک‌های دفاعی و داشتن یک خط دفاعی محکم به کارمان آمده است. وقتی همین تاکتیک ما را تا اینجا رسانده است، چرا از آن ایراد بگیریم؟

باور جونگ تائه‌سی این است که محدود لژیونرهای فوتبال کره‌شمالی سبب شده‌اند ملی پوشان مقیم وطن هم بهتر توپ بزنند و با شرایط فوتبال بین‌المللی بهتر و بیشتر خو بگیرند. در حالی که اکثر قریب به اتفاق این ملی‌پوشان در لیگ دسته اول ۱۲ تیمی کره شمالی بازی می‌کنند، این مهاجم تند و تیز می‌گوید: حضور صرف ما در لیگ‌های خارجی و این که در جایی بجز کره‌شمالی مشغول بازی هستیم، یک قوت قلب و مایه افتخار برای هموطنان ماست و دیگر ملی پوشان ما هم بیش از آن که به حاصل حضور ما در لیگ‌های خارجی و گل زدن یا نزدن ما در آن سامان بیندیشند، حضور ما را سند لیاقت فوتبال کشور می‌دانند و با نگاه به ما احساس غرور می‌کنند و روحیه می‌گیرند. آنها نگاه می‌کنند تا ببینند ما در تمرینات چطور عمل می‌کنیم و سیستم کارمان چیست و چون می‌‌دانند آن روش‌ها محصول زندگی در خارج و عضویت در باشگاه‌هایی مطرح‌تر از کره‌شمالی است، از آن الگوبرداری می‌کنند.

● پس از مدتی غیبت

باید پذیرفت که کیم جونگ هون، مربی فعلی کره شمالی هم در کارش موفق بوده؛ زیرا هم تاکتیک‌هایی را برگزیده که برای این دسته از بازیکنان موثر بوده و هم روحیه‌ای عالی به آنها داده است، سال ۱۹۹۳ که کره شمالی در دور مقدماتی جام جهانی آمریکا به ژاپن و کره جنوبی باخت چنان ناامید شد که تا مدت‌ها سر و کله این تیم در میدان‌های بزرگ ملی رویت نشد. کار به جایی کشید که کیم جونگ ایل رهبر کره شمالی دستور داد حضور تیم ملی فوتبال این کشور در میدان‌های بین‌المللی تا اطلاع ثانوی قطع شود و فقط زمانی برگردد که کسب نتایجی آبرومندانه برایش محرز باشد.

این چنین بود که کره شمالی باوجود حضور در بازی‌های آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک از شرکت در دور مقدماتی جام‌های جهانی ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ پرهیز کرد و فقط در چهار پنج سال اخیر حضورش را در صحنه‌های بزرگسالان از نو وسعت بخشیده است. با این حال، مقام‌های فوتبال کره شمالی هنوز روی تعداد محدود فوتبالیست‌های کشورشان که از سوی باشگاه‌های خارجی دعوت به همکاری می‌شوند، حساسیت و سختگیری به خرج می‌دهند و با خروج تعدادی از آنها از کشور مخالفت کرده‌اند. ۲دلیل بر این موضعگیری وجود داشته است؛ یکی زمانی که تشخیص داده شده دوری طولانی‌مدت فوتبالیست‌های مورد بحث موجب تضعیف تیم ملی می‌شود و دوم موقعی که حس شده آن بازیکنان سفیر شایسته‌ای برای جامعه ورزشی کشورشان در آن سوی مرزها نخواهند بود.

● یک‌پنجم رقبا

ری گوانگ هونگ، یک مقام و کارشناس فوتبال کره شمالی می‌گوید: ما مشکلاتی داشته‌ایم که رقبای ما از شر آن در امان بوده‌اند. مثلا ما دیدار اول خانگی‌مان را که در برابر کره جنوبی بود، به دلیل ملاحظات سیاسی در خاک چین انجام دادیم و بنابراین از مزایای میزبانی بی‌بهره بودیم و برای هر سفر خارجی یا ورود هر تیم میهمان به پیونگ‌یانگ مشکل داشته و تازه از بازی چهارم به بعد توانستیم دوباره در پایتخت‌مان از حریفان پذیرایی کنیم. به دلیل مشکلات و محدودیت‌های برخاسته از فعل و انفعالات سیاسی، ما حتی نمی‌توانیم یک‌پنجم رقبایمان بازی‌های تدارکاتی با تیم‌های خارجی داشته باشیم و همین مساله است که کارمان و نتایج حاصله تا این مرحله را پرارزش‌تر می‌کند. باور دیگر من این است که مربیان تیم ملی باید در ۳ دیدار باقیمانده شیوه‌های بازی تیم را تهاجمی‌تر و ماجراجویانه‌تر کنند؛ زیرا از این به بعد فقط دفاع و ضدحمله کارساز نخواهد بود. ما هنوز از کمبود کارهای فردی طراز اول در روش بازی تیم ملی خود رنج می‌بریم و اگر خوب نتیجه گرفته‌ایم، بر اثر جبران این نقیصه با تلاش گروهی و همت فردی بوده است. اگر ناامید نشویم و همچنان تلاش کنیم، شاید در ۳ دیدار باقیمانده به آنچه می‌خواهیم، رسیده و به عنوان یکی از ۲ تیم برتر آسیا مستقیما و بدون نیاز به مرحله پلی‌آف راهی جام جهانی شویم.

مترجم:وصال روحانی

منبع: Asian News

۲۰۰۹